Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 12°C Még több cikk.

Kismegyeri lovas- és hadijátékok júniusban - ezrekre számítanak

Tavaly az árvíz miatt az utolsó pillanatban lefújták, idén nem maradnak el a játékok. Részletes programmal.
Legalább három-négyezer nézőt várnak a szervezők a június 7-én a Győr határában fekvő Kismegyeren rendezendő lovas- és hadijátékokra - hangzott el a 2001 óta népszerű, tavaly a térséget sújtó árvíz miatt az utolsó pillanatban lefújt esemény szerdai beharangozó sajtótájékoztatóján.

Simon Róbert Balázs alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője (Fidesz) kiemelte: nem a 205 évvel ezelőtti győri csatára emlékeznek, amelyben az 55 ezres francia had ütközött meg a fele ekkora, osztrák erőkkel megtámogatott magyar nemesi felkelő sereggel, hanem arra a mintegy háromezer emberre, aki elesett az összecsapásban, bármelyik oldalon áldozta is életét.


 
Kattintson a nagyobb képért!
Kattintson a nagyobb képért!Az eseményen elhangzott: délelőtt Győrben a helyi Napóleon-emlékeket megidéző ingyenes idegenvezetést rendeznek az érdeklődők számára, Kismegyeren pedig fél háromkor, a helyi óvodások, iskolások műsorával kezdődik, majd négy órakor a csata emlékművének megkoszorúzásával folytatódik a program.


Emlékkép a korábbi kismegyeri hadijátékról
Emlékkép a korábbi kismegyeri hadijátékról


Délután ötkor veszi kezdetét a mintegy negyven állatot felvonultató lovasjáték, amelyet szabadon idomított lovak bemutatója, kuruc életkép, hortobágyi csikósok műsora és a Nádasdy-huszárok mindennapjait felelevenítő program alkot. Hat órától rendezik meg a bő egy órás hadijátékot; ennek során mintegy száz hagyományőrző, köztük 40 cseh, osztrák és szlovák résztvevő eleveníti fel az 1809. június 13-14-én vívott csata főbb eseményeit. A látottakat történész narrátor teszi kézzelfoghatóvá a résztvevők számára.

A programban fellép a Győri Lovas Nemzetőr Díszszakasz, a IX. gróf Nádasdy Ferenc Hagyományőrző Huszárbandérium, a Pápai Huszáregyesület és a 15. Második Székely Határőr Gyalogezred Hagyományőrző Társaság egysége is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Tesco séfje főzött Győrben

A győri Kazinczy-gimnáziumba látogatott el a Tesco Tiniséf Sulicsata mobilkonyhája. Tovább olvasom