Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Kevesebb a vér, de műtét nem marad el

Győr - A Kisalföld információi szerint pénteken két tervezett műtét maradt el a traumatológián, a szükséges vérkészlet ugyanis olyannyira megcsappant, hogy térd-, illetve csípőprotézis-operációt halasztottak későbbre. Dr. Vörös Katalin, a Regionális Vérellátó Szolgálat főorvos igazgatója megerősítette: a B negatív vércsoportú készlet mennyisége valóban megcsappant, de emiatt műtét nem maradhat el.
– Nemcsak nyáron, az év többi szakában is előfordulhat, hogy egy baleset vagy nem várt esemény kapcsán hirtelen több, azonos csoportú egység vérre van szükség – magyarázta az igazgató. – Így történt tegnap is, ezért behívtuk az önkénteseket, s úgy tudom, a készletek visszatöltése folyamatos. Ennek megfelelően történhet a műtétek egyeztetése, így lehetőség szerint operáció nem marad el. Segítőkész emberekből szerencsére a megyében nincs hiány, a véradók biztonságát ma már az egyszer használatos tűk és egyéb, korszerű eszközök szavatolják.
Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) ma is várja a véradókat, a toborzásra azért van szükség, mert nyár elejére csökkentek a vérkészletek Budapesten. A szabadságolások idején kevesebben mennek el vért adni, valamint a főiskolai, egyetemi tanév végeztével nem lehet kiszállásos véradásokat szervezni. „A vérigényes műtétek azonban nyáron is gyakoriak, illetve ebben az időszakban megnő a közlekedési balesetek száma is" – áll az OVSZ közleményében.

Hazánkban az évente mintegy 450–500 ezer egység vért 300 ezer önkéntes adományozza, ezzel a mennyiséggel 200 ezer beteg életét mentik meg. Győrben a Regionális Vérellátó Szolgálatnál (Magyar u. 8.) hétköznap reggel 7 órától délután 3 óráig lehet vért adni.

A vérhiány is közös ügy
 – Sopronban az országoshoz viszonyítva nagy a véradók aktivitása – tudta meg a Kisalföld dr. Asztalos Mária transzfuziológus szakorvostól. – A feladatokat az Országos Vérellátó Szolgálat koordinálja, s mivel Budapesten nagyobb mértékű a felhasználás, ott vérhiány mutatkozott. Ez viszont a vidéket is érinti, hiszen ilyenkor más régiók vérellátó intézeteiből pótolják a hiányzó készítményeket. Sopronban vérhiány miatt nem maradtak el műtétek.

 Információink szerint a soproni kórházban az operációkat a tervezett ütemben végzik. Mindamellett vérre mindig szükség van, ezért ma délután is várják 14–18 óra között az Interspar melletti sátorba a véradókat.

Olvasóink írták

 • 8. nane 2008. június 16. 16:52
  „Ok. Lucifer! Tényleg túloztam egy kicsit,mert kíváncsi voltam a reakciókra.Mindeki adjon vért aki teheti! :)”
 • 7. andy 2008. június 16. 10:16
  „Normál esetben igazad van Lucifer!
  De azért a hálapénzről fórumon akadnak vélemények...
  Azt én sem tartom valószínűnek,hogy a probléma adottságai és szokásrendszere lévén az életveszélyes műtét más beteg vagy hozzátartozó fizetőképessége révén háttérbe szorulna!A nane által fizetősnek írt műtétek beosztott időpontja behatárolható,ellenben a váratlanszerű és sürgős szükséges esetekkel szemben.Ez mindig elsőbbséget jelent.A beteg állapota dönti el a sürgős,előre nem látható sorrendiséget.
  Inkább adjon mindenki vért,ki egészséges és megteheti :))”
 • 6. Lucifer 2008. június 16. 02:38
  „Nézd,nane.Én a te itt megütött szellemi szinteddel nem vitatkozom.Ahhoz le kellene hozzád alacsonyodnom,ott meg legyőznél a rutinoddal...
  Azért arra kiváncsi lennék,van-e egyáltalán valami közöd az egészségügyhöz...Gyanítom,nincs.Akkor vaj´h miért is vagdalkozol?”
 • 5. nane 2008. június 15. 15:58
  „Téényleg csak a ciciműtét a fizetős?É ééérdekes.”
 • 4. Lucifer 2008. június 15. 15:15
  „Attól,hogy valami eltolódik,még nem marad el.Lehetne nyelvünk árnyalt szépségein elmélkedni...
  Másrészt:én még egszer sem láttam olyat,hogy az életveszélyben lévő vérző beteg meghalt volna ellátatlanság miatt,csak mert valami fizetős műtét zajlott volna helyette.
  Harmadrészt:a ciciműtétek( ez az ami fizetős...) nem az ortopéd-műtőben zajlanak és nem kell hozzájuk vér...
  Negyedszer:a plasztikai sebésznek semmi köze az ortopéd műtéthez,vagy egy balesetes beteg összerakásához.Tehát nyugodtan operálhatja a "melleit",mert sem a műtőt,sem a szaktudást nem veszi el sem az ortopéd-műtétre szoruló,sem az akut balesetes betegtől...
  Duuurva nem?????”
 • 3. nane 2008. június 15. 13:06
  „Lucifer! Nemmondod? Ha tolódik akkor elmarad. Szertintem. Nincs ezzel baj, csak mondjuk ki.Ja és az életveszélyben lévő beteg nem mindig élvez elsőbbséget.pl: ha belehet elé tenni 1-2 fizetős műtétet, nehogy a napi program felboruljon.Duuurva nem? Lucifer!”
 • 2. Lucifer 2008. június 15. 12:31
  „Nem maradt el...csak tolódik.
  Ha valamilyen vércsoportú vérből nagyon kevés van készleten,akkor előfordul,hogy a tervezett műtétek halasztásra kerülnek,azért,hogy egy esetleges akut műtéthez meglegyen a szükséges mennyiség.A protézisműtét elhalasztása pusztán egy-két napos kényelmetlenséget okoz a betegnek,ellenben egy akut balesetesnek vérhiány miatti nem megoperálása a beteg életébe kerülhet.
  Pro és kontra kell gondolkodni,ennyi az egész.
  Vannak prioritások,és egy akut,életveszélyben lévő beteg mindig elsőbbséget élvez.”
 • 1. nane 2008. június 14. 18:07
  „Most akkor elmaradt, vagy nem maradt el? He?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki ismeri a sérültet?

Győr - Egy 35–40 év körüli, okmányokkal nem rendelkező férfi közlekedett türkizszínű, női… Tovább olvasom