Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Könnyű hab, savanykás ízekkel

Csalódás a Veronai fiúk című musical jó néhány néző számára. A szombat esti győri premier után, ha a miértre keressük a választ, akkor azt mondhatjuk, hogy valószínű, azért van bennünk hiányérzet, mert a Hair és A nyomorultak után többet várt a közönség e látványosnak ígérkező produkciótól.
Hárman a musicalből
A nevezett musical iránti várakozásra az adott alapot, hogy szerzője ugyanaz a Galt McDermot, aki a híressé vált Hairt sikerre vitte. A győri előadás azonban alaposan lehűtött bennünket. Úgy látszik, kétszer nem lehet ugyanabba a folyóba lépni.
A csalódás azért kísérti meg a nézőt, mert a zenés darab alapja Shakespeare Két veronai ifjú című műve, amely a gyanútlan színházbarátban azt az érzetet kelti, hogy itt valami attraktív művel lészen találkozás. Ez csak óhaj marad, Shakespeare-re és McDermotra sem emlékeztet sok minden. Azaz mégis valami. Egy-két dal, néhány ötlet. Inkább annak prototípusát látjuk, miként veszik el a nemes anyag a spekulatív katyvazban, amely úgymond a nézők „beavatására", kuncogására ás hahotájára apellál. Az egész világ ki van itt figurázva, természetesen mi is, akik ezt a vegyes öntetet elfogyasztjuk.

Korcsmáros György, a darab rendezője valószínű, azért választotta a darabot, mert társulatának tagjai immár több évadban bizonyították, hogy képesek sikerre vinni híres-neves musicaleket. Az évad végi szórakoztatási attitűd is benne foglaltatik ebben a választásban, a közönségnek nem lebecsülendő része kedveli e darabokat. Az előadás azonban a mű említett értékei miatt sem képes könnyű habnál többet adni a fogyasztónak. Sőt, a hab is savanykás néha. Pedig minden valamirevaló ötlet begyömöszöltetett a Veronai fiúkba. Bájos kis Ámor jelenik meg angyalszárnyakkal, Valentin biciklizik és Presley stílusában énekel. Verona helyett ennyi erővel lehetne Chicago a város neve, a másiké pedig New York. Különben is Mel Shapiro a Broadwayn vitte sikerre.

Ungváry István (Proteus) egy amerikai keményfiút jelenít meg. Nem tudjuk eldönteni, hogy szegény Júliát (Csonka Tünde) miért „dobja". Miért csapja le legjobb barátja, Valentin (Nagy Balázs) kezéről a jó hangú és meggyőzően éneklő Szilviát (Borbás Erika). Persze azért sejtjük, arról van szó ugyanis, hogy ezek a mai fiúk ilyenek és kész. Elég röhejesek. A nagy kérdés azonban az, hogy elegendő-e ennyi édes íz a meggyőző sikerhez?
Lucetta (Szűcs Kinga), Herceg (Szikra József), Dárdás (Vincze Gábor Péter), Fürge (Koppány Zoltán), Thurio (Mohácsi Attila), Eglamour (Turek Miklós), tejeslány (Bartha Alexandra), Antonio (Csudai Csaba) igyekszik, hogy emlékezetes prototípusát adja a megrajzolt figurának.
Boldog Iván magabiztosan vezényelte a zenekart, a tánckar és az énekkar néha funkciótlannak tetszett. (A koreográfiát Bakó Gábor készítette.) Volt ellenben funkciójuk a díszleteknek (Menczel Róbert munkája), a jelmezeknek (Győri Gabriella kreációi). Ezek a veronai fiúk ízig-vérig maiak military szerkóban. Nevetni lehet rajtuk, akkor is, ha dalban vagy anélkül kommunikálnak velünk.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Levelekből hajlított locsolkodás

Tavaly betlehemesével, idén húsvéti jelenetével nyert díjat az életképeket csuhéba álmodó győri… Tovább olvasom