Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Karácsonyfák aprítógépben

A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. megkezdte a kidobott fenyőfák gyűjtését és szecskázását.
A fák ledarált darabjait a feldolgozás után komposztként a városi parkok talajának feljavítására használják.

A karácsony díszét, a feldíszített fenyőfát keresztény szokás szerint január 6-án, vízkeresztkor bontják le. Az elmúlt évekhez hasonlóan 80 helyen állított fel Győrben gyűjtőketrecet, szaknyelven kutricát a Komszol.

A díszeitől megfosztott karácsonyfákat ezekre az elkerített helyekre rakhatják a győriek. A társaság tegnap megkezdte a fenyőfák gyűjtését, a kutricákból teherautóval szállítják a Móricz Zsigmond rakparton, valamint a Marcalváros I. és Marcalváros II. közötti buszfordulónál kialakított gyűjtőcentrumba, ahol ledarálják. A szecskázott karácsonyfa-darálék innét, ezekről a helyekről kerül a társaság komposzttelepére. A feldolgozás után, a nyár elején már az így készült komposzttal javítják a parkok talaját.

A korábbi évek tapasztalatai alapján a Komszol munkatársai úgy kalkulálnak, hogy az idén is mintegy 30 ezer karácsonyfát gyűjtenek be. A legnagyobb mennyiségre a jövő hét elején számítanak. A fenyőket folyamatosan szállítják, őrlik, a kutricák a hónap végéig kint maradnak, amíg azokba fenyőket helyez el a lakosság.

A feldolgozás egyedüli gondja, hogy vannak, akik  szaloncukorpapírt, műanyag díszeket hagynak a fenyőn. Akadnak olyanok is, akik – hogy a lépcsőházban ne hulljon szerteszét a fenyő levele – műanyagba csomagolják a fát. A rajta hagyott dísz, csomagolóanyag a komposztálás során nem bomlik le, ezért a feldolgozás előtt ezektől meg kell tisztítani. Ez lassítja, közvetve drágítja a munkát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakat az iskolákon?

Kevés a gyerek, fájhat a fejük a Győr környéki iskolafenntartó önkor- mányzatoknak. A kis települések között lesz, amelyik döntésre kényszerül, megtartsa-e oktatási intézményét. Nyalkán már most csupán hatan járnak az iskolába, miután a faluból többen a környékre viszik taníttatni gyerekeiket. Sajnos több iskola létét is a megszűnés fenyegeti. Tovább olvasom