Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Kutyálkodó hollywoodi sztár lehet

Goldi, a győri golden retriever egy szuperfilmsorozat sztárja. A Dinotópiát a Hallmark csatornán hamarosan bemutatják. A négylábú lehet az első színész, aki mostanában betörhet magyar létére a nemzetközi filmpiacra.
Nyári tréfának tűnt az egész. Paár András éppen szörfözéshez készült, amikor megcsörrent a telefonja. Régi ismerőse, Burányi József, a MEOE (Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete) győri elnöke kereste. „Lenne kedved a kutyáddal Máltára utazni, hogy egy amerikai szuperfilmben szerepeljetek?" – hangzott a kérdés. „Ó, akár még kézen állva is elmegyünk odáig" – nevetett vissza a telefonba a győri Theátrum étterem tulajdonosa, arra gondolva, a szokásos ugratásról van szó. Pár perc alatt azonban kiderült, a valóság sokszor a legmerészebb filmes fantáziát is felülmúlja.
Fóton hatalmas stúdiódíszleteket építettek amerikai filmesek a Dinotópia című sorozat forgatásához. (A film első része egyébként a tesztvetítéseken Angliában nagy sikert aratott, így további tizenhárom epizódot forgattak le belőle.) Az amerikai irányítással, magyar szakemberek segítségével készülő sorozat két részében szükség volt egy labrador retriever típusú ebre mint a főhőssel összebarátkozó szereplőre. Legutóbb hasonló filmes feladatra (ott egy horrorról volt szó) Olaszországból hoztak – nem túlzás – milliókért egy kutyát. De most magyar „szereplőt" kerestek a digitális trükkel a vászonra, képernyőre varázsolt dinoszauruszok mellé.

„Ez labrador egyáltalán?"

Dr. Andréka György, a győri állatkert igazgatója, aki ehhez a produkcióhoz is kölcsönzött egy-két egzotikus élőlényt, tudott valamit egy jól idomított kutyáról. Valahol a Kisalföld fővárosában. A kör bezárult. Paár András és golden retrieverje ott ültek az amerikai producer irodájában Fóton. „Mit tud a kutya?" – szólt a kérdés. „Miért, mit kell tudnia?" – volt a válasz. „Majd küldünk egy listát. De labrador ez egyáltalán?" „Majdnem az, csak kicsit hosszabb a szőre, a tengerentúlon észre sem veszik. És nem fekete!" – zárta le a rövid ismerkedési délutánt szakvéleményével dr. Andréka.

Három nap koplalás

A kedélyes társalgás után kutyus és gazdája hazautazott. Izgatottan várták a listát, mit kell csinálniuk a próbafelvételeken. Amint megjött az üzenet, már nézték is. Minden stimmelt, Goldi kiválóan tudta a feladatok többségét, egyetlen dologgal volt probléma, nem tudott ugatni. Mert nem olyan mérges típus. Gyerekek mellé választották. Olyan állatnak, aki inkább elalszik, semhogy bárkire rátámadjon. Pedig a filmbe bele kellett ugatnia. Nem volt mit tenni, meg kellett tanítani ugatni az ebet. Mikola Géza kiváló kutyatréner segítségével három nap koplalás után, a dicséreteket és a vezényszavakat hallva Goldi rájött, van olyan helyzet, amikor parancsszóra is lehet indulatos egy retriever. Ugatott, mint a mesében.
A következő találkozásnál a producert teljesen levette a lábáról. Még arra sem maradt szinte ideje, hogy megegye a jutalomfalatkákat, már egy Máltára tartó repülőn találta magát a kutya és gazdája egyaránt. Jellemző az amerikai film hatalmára, hogy a kötelező karanténról, az állat-egészségügyi szabályok betartásáról a máltai hatóságok lemondtak, csak hogy a szőrös sztárjelölt bejusson gyorsan az országba, s megkezdje a munkát.

Sztárellátás

A forgatás nyolc napig tartott. Sztárellátás, jó koszt és kvártély járt Goldinak, aki egy lány kutyust alakított férfiú létére. A kalandos történetben mindenütt jól megállta a helyét, dublőrt sem kért, és két nap alatt már a főszereplők is úgy kezdték a napot, hogy összeölelkeztek vele. „Nem szeretném elmondani, mekkora összeg volt Goldi szereplésének díja, de nem panaszkodhatunk. A teljes ellátás, utaztatás mellett maradt némi zsebpénzünk is. Ám ez csak egy beugró gázsi volt" – meséli Paár András.
A Paár gyerekek kedvence, a szelíd golden retriever így lehet, hogy világot járó sztár lesz. Az első színész, aki mostanában betörhet magyar létére a nemzetközi filmpiacra. Beleugathat abba, amit a nagyok csinálnak.

Titoktartásra kötelezve

A magyarországi és máltai forgatás alatt titoktartásra kötelezték a gazdát. Nem nyilatkozhatott, nem beszélhetett arról a különleges filmről, melynek elkészítésében közreműködött kedvenc négylábújával. A munka befejeződött, most már Georg Lucas egykori kollégái dolgoznak a felvett anyaggal, így megnyílt az út, olvasóink is megismerkedhetnek az egészen állati történettel.
A filmesek, ha folytatják a sorozatot, vélhetően még igényt tartanak Goldi szolgálatára. De egy-egy ilyen filmes szerep jó belépőt jelenthet más produkciókhoz is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

„ Most aztán jó lesz a tanároknak

Polémia címmel új rovatot indít útjára a Kisalföld. Egy-egy fontosnak vélt témáról vitára,… Tovább olvasom