Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Kilenc vasútállomás az óriás-terepasztalon

Kunsziget - Több mint száz méter hosszú sínen, több összeépített terepasztalon menetrend szerinti vonatforgalmat mutatnak be a vasútmodellezők. A kunszigeti kiállítás hazánkban újdonságnak számít.
A kilencvenes években megszületett a magyar modulszabvány, ami garantálja, hogy a vasútmodellezők terepasztalrészletei összeépíthetők, egy vasútvonalat alkothatnak. Sőt, a valósághű megjelenítés mellett már a vasút üzemvitelének szimulálása is e hobbi művelőinek célja. Nem egymás után közlekednek a vonatok, hanem menetrend határozza meg az indulást, az érkezést. Számítógép segítségével lehetőség van arra, hogy minden egyes mozdonyt külön vezető irányítson, szabályozni lehet a szerelvény sebességét. A játékélményt fokozza a tehervonatok árufuvarozása.


– Minél komolyabban belemerülünk az egyre precízebb modellezésbe, az annál magasabb költségeket jelent. Nemcsak a modellek megvásárlása, hanem a vonalszakaszok, a terepasztalok elszállítása a nemzetközi összejövetelre – mondta el lapunknak Bulkai Lajos, a kiállítás egyik szervezője és hozzátette: az utóbbi években ennek ellenére gyarapszik a digitális üzemre alkalmas hazai asztalelemek és modellek száma, ezért rendezhetnek kiállítást is. A kunszigeti sportcsarnokban e hétvégén az idén tízéves Győri Vasútmodellező és Vasútbarát Klub tart Nemzetközi Digitális Modultalálkozót. Két külföldi – bécsi és pozsonyi – és öt hazai – győri, szekszárdi, budapesti, szombathelyi és veszprémi – modellezőklub, valamint négy magánszemély terepasztalait láthatja a közönség. A rendszer százharminc méterén, kilenc állomáson és négy megállóhelyen megy a forgalom. A több mint negyven mozdonyból és több száz kocsiból álló járműállományt több tucat modellező és gyűjtő gyűjteményéből válogatták össze. A kiállítás két napján más-más vasúttörténeti korszak járművei közlekednek. Szombaton délelőtt 10-től délután 6 óráig, vasárnap délelőtt 9-től délután 4-ig várja a látogatókat a rendezvény.

A hazai és a külföldi modellezők terepasztalmoduljai összeépíthetők, egy vasútvonalat alkothatnak.
A hazai és a külföldi modellezők terepasztalmoduljai összeépíthetők, egy vasútvonalat alkothatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stop az IC-nek: kerékpárok miatt vesztegelt a vonat Győrben

Győr - Negyvenperces késéssel indult tovább hétfőn az egyik IC Győrből, mert biciklisek nem tudták… Tovább olvasom