Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Kollégái javasolták a díjra

Győr - Számos hazai természetvédelmi terület védetté nyilvánításának előkészítése fűződik a győri Bolla Sándor nevéhez. Az erdőmérnök kollégái felterjesztése alapján idén megkapta a legmagasabb szakmai kitüntetést, a Bedő Albert-díjat.
Bolla Sándor győr-szigeti gyermekként előszeretettel járta a Püspökerdőt. A vadon élő állatok, növények egyaránt érdekelték: családi kertjükben már kora gyermekkorában kis arborétum létrehozásán kísérletezett. Szülei nehéz szívvel engedték el a soproni erdészeti technikumba, kollégiumba. Tanárai közül Kondor Antalt, Firbás Oszkárt, az egyetemről Majer Antalt és Haracsi Lajost említi nagy lelkesedéssel.

– Mindig a környezettan, vagyis az ökológia és a hozzá kapcsolódó szaktárgyak vonzottak – emlékezik. A szakma azonban csakis a gyakorlati tapasztalatok révén ismerhető meg. Frissdiplomásként 1965-ben a Balaton-felvidékre kérte magát gyakornoknak. Összesen 5 évet töltött itt erdőtervezéssel.

– Ökológiai, ezen belül botanikai érdeklődésem itt teljesen kielégíthettem. Bejárhattam az egész Balaton-felvidéket gyalog... A Badacsony első üzemtervét is én készíthettem – meséli büszkén.

A Balaton-felvidékről Ráckevére, onnan Gödöllőre került, ahol egy idő után felkérték az arborétum vezetésére. Innen csábult az erdészeti és természetvédelmi szakigazgatás területére, egészen nyugdíjaskoráig. Győrbe 1981- ben jött vissza.

Fiatalabb pályatársai most azzal együtt jelölték a legmagasabb erdészkitüntetésre, hogy a hatóság szigorú embereként sokáig felügyelte többségük szakmai tevékenységét.

– Csak olyasmit követeltem meg a kollégáktól, amit magam is meg tudtam volna oldani – jellemzi tömören ezt az időszakot.

A szakigazgatásban természetvédelmi feladatai is voltak. A szakmai előterjesztésében országos védettséget kapott területek közül különösen a Szigetközre és a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzetre büszke, ezekért Pro Natura-díjjal is elismerték. Az Európai Unió Phare-támogatásával készült, Tardy János szerkesztette Magyarországi települések védett természeti értékei című könyv megyei fejezetét jegyzi: az itteni címszavak kétharmada az ő javaslatára kerülhetett a kötetbe. A népszerű Vendégváró című turisztikai sorozatba is az ő leleményével kerültek be az erdészeti és ökológiai látnivalók. A Duna elterelésével kapcsolatos hágai per magyar oldali szakmai előkészítéséhez a szigetközi erdőkárok felmérésével járult hozzá. Ő alapította meg 1986-ban az Országos Erdészeti Egyesület megyei magánerdészeti helyi csoportját.

Olvasóink írták

  • 1. Pintér Csaba 2008. július 01. 11:48
    „Ezúton is gratulálok a Bedő Albert díjhoz Bolla Sándornak. Neki, és rajta keresztül a magánerdészeknek is járt már egy ilyen magas elismerés! Üdv az erdésznek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra reflektorfényben a címlaplány

Győr–Vác - Emlékeznek még Butor Mónikára? Aki 2004-ben a playmate-választáson második… Tovább olvasom