Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Kalandozás a számítógépek agyában

Győr - A Kisalföld által kezdeményezett programsorozat, a Gyerekegyetem negyedik előadásán dr. Keresztes Péter egyetemi docens segítségével a diákok kirándulást tehettek a számítógép agyában, közben megismerkedtek a nyomtatott áramkörrel, a kettes számrendszer lényegével, megtudhatták, mi a logikai rendszer.
A Gyerekegyetem tegnapi előadásán dr. Keresztes Péter kipróbálható szimuláción mutatta be, hogyan működnek a számítógépeket vezérlő logikai áramkörök.

A Széchenyi István Egyetem docense arra a kérdésre adott választ, hogy miből áll a számítógép, hogyan működik a számítógépes játék vagy a digitális óra. A közös bennük, hogy logikai áramkörökből épülnek fel.

– Amikor valaki szétszerel egy számítógépet, mert érdekli, az hogyan működik, sok mindent lát. De azt nem tudja meg, hogyan működik. Akkor sem, ha felboncolja, s nagyítóval vagy mikroszkóppal nézi az alkatrészeket. Lát kisebb-nagyobb százlábúakat, azokban szilíciumlapkákat, az úgynevezett csipeket. De azokat is hiába nézi – kezdte előadását dr. Keresztes Péter.

Az előadó körbeadott a gyerekeknek egy általa 20 évvel ezelőtt tervezett nyomtatott áramkört, mellé nagyítót, hogy a diákok lássák annak felépítését.

– A lényeg az alkatrészek belsejében van, azok felépítésében, a logikai áramkörökben. Azokat úgy lehet összeállítani, hogy a felhasználó céljainak megfeleljenek. Például a különböző lehetőségek összehasonlításával meg lehet becsülni egy focikupa döntőjének végeredményét – mondta Keresztes Péter.

Az előadó körbeadott a gyerekeknek egy általa 20 évvel ezelőtt tervezett nyomtatott áramkört, mellé nagyítót, hogy a diákok lássák annak felépítését. Fotó: Krizsán Csaba

A gyerekek figyelmesen hallgatták az előadást, s követték a kivetítőn megjelenő ábrákat, amelyek „működő" ábraként szimulálták, miként is működik a logikai rendszer, s hogyan működtetik az azt felépítő logikai elemek. Például az „és", illetve a „vagy" gombok kapcsolata, az azokból adódó logikai állítások. Mikor világít pirosan egy lámpa, melyik gombot kell megnyomni, s ez hogyan jelenik meg az elektromos világban.

A kivetítőn megjelentek a bonyolultabb elemek az „egyezik" és az „eltér" utasítások következményei. Ezzel eljutottak a gyerekek a kettes számrendszer világába, s megtudták, miként lehet összeadni ebben a számrendszerben. Innét már csak egy lépés volt, hogy azt is megtudják a diákok dr. Keresztes Pétertől, hogyan készül egy logikai program, s a logikai elemekkel hogyan számol a számológép. Ugyanis egy számítógép sok számolószerkezetből tevődik össze.

A kézzel nem megfogható ismeretlenben eltöltött kalandozás után az előadó biztatta a diákokat arra, hogy töltsék le saját internetcíméről
www.sze.hu/~keresztp – az előadás anyagát, s annak segítségével tervezzenek logikai áramköröket.

Az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont 7. osztályosa, az elsős kisgimnazista Tupi Balázs örült, hogy részt vett a Gyerekegyetem tegnapi előadásán.
Tupi Balázs
– Le fogom tölteni a programot, mert érdekes és izgalmas volt az előadás. Érdemes volt eljönni. Volt ugyan némi ismeretem, de most sok mindent megértettem – válaszolta kérdésünkre Tupi Balázs.


A Móra Ferenc Általános Iskola és Gimnázium 8. osztályából érkezett Borbély Richárd.
Borbély Richárd
– Nagyon érdekes volt, mert olyan új dolgokat ismertem meg, ami eddig hiányzott a tudásomból, s meg is értettem a hallottakat. Most először voltam a Gyerekegyetem előadásán, de szívesen eljönnék máskor is – mondta Richárd.


A Nádorvárosi Közoktatási Központ 6. osztályába jár Molnár Nóra.
Molnár Nóra
– Tetszett, ahogyan az előadó elmagyarázta, hogyan épül fel a számítógép, amit nem gondoltam. Mindenképpen letöltöm a programot, s megpróbálom felidézni az elhangzottakat otthon is – válaszolta kérdésünkre Nóra.

Olvasóink írták

  • 1. K.BENI 2007. december 16. 11:00
    „én is ott voltam KÉP IS KÉSZÜLT RÓLAM MEG A HAVERJAIMRÓL őket FELRAKTÁK ENGEM MEG NEM”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétnapos utazás modelleken a vasúttörténelmen át

Győr - A tehetősebb gyűjtők akár háromezer eurót is megadnak egy-egy ritkaságszámba menő mozdonyért… Tovább olvasom