Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Jóvátétel a játszótéren

Győr - ˝Csak˝ köszönetért csiszolták, festették az evangélikus óvoda udvari fajátékait az elítéltek. Másodszor végeztek társadalmi munkát a városban a győri börtön fogvatartottjai a ˝Megbántam, jóvátenném˝ program részeként.

Önkéntesen végzett munkával segítik a városokat a rabok, ugyanakkor ezek a lehetőségek őket is segítik – a büntetés-végrehajtási intézetek jóvátételi programjáról Megbánták tettüket és most jóvátennék címmel május 29-i számunkban már írtunk. Ugyanis a győri börtön másodszor szervezett társadalmi munkát, ezúttal is hat elítélt dolgozott nemrégiben két napig, most a Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ óvodájának udvarán, a nyári leállás idején. A helyszínt Jánosa Attila lelkész ajánlotta, aki a börtönben is lelki szolgálatot lát el. Szerinte így könnyebb lesz bevonni a gyülekezetbe a szabaduló rabokat, akik gyakran szégyellik, hogy börtönviseltek, a hívők pedig tartanak tőlük. Viszont a tornyos mászóka, a lengőhíd, a kerti padok, a hintaállvány, a babaház lecsiszolásával, újra zöldre festésével megmutatták: hasznos tagjai lehetnek a közösségnek.

Az óvodaudvaron: Hargitai Attila és Porga László több mint száz kicsi számára szépítették meg a játékokat.
Az óvodaudvaron: Hargitai Attila és Porga László több mint száz kicsi számára szépítették meg a játékokat.

Mihály Attila börtönparancsnok szerint ha az elítélt vállalja a társadalmi munka nyilvánosságát, szembenéz bűnével, azzal megteszi az első fontos lépést a megtisztulás felé, ami kell ahhoz, hogy feldolgozza, amit elkövetett és ne akarjon hasonlót tenni. Az intézet sajtóreferensétől, Szurdi Beáta őrnagytól megtudtuk: a fogvatartottak őrzése az óvodaudvaron sem jelentett más feladatot, mint az állatkertben. Úgy véli, az első akció sikerét jelzi, hogy ezúttal az elítéltek több mint fele jelentkezett, közülük választottak ki hatot hozzáértés alapján.

Szalai Zoltán: ˝Nem kell egy életre rossznak ítélni. Fogadják el az emberek, hogy mindenki hibázhat.˝ Fotók: Bertleff András
Szalai Zoltán: ˝Nem kell egy életre rossznak ítélni. Fogadják el az emberek, hogy mindenki hibázhat.˝ Fotók: Bertleff András

Persze oka van, hogy itt vagyunk, de nem célunk a bűnözés. Ezért nem szégyellem, hogy a társadalmi munkán megláthatnak az emberek- mondta Porga László fogvatartott.
˝Kint lehetek, ez eleve jó az egyhangú börtönéletben. Már gondolok a szabadulás utáni talpra állásra, ez segít benne. Mindenkinek van ám egy téglája a börtönben, azaz könnyebb bekerülni, mint a legtöbben gondolnák. Persze elítéltek csalásért, de nem kell egy életre rossznak ítélni. Fogadják el az emberek, hogy mindenki hibázhat˝ – mondta Szalai Zoltán. Porga Lászlónak pedig, akit lopásért ítéltek el, a játékok javítása közben saját gyermekei is eszébe jutottak. Állítja: tényleg megbánta, amit tett. ˝Mi is érző lelkek vagyunk. Persze oka van, hogy itt vagyunk, de nem célunk a bűnözés. Ezért nem szégyellem, hogy a társadalmi munkán megláthatnak az emberek. Optimista vagyok, hogy szabadulás után a munkahely, a szállás megoldódik, a párom megvár.˝

Ács Györgyné, az óvoda vezetője arról beszélt, hogy a szülők el szokták ingyen végezni az udvari játékok frissítését, de azok erősen megkoptak, ezúttal komolyabb feladatot jelentett megújításuk, így jókor jöttek a dolgos kezek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyerekek mosolyát is belesütötték

Győr-Ménfőcsanak - Kivételes élményben lehetett része annak a tizenhat állami gondozott gyermeknek,… Tovább olvasom