Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Jön a tél: vigyázzon, hogy el ne fagyjon a vízórája!

Közeledik a tél, az ingatlan tulajdonosoknak érdemes számos óvintézkedést kell tenni a házi vízellátó hálózaton.

Ha nem vigyázunk, kár fog minket érni: nemcsak az elfagyott mérő pótlásának költségei, de a kiolvadást követően az elfolyt víz díja is minket terhel. Érdemes tehát gondosan felkészülnünk még a tél beállta előtt.

A téli időszakra magára hagyott házban számos óvintézkedést kell tenni. Ezek közül az egyik legfontosabb a vízhálózat és a vízmérő víztelenítése, a vízmérőakna gondos felkészítése a télre.

Annál is inkább, mivel a közműves ivóvíz ellátásról és közműves szennyvízelvezetésről szóló 38/1995. Kormányrendelet a fogyasztókat teszi felelőssé a vízmérő fagy elleni védelméről.

A télen nem lakott ingatlanok, nyaralók víztelenítését úgy végezzük, hogy az aknában lévő víztelenítő-csonkon keresztül folyassuk ki a belső hálózatból a vizet.

A víztelenítő-csonknak a fagyhatár alatti vezetékszakaszon, a belső hálózat legmélyebb részén kell elhelyezkedni. Ha ilyen még nincs, feltétlen alakíttassuk ki.

Ne felejtsük el a WC víztartályát kiüríteni. A fagyveszély érinti a bűzelzáró csőszakaszokban lévő vízdugókat is. Akár leszerelhetjük ezeket, vagy kipumpálhatjuk belőlük a vizet. Vannak, akik fagyálló, fertőtlenítő hatású folyadékot töltenek a bűzelzárókba.

Víztelenítsünk gondosan, előzzük meg, hogy a fűtetlen ház vezetékeiben és a vízmérőben víz maradjon. Ez jelenti ugyanis a veszélyt, hiszen fagyáskor a térfogata megnő, és szétfeszítti a vízcsöveket vagy kettéroppantja a vízórát.

Az aknában lévő vízmérőt még akkor is érdemes valamilyen nedvtaszító szigetelőanyaggal beborítani, "felöltöztetni", ha úgy gondoljuk, hogy "elég mélyen" helyezkedik el.

A célnak megfelel egy többrétegűre hajtogatott építési fólia, vagy bármi más nem nedvszívó szigetelőanyag. Gyakori hiba, hogy sokan megelégszenek azzal, ha "rádobnak egy rossz kabátot a vízórára".

Ha a szigetelőanyag átnedvesedik, nem ér semmit, ugyanúgy átengedi a hideget. Használjanak olyan szigetelőanyagot, ami nem nedvesedik át!

Érdemes az aknát felül is gondosan szigetelni. Jó szolgálatot tehet egy darab 4-5 cm vastag hőszigetelő (hungarocell) lap.

Ezt vágjuk pontosan akkora méretűre, amekkora az aknafedlapunk és alulról rögzítsük a fedőlaphoz. Ha gondosan szigetelünk, nem érhet bennünket meglepetés tavasszal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolabarát lesz a Magyar Ispita Győrben - videó

A múzeum közel ötvenmillió forintot nyert a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program pályázatán… Tovább olvasom