Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Kara Ákos: csökkenni kezdett itthon a munkanélküliség

A győri fideszes szakpolitikus szerint megfordulóban a munkaerő-piaci trend, a ciklus végére meglesz a háromszázezer új munkahely.
Trendforduló van a munkanélküliség terén Magyarországon - a foglalkoztatottság nő, a munkanélküliségi ráta ezzel arányosan csökken - nyilatkozta Kara Ákos fideszes országgyűlési képviselő, a parlament foglalkoztatási bizottságának alelnöke a Duna Televízió Heti Hírmondó című műsorában vasárnap este. Pozitív példaként említette Győr-Sorpont megyét, ahol az elmúlt két hónapban húsz százalékkal csökkent a munkanélküliségi ráta. A politikus szerint tartható lesz a háromszázezer új munkahely létrehozása a ciklus végéig - a közmunkában teremtendő munkahelyekkel együtt számolva. A bizottsági alelnök konkrét példákkal támasztotta alá, hogy igenis van érdemi párbeszéd a kormányzat és a munkavállalókat képviselő szervezetek között, mindazonáltal átgondolásra érdemesnek tartja az egyeztetés rendszerét.

"Tudomásom és ismertem szerint trendforduló van – a foglalkoztatottság növekszik, a munkanélküliségi ráta ezzel arányosan csökken" - jelentette ki Kara Ákos a Heti Hírmondó stúdiójában. A közmunka kilencvenhétezerre történő beállása – ez április 20-i állapot - , illetve a versenyszférában megjelenő új munkahelyek a munkanélküliséget trendjében megfordították – tette hozzá. Példaként a legutóbbi Győr-Sopron megyei adatot említette, e szerint az elmúlt két hónapban húsz százalékkal csökkent a munkanélküliségi ráta. Itt új munkahelyeket jelentettek be, akárcsak Vas, illetve még további néhány megyében is – mondta a fideszes szakpolitikus.

Régiónként eltérő stratégiák

A munkanélküliség és a foglalkoztatáspolitika tekintetében is súlyos problémákat örökölt az Orbán-kormány, bár tulajdonképpen az 1988-1993 között megszűnt egymillió munkahely hiányzik az országból – szögezte le Kara Ákos. “Azóta húzza magával ezt a problémát Magyarország, persze súlyosbodó regionális és szakmapolitikai szempontokkal együtt".

Az országban különböző szempontok szerint kell a foglalkoztatáspolitikát és munkahelyteremtést megvalósítani. Van, ahol a közmunkára kell ráerősíteni, másutt pedig – ahogy a kormány is tette – a húzó ágazatokat, járműipari ágazatokat kell támogatni beszállítási lehetőségekkel együtt – fejtegette a kormánykoncepció lényegét Kara Ákos. Példaként említve Szentgotthárdot,Győrt és Kecskemétet, mint ahol állami szerepvállalás mellett komoly, meghatározó beruházások kezdődtek.

Beruházások, Széchenyi Terv, támogatási alap

Elhangzott a kormány bürokráciacsökkentő csomagja kapcsán, hogy attól százötvenezer új munkahely létrejöttét várja a kabinet. Ha például az említett három beruházásból idén származható munkahelyeket számát nézzük, még messze vagyunk a százötvenezertől - vetette fel a Heti Hírmondó.

Sok intézkedés összességében teremtheti meg a kívánt számú munkahelyet – reagált Kara Ákos. Győrben például minden héten bejelentik az új álláshelyeket, véleménye szerint így lehet ez a kecskeméti autóipari beruházás esetében is,akár csak a hozzájuk beszállító cégek, vállalkozásoknál.

A munkahelyteremtés második fázisa az Új Széchenyi Tervhez kötődik – jó reményekkel, jó esélyekkel várhatjuk a terv hatásait – fogalmazott a politikus. Megemlítette továbbá azt az ötmilliárdos alapot, amely kis- és közepes vállalkozások számára eszköztámogatással együtt ad lehetőséget a munkahelyteremtésre. Ennek adatai azt mutatják, hogy ide legtöbb vállalkozás Észak-Magyarországról és Észak-Alföldről jelentkezik be.

Közmunkával együtt meglesz a háromszázezer

A kormányzati ciklus végére szeretnék elérni a háromszázezer új munkahely megteremtését – mondta kérdésre válaszolva Kara Ákos, amely szám vállalható és tartható a kormányzat mostani adatai szerint; természetesen mindezt a közmunka-programban létrejövő munkahelyekkel együtt kell érteni.

Tíz éven belül tartható az ígéretekben vállalt egymillió új munkahely? - vetett fel a Heti Hírmondó.

Szükséges, hogy ez a cél teljesüljön, hogy ennyivel bővüljön az adózó munkahelyek száma – enélkül Magyarország működése, a szükséges jóléti ellátások nem oldhatók meg – hangoztatta a fideszes politikus, aki annak dacára is bizakodó, hogy a helyzet most szerinte sem egyszerű, sok térségben régóta komoly feszültségek vannak.

Van érdemi érdekegyeztetés

A szakszervezetek és a munkavállalói képviseletek kritikájára, miszerint megszűnt volna az érdemi érdekegyeztetés lehetősége a kormányzattal, Kara Ákos úgy reagált: egyrészt érdemes átgondolni az érdekegyeztetés folyamatát. Másfelől viszont említeni kell azokat a példákat is, amelyek a létező érdekegyeztetést bizonyítják. “'A miniszterelnök úr április 20-a óta két szakszervezeti konföderáció vezetőjével találkozott, Palkovics és Gaskó urakkal – ők két, komoly szervezet képviselői. Másfelől öt-hat szakmai munkacsoportban folyik az egyeztetés az OÉT szereplői között a Széll Kálmán Terv intézkedéseiről" - nyilatkozta Kara Ákos a Heti Hírmondó stúdiójában.

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. Joco124 2011. május 04. 09:03
  „Meg szoksz,vagy meg szöksz.”
 • 61. igazszó 2011. május 04. 08:22
  „Drága kisfiam, Ákoska!
  Idős ember vagyok, életed többszörösét megéltem, dolgoztam, tapasztaltam, és még a valóságot is látom, hallom!Te, aki még kodorat tekintve is gyermek vagy , honnan veszel ilyen hülyeségeket? Mert mondták, és azt is hozzátették, hogy ezt kell mondanod?
  Környezetemben a falukban, és a városban is vannak rokonaim, ismerem napi gondjukat is, ahogy nekem is van 75 évesen, de azt elmondhatom, hogy nagy hazugság, amit elmondattak veled, mert munkahely, jól jövedelmező munka csak nektek van, akik élősködenek a város polgárain, és életükben az igazi munkát ne is ismerik, tapasztaltuk nincs, csak mondják...monják, amit kell mondaniuk...ész nélkül!”
 • 60. ValóSág 2011. május 04. 07:05
  „Kedves Uomo, és a Többiek!
  Írásodból látszik, hogy csak a címet olvastad el! Azonnal fröcsögsz! "Más megyékről" is szó van a cikkben!
  Azt szerintem senki nem gondolta, hogy 1 év alatt Kánaán lesz ebből a lerabolt országból!
  Miért nem hőbörögtetek a szocik alatt? Miért nem követelőztetek akkor!
  Nemcsak gáncsoskodni kellene ám! Nincsen "minden normális ember felháborodva." Ezt Ti is tudjátok, csak hergelni, tüzelni kell a népet! Ez pártutasítás valaki részéről! Ti meg beveszitek!”
 • 59. Uomo 2011. május 03. 23:02
  „ja és aki nem lát feneketlen nyomort a megyében, az nézzen körül más megyében és ne luxuskocsiból 200-zal száguldozva mert úgy valóban nem lehet látni.”
 • 58. Uomo 2011. május 03. 23:01
  „Kara ÁKosnak nincs igaza, a mai napi adatok szerint a munkanélküliek száma 11.000 nőtt, a 3. legmagasabb a "rendszerváltás" óta - tehát Kara Ákos tudatosan hazudott, bár ezeket minden pancser bértollnok elhiszi.”
 • 57. pancser 2011. május 03. 21:55
  „Amerre járok sehol nem látok feneketlen nyomort(azért akad de kis méretekben) a megyében. Mosonmagyaróváron hatalmas beruházások az Ipari parkban, Győrben meg pláne. Az üzletek tele vannak főleg hétvégén, akárcsak a bevásárló kocsik. Minek egyesek hatalmas pesszimizmusa? A Jobbiké érthető, ők szeretnének dirigálni a többi polgárt ijesztegetni, de ez nem fog menni. az MSZP soha többet nem lesz kormányon ez tuti, ők is lehetnek ezért pesszimisták. Aki viszont vásárol, az emberek többsége ezt teszi az a jövőt építi. Ennek a Kara gyereknek valahol igaza van.”
 • 56. városi 2011. május 03. 17:29
  „Ezt nem gondoltam volna rólad kedves Ákos.
  Ezt még te sem hiszed el ugye? Azt gondoljátok, hogy mi hülyék vagyunk?
  Fel van háborodva már minden normális ember azon, amit műveltek. Legalább ne irkálnátok ilyen nagy marhaságot!!!!
  Bár tudom, ezt kell nyilatkoznotok. Csak ha a kutya megenné, még az is felfordulna tőle.”
 • 55. titokgyula 2011. május 03. 15:53
  „Ekkora marhaságot. Nem a munkanélküliek száma csökken, hanem menekülnek a magyarok, az országból.”
 • 54. Agent 2011. május 03. 12:44
  „52.
  "semminek sem veszik fel. évet végzett szakmunkásképzőbe!! Magyarul ide csak diplomásak kellenek. "
  Azért a két végzettség között még akad pár fokozat...

  "Mi marad?? Külföld!!"
  Nyelvtudás, végzettség, használható tudás oda is kell.”
 • 53. Dirac 2011. május 03. 11:29
  „"Még gyárban sem alkalmazzás mert nincs hozzá végzettsége!"

  Ezzel mi a gond?”
 • 52. Marcsika1966 2011. május 03. 11:25
  „EWgyik ismerősöm hónapok óüta keres Győrben munkát!! Még gyárban sem alkalmazzás mert nincs hozzá végzettsége!! Segédmunkásnak, gépkezelőnek, semminek sem veszik fel. évet végzett szakmunkásképzőbe!! Magyarul ide csak diplomásak kellenek. Audi is kinek teremt munkát?? Mérnököknek. Segédmunkásd ide sem kell. Innen is elutasitották!!
  Mi marad?? Külföld!!”
 • 51. kisokoska 2011. május 03. 09:30
  „Biztos meglesz a várva várt új munkahelyek száma csak nem nálunk, hanem Németországban és Ausztriában. Irány a Nyugat.”
 • 50. janika 2011. május 03. 09:28
  „Hát örül is most a FIDESZ, hisz a nyugat megteremtette helyettük a munkahelyeket külföldön! Ők is mondhatják "elvtársak megcsináltuk"!”
 • 49. alacska 2011. május 03. 08:42
  „Ákos ! Melyik országban élsz! Ezt hol olvastad? Lehet, hogy az éjjel álmodtad- a trendek nem erre mutatnak ! Ja neked ilyen szemüveged van. Szijjártó haveroddal együtt mindig jól tudtatok helyezkedni. Megélhetési politikusok vagytok mindketten !”
 • 48. .viki27. 2011. május 02. 23:07
  „Kedves AHA!Szerintem Te menő politikus lehetsz,nem pedig melós mert akkor tisztában lennél a rengeteg szemétséggel amit a főnököd csinál.Neked nagyon jól mehet szerintem neked is van egy csomó alkalmazottad akiket ki lehet hasznlkni kegyetlenül, csak a saját zsebetek teljen”
 • 47. zakarias3 2011. május 02. 22:59
  „Ez még a kormányszóvívőnél is ostobább!”
 • 46. öszödiböszme 2011. május 02. 22:39
  „42.machers
  aha narancselvtárs a saját <moderálva> gondol!”
 • 45. háté 2011. május 02. 22:27
  „..... azért csinálják, hogy csökkenjen a forgalom, - az aljasság netovábbja, elfelejtetted a mélygarázst ...!

  Útépítés a győri belvárosban
  2011. május 2. 21:53

  MNO - KA
  Május 19-én kezdik meg az új út kialakítását az átépítés előtt álló győri Dunakapu téren - közölte Prédl Antal, a városi útkezelő szervezetének megbízott vezetője hétfőn sajtótájékoztatón.
  Hangsúlyozta: a beruházás célja, hogy folytassák a belváros tehermentesítését, azaz az átmenő forgalom lehetőleg kerülje el a megyeszékhely történelmi részét. A várhatóan október végéig tartó munkálatok befejezése után már nem lehet bekanyarodni a távlati tervek szerint járműforgalom-mentessé váló térre, a Kossuth híd forgalmát a híd alá, majd a most még ingyenes parkolóként működő alsó rakpartra terelik.

  Az építkezés befejezésének pontos időpontja azért nem tudható, mert elképzelhető, hogy régészeti leletmentésre lesz szükség, ami lassítja a munkát - jegyezte meg az útkezelő szervezet megbízott vezetője. Az MTI tudósítójának arra a felvetésére, hogy az alsó rakpartot árvíz idején rendszeresen elönti a Mosoni-Duna, Prédl Antal azt mondta: a közelben két hídon is átkelhetnek a közlekedők a városrészek között, így nem okoz különösebb nehézséget a város közlekedésében, ha nyolc-tíz napra lezárják ezt a szakaszt.

  (MTI) <moderálva...>”
 • 44. mir 2011. május 02. 21:13
  „41

  Elkezdtetek ti is apadni és ez így van jól :))”
 • 43. háté 2011. május 02. 21:00
  „Ha úgy számolunk, hogy van 100.000 .s_g-yaló, fityeszes álláshalmozó és beszorozzuk az általuk bitorolt állással, rögtön kijön 300.000-100.000= 200.000 új munkahely. - nem is olyan hülyék ezek.
  Döbbenetes nulla az egész hatalmat bitorló banda, csak pofázni, hatalmas pénzeket elrakni tudnak.
  Abból, hogy álláshalmozók lepik el az ország házát, a települések polgármesteri hivatalait, csak káosz és hatalmi törvények jönnek.
  Egyre jobban kiderül hozzá nem értésük, amit törvényekkel, rendeletekkel próbálnak kivédeni.

  - hallgass, szolgáld ki az idegent az ingyenélőt, aki hülyét csinál belőled, kedves hatalmat bitorló gazemberek! - ebből sem munkahely, sem jobb élet nem lesz a magyarok számára!”
62 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varga Viktor a Mamma Miában

A Mamma Mia pénteki sztárvendége Varga Viktor lesz. Tovább olvasom