Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Kéményrobbantás Győrben? - A múltunk megőrzését szeretnék az építészek

Győr-Sziget egykori iparának utolsó mementója az olajgyári kémény, pótolhatatlan emlék, mely nem zavarja az olimpiai falu építését, de költeni kellene a megóvására - elismert győri építészek szerint ezért akarják felrobbantani. A petíciót velük együtt már közel nyolcszázan írták alá.
„Ideiglenes védelem alatt álló, nyilvántartott érték az olajgyári kémény" – állítja a Forster (örökségvédelmi) hivatal, amely azonban háromnegyed éve nem döntött, hogy jogerősen is védett lesz-e a kémény. Az időhúzást unta meg a Győr-Szol zrt., ráadásul szerintük erkölcsi és anyagi kárt okoz, így hamarosan robbantanák.

„Útban van, hisz itt épül az olimpiai falu, ha tovább várnak, ledöntése kárt tehetne az épülő ingatlanokban" – folytatta a Győr-Szol zrt. vezérigazgatója.

Megtartanák a kéményt.  Bodrossy Attila és Czigány Tamás építész szerint az olimpiai falu építése előtt a tervtanács is figyelembe vette, hogy itt áll az olajgyári emlék. Fotó: H. B. E.A győri Széchenyi István Egyetem Épülettervezési Tanszékének építészoktatói online petícióban támogatták „a kémény megtartását és mielőbbi műemlékké nyilvánítását". Ezzel együtt kérték „a győri önkormányzatot és a Győr-Szolt, hogy a kémény felrobbantásától álljanak el és segítsenek méltó módon megőrizni Győr ipari múltjának szimbolikus elemét". A petícióhoz – melyet péntek délutánig közel nyolcszázan írtak alá – csatlakozott a megyei építészkamara is.

Czigány Tamás Ybl Miklós- és Prima díjas építész, a Széchenyi István Egyetem Épülettervezési Tanszékének tanszékvezetője úgy látja, a petíció aláírásával nemcsak a szakma, hanem sok civil is a megmentés mellé állt. „Győr-Sziget egykori iparának utolsó emléke a kémény. Kicsi az alapterülete, nem zavarja a beruházást, ráadásul tudomásom szerint a tervtanács is figyelembe vette a fejlesztésnél, hogy itt áll a kémény" – mondta.

Bodrossy Attila Ybl Miklós- díjas és megyei Prima díjas építész, a Széchenyi István Egyetem Épülettervezési Tanszékének tanszékvezető helyettese szerint „a kémény nincs útban, nem ez a zavaró. Azért akarják felrobbantani, mert pénzbe kerülne a felújítása. A múltunk megóvására viszont költeni kell." Az építészek felajánlották, hogy az egyetem hallgatói tervtanácsa segítségével ötleteket gyűjtenének, mire lehetne hasznosítani az olajgyári kéményt. „Pótolhatatlan emlék, a keksz- és a tejgyár bontása után ez a kémény maradt a városrész iparából, melyet olyan minőségben falaztak, amire ma már nem képesek. Nem hiszem, hogy aki a robbantást szervezi, otthon is hasonlóképp bánik emlékeivel. Ráadásul a beruházásnál fordított gondolkodásmód jelenik meg – a kémények voltak itt előbb, az olimpiai falut tervezték közé."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyümölcsös, friss üde borok

Tovább olvasom