Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Kitart a megye lendülete

A beruházások értéke másfélszeresére, az ipari teljesítmény pedig tíz százalékkal nőtt az első negyedévben az egy esztendővel korábbihoz képest a megyében.
A Központi Statisztikai Hivatal közzétette a megye első negyedéves folyamatait elemző kiadványát, amely szerint az itteni gazdaság számos mutatóban sokkal jobban teljesített, mint az ország. Az egyik ilyen terület a beruházásoké: nálunk folytatódott a másfél éve tartó fellendülés, az 50,7 milliárd forintos érték másfélszerese az egy évvel korábbinak. Bár a KSH ezt nem részletezi, ebben bizonyára nagy szerepet játszik az Audi győri gyárbővítése.

Az autógyártó vállalat nyilvánvalóan benne van az ipari szektor csaknem tízszázalékos élénkülésében is. A megyei cégek az ágazat országos produktumának tizedét(!) termelték. Itt is érdekes az ellenpont: a belföldi eladás szerény mértékben, egy százalékkal, a kivitel ugyanakkor 11 százalékkal emelkedett, miközben országosan a hazai piac szűkülésével kellett számolni, az export bővülése pedig a két százalékot sem érte el. A húzóerőt továbbra is a gépipar jelenti, amely nyolcadával bővült. Az élelmiszeripar termelése viszont az országos tendenciával ellentétben – jórészt a húságazatot érintő mérséklődő értékesítési lehetőségek és szervezeti változások következtében – tovább csökkent, és kedvezőtlen fordulatot vett a textilipar pályája is.

A lakásépítéseknél hasonló megye kontra ország képet vázolhatunk fel. Győr-Moson-Sopronban 143 új otthon kapott használatbavételi engedélyt az idei első három hónapban, szemben a 2011. első negyedévi 84-gyel. A lakóingatlanok közel hattizede Győrött és Sopronban, további hetede pedig a megye többi városában készült, ahol összességében a községekkel ellentétben nőtt az építkezések száma. A falvakban 41 otthont adtak át, minden negyediket Győrzámolyon, Hegyeshalomban vagy Öttevényen. Hazánkban ettől eltérően 22 százalékos csökkenést regisztráltak.

A kiadott lakásépítési engedélyek tízezer lakosra jutó száma alapján a megye áll a területi rangsor élén. Ezek héttizedét a négy településen – Győrött, Sopronban, Mosonmagyaróváron, valamint Rajkán – adták ki.
Az építőipar azonban mindennek ellenére továbbra is szenved. A tavalyi 17 százalékos csökkenést újabb 18 százalékos visszaesés követte, ami rosszabb adat az országos mínusz 12 százaléknál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ahol víznek kell lenni, ott legyen víz!

Ungvári István színművész éveken át lóháton járta a vidéket, a Mosoni-Duna partja felé is gyakran… Tovább olvasom