Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Karácsony szovjet hadifogságban: a győri Szabó László visszaemlékezései - videó

A győri Szabó László megjárta a hadak útját, túlélte a második világháború poklát, s több évig "élvezte" a sztálini Szovjetunió "vendégszeretetét" hadifogolyként. Karácsonyi emlékek a frontról.

A 89. évében járó Szabó László több karácsonyt élt meg a fronton és hadifogolytáborban.

Elhunyt bajtársai emlékére mindig gyertyát gyújt december 24-én.

Az első videónkban azt hallgathatják meg, hogy élte meg Szabó László 1942 karácsonyát katonatársaival az orosz fronton, három héttel a doni áttörés előtt.Videó: Cseh Róbert.


Második felvételünkön arról beszél a győri veterán, hogy 1944. december 23-án hogyan került Polgárdi térségében az oroszok fogságába.

Ezt követően annak köszönhetően menekült meg az agyonlövéstől Szabó László, hogy szenteste szájharmonikázott a szovjet parancsnoknak.


Videó: Cseh Róbert.
Szabó László írása 1945 karácsonyáról: hadifogolyként a Krím-félszigeten

Szabó László a második világháborúban végzett hősies helytállásáért vitézi címét kapott. Miután hazatért a hadifogságból, hobbiszinten elkezdte kutatni a második világégés történetét. Több cikke jelent meg a Haditechnika című újságban, melyben olyan csatákról, ütközetekről írt, ahol ő is részt vett.

A most közölt írásában arra emlékszik vissza Laci bácsi, hogy 1945 karácsonyát hogyan ünnepelte meg hét pici krumplival a hadifogságban, s miként álmodott édesanyja bejglijéről egy csodaszép álomban.

"A II. világháború, illetve a szovjet hadifogság már a negyedik karácsony ünnepén szakított el szeretteimtől. 1942 a doni pokol jegyében telt, 1943 őszén áthelyeztek egy mozgósított hadosztályhoz, s ismét a frontra kerültem.

1944. december 23-án harc közben fogságba kerültem. Nagy szerencsémre megúsztam egy kivégzést. Az életem volt a karácsonyi ajándékom.

Hét kicsi krumpli

1945. december 24. Feodosia, Krím-félsziget romváros. Szovjet hadifogságban december 24-e részemről érdekesen alakult. Reggel munkára sorakoztunk. Menet közben a beszédtéma karácsony ünnepe volt.

Mindenki a szeretteit emlegette, élnek-e, mi lehet velük. Semmit nem tudtunk a sorsukról, s ők sem a miénkről. Rosszkedvűen mentünk a munkahelyünkre, ahol mi, harminc magyar hadifogoly építettünk egy üzemi épületet.

Elkezdtünk dolgozni, amikor egy orosz elvitt másik munkára, meszet kellett oltanom. Megmutatta, hogyan csináljam, majd elment. Kis idő múltán visszatért, ellenőrizte a munkámat. Ajánlottam, vegyen meg dohányért egy rövid alsónadrágot.

Dohányt nem tud adni, de kartocskát (burgonya) ad érte. Krumplit már évet óta nem is láttam, elfogadtam, gondoltam, a szentestét ünnepi vacsorával köszöntöm. Kaptam hét szem burgonyát, akkorák voltak, mint egy zöld burokban lévő dió.

Konzerves dobozban megfőztem. Szerencsémre zárt munkahelyen dolgoztam. Amikor megfőtt, óvatosan kezdtem a héját lehúzni, mert a lágerben ezt nem lehetett volna megtenni.

Tisztítás közben burgonyadarabka maradt egyik burgonya héján, amit azonnal bekaptam, vesztemre. Íze hatására akaratom összeomlott, s mind a hét burgonyát valósággal befaltam.

Rosszkedvűen mentem be a lágerbe, annyi lett az ünnepi vacsorának. A barakkomban lefeküdtem - fapriccsen aludtunk, mint a heringek -, s elaludtam.

Édesanyám mákos bejglije

Álmomban otthon voltam, s édesanyámat láttam, aki mákos kaláccsal kínált. Panaszkodtam, hogy még mindig éhes vagyok.

Arra ébredtem, hogy karácsonyi énekeket dalolgatnak. Én is beálltam az éneklők csoportjába. Először halkan énekeltünk, a csoport egyre növekedett, majd több száz magyar hadifogoly teljes hangerővel énekelte a karácsonyi énekeket.

Lassan halkult az ének, a munkában elfáradt emberek aludni tértek, álmaikban otthon, szeretteiknél jártak.

Így telt immár a negyedik szentestém távol a családomtól. Karácsony mindkét napján dolgoztunk."
 

Olvasóink írták

 • 19. szabo1936 2010. december 09. 22:24
  „elemer
  Te kinek hiszel emigrans volt magyar honved tiszteknek,vagy egy bocskoror roman tabornoknak?”
 • 18. elemér 2010. december 09. 11:08
  „Miért nem akart Mo. háborut a ruszkival. Azért mert minden normális ember tudta hogy azt nehéz lenne megnyerni. Világos volt hogy Ámerika fogja eldönteni ki nyer. Ezt a ruszkik is meg a rizsások is tudták. Mikor a japánok megtámadták Ámerikát, akkor a rizsások örültek. Tudták hogy most végre meglesznek mentve. Igy volt ez a délszláv háboruval is. Ámerika beavatkozott, mert az unio nem mert még moccani sem, pedig ott volt NATO.;))”
 • 17. elemér 2010. december 09. 04:59
  „Nagy ellenszenvet váltott ki az eröltetett ruszki imádás, miután nemcsak eröszakolták a nöket a felszabadittók, de még le is vetköztették az embert az utcán. Aztán mikor a világhirü Magyar válogatott kikapott a ruszkiktol azt mondta valaki a Vagongyárban utána, hogy már megint lekellet nekünk feküdni. Erre elvitték az ÁVH-sok és jól agyonverték. Utána már szolni se mertek a mukatársak hozzá. Sidó Ferenc Magyar asztalitenisz világbajnok azt mondta nékem Quebec City-ben, hogy zárt ajtók mögött kellet a ruszkik ellen játszani Bp.-n egy találkozón.;))”
 • 16. elemér 2010. december 09. 04:33
  „Kassa bombázását egy román tábornok is megerösitette. Romániábol szált fel a német gép vörös csillagal. Aztán ügye a várat is elfoglalták a németek és adtak egy ultimátumot. Igy keveredett az ország a háboruba. A vörös hadsereg pedig eleinte vesztett, mert Hitler beugratta Sztálint hogy katonai összeesküvés készül ellene. Sztálin erre kivégeztette legjobb tábornokokait. Tény hogy Mo.-n semilyen szimpátia a ruszkik iránt nem létezett. Cári hadsereg verte le a forradalmat és már az elsö világháboruban is ellenük harcoltunk. A kommunizmusnak voltak szimpátizáói eleinte, de ez csak kissebség volt. Kiábrándulás nagy volt a Rákosi korszakban. Aztán volt nagy agymosás ami a mai napig mutatkozik egyeseknél. Remélem ezzel segitettem. Kivánok jó egészséget és hosszu életet Szabóbának. Igyon néha egy pohár bort, mert az jó az egészségre.”
 • 15. gyugyu1 2010. december 05. 21:17
  „Elnézést az elirásért ,jó egészséget kivánok Szabó Lászlónak és éljen soká !

  ez a sz..-t meir mindig kihoz a sodromból !!!!!”
 • 14. gyugyu1 2010. december 05. 21:12
  „. <moderálva...> meir ! Azt az embert vonod kérdőre aki a hazájáért harcolt ? Azt az embert aki a ruszki foglytáborban senyvedett ! Őnekik még dolgozni is kelett, mégsem tagadták meg magyarságukat ? és még most sem perelték be a máv-t kártéritésért !

  Jó egészséget kivánok Nagy Lászlónak éljen soká !”
 • 13. szabo1936 2010. december 05. 16:51
  „Meir
  Tisztelt uram
  Ezt az alitast,hogy azok a repulok nemet gepek voltak csak 1945 utan kezdtek mondani.Ne tesek azt sem elfelejteni.hogy az oroszok azt is mondtak,hogy a sok ezer lengyel tisztet a 2 VH ban a Katnyi erdokben a nemetek gyilkoltak meg.Most mar az oroszok is elismertek,hogy Stalin parancsara oltek meg oket.Vajon miert kelet volna a nemeteknek megbombazni Kassat nem volt ra szukseg mert az a magyar honvedseg vezerkara nagy tobsegben nem csak nemet barat hanem nemet szarmazasu is volt szoval ok ugy is haboruzni akartak a nemetek oldalan.Amit en halotam emigrans magyar tisztektol,hogy azok az orosz repulok amelyikek Kassat bombaztak navigacios hiba miat bombaztak a varost elhibaztak a celpontot egy szlovakia celpont helyet.En azt hiszem ezt a Kassai bombazast a nemetekre fogni ugyan olyan propaganda mint az,hogy az ifju Horthyt a nemet vadaszgepek lotek le a 2VH.”
 • 12. sturmtiger 2010. december 05. 11:00
  „Teljesen mindegy úgysem derül ki kibombázott de mi visszafoglaltuk a tőlünk jogtalanul elcsatolt területekek amit utánna meg is kellett védeni ami nem sikerült,meg amúgy is a bolsevik patkányok európába való terjeszkedését próbáltuk megakadályozni.Az oroszok nagy honvédő háborúja meg csak a határig szólna nem Berlinig vagy akkor ne nevezzék annak.”
 • 11. ombi 2010. december 05. 09:23
  „Tisztelt meir, a támadásban résztvevő gépek típusával kapcsolatos állítása ugyanúgy egyszerű feltételezés, mint a többi magyarázat, ami a kassai bombázással kapcsolatban nyilvánosságra került.
  Az a gyanúm, amíg az igazság elkendőzésében érdekelt valamely fél, a valóságot nem tudhatjuk meg. Annak ellenére sem, hogy gyanítom, valaki vagy valakik tisztában vannak az események pontos rendjével.
  Jelenlegi tudásunk szerint a kassai bombázást nyugodtan nevezhetjük modern kori történelmi rejtélynek.”
 • 10. meir 2010. december 05. 07:20
  „Szabo Ur!
  igazan meglep,es eppen Ontol ez az iras!!
  -es ugyan mondja mar,; az akkori Kassa-i repter alkalmazottai-(marpedig ha valakik Ok csak ismertek a geptipusokat,ezt ugye nem vitatja On sem!!?)-Junkers es Dornier tipusu gepekrol jelentettek amikre Voroscsillag volt festve!!
  Vajon honnet lett volna Stalin-nak ilyen gepei!!????
  Ne feledje azt sem hogy 41-ben,a Wehrmacht szinte ellenallas nelkul torhetett elore egeszen Moszkva kulvarosi negyedeiig!!akkor meg hol vannak azok a gepek amik Oroszorszagtol-(Oda es Vissza)-kepesek repulni Kassaig??”
 • 9. szabo1936 2010. december 04. 17:13
  „Lobbo71
  Enyit tudnak sokan a magyar tortenelemrol sajnos,hogy a komunistak sok magyarnak igen nagy agymosast adtak.Szoval maga szerint Mo 1942 ben megtamadta a Szovjet uniot?Kerem maga nem olvasot aro,hogy elote szovjet repulogepek bombaztak Kassat ami akor MO teruletehoz tartozot.Hat ki tamadot meg kit eloszor?Tudom,hogy rosz a helyesirasom nem kel rajta lovagolni!”
 • 8. sturmtiger 2010. december 04. 16:31
  „Igen arról beszélek amit ombi leírt,de ezek szerint Lobbo71 a Sztalin által képviselt kommunizmus az egy jó dolog volt és örülhetsz neki mert ők győztek a Kárpátaljai magyarok meg csak maradtak a nagy szovjetunió részei,mi meg szovjet gyarmat.”
 • 7. ombi 2010. december 04. 10:40
  „Lobbo71: Nem tisztem senkit megvédeni, de feltételezem, sturmtiger arról a vörös rémről beszélt, amelyik képes volt pusztán a (sokak fejében máig vígan rothadó) vörös eszméért puszta fegyelmezőeszközként 1932-1933-ban saját népének 6,5-10 milliónyi tagját éhen halasztani, további milliókat haláltáborokban elpusztulásig dolgoztatni, arra a vörös rémre gondolhatott, amelyik képes volt a hazájában élő zsidókat -gyakorlatilag eltüntetve őket a Föld színéről- Birobidzsánba kényszeríteni.
  És ez a vörös rém megtette azt a gyalázatot is, hogy a háború vége után (is) ejtett fogságba civileket és katonákat egyaránt, őket sok évnyi kényszermunkán dolgoztatva hozzávetőlegesen háromszázezer magyar fő halálát okozva.
  Lehet, hogy a Vörös Hadsereg katonáira gondolt, akik megszállva az európai területeket, lányok-nők sokaságát erőszakolták (sok esetben) halára, elrabolták a háború szenvedésein átesett lakosság maradék kevés vagyonát. Nem utolsó sorban pedig a vörös rémre, ami Közép Európa keleti államait évtizedekre megszállta, mint látható, kitörölhetetlen pusztítást okozva a fejekben.”
 • 6. Lobbo71 2010. december 04. 07:23
  „sturmtiger: már bocs, de milyen vörös rémségről beszélsz? 1942-ben épp mi támadtuk a Szovjetuniót, a németekkel karöltve. Mi voltunk a rémség az orosz meg ukrán embereknek. Aztán jól elkenték a szánkat.”
 • 5. sturmtiger 2010. december 03. 17:49
  „Igen ők az igazi hősök akik harcoltak a vörösrém ellen a magyar népért akiket elszakítottak az anyaországtól,de sajnos nem sikerült legyőzni őket.Kívánom, hogy még nagyon sok boldog karácsonyt éljen meg a szerettei körében.”
 • 4. szabo1936 2010. december 03. 17:18
  „Remelem,hogy az ur meg 100 eves koraban is unepelheti a karacsonyt tovabi sok eveket kivanok neki es jo egeseget.”
 • 3. annobon 2010. december 03. 09:23
  „Szép egyáltalán maga az a tény is, hogy 2010-ben még élő szemtanú tud visszaemlékezni az akkori rémségekre. Én például arra emlékszem, mikor pár évvel ezelőtt bejelentették, hogy meghalt a búr háború utolsó még élő veteránja. /Búr háború: 1899-1902/ Nemsokára eljön az az idő, amikor az utolsó I. világháborús katona is eltávozik közülünk, aztán szép sorban a többi háborúk.... De azt hiszem ez a világ rendje.”
 • 2. missboogermonster 2010. december 03. 09:06
  „Szabo Laszlo, o a nagypapam! :))”
 • 1. sig 2010. december 03. 08:04
  „Adjon az isten még sok boldog karácsonyt az összes élő hős veteránnak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játékkal a fogyatékosokért

December 3-a a Fogyatékkal Élők Világnapja 1992 óta. Ezen alkalomból az Apáczai Csere János Kar… Tovább olvasom