Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Járóbeteg-központ egymilliárdból

Tét - Járóbeteg-központ épülhet Téten egymilliárd forintos beruházásból. Így hamarosan a térségben élő tizenötezer embernek nem kell Győrbe utaznia orvosi vizsgálatok miatt.

Egymilliárdos beruházáshoz nyert pályázati támogatást Tét, így járóbeteg-központot hozhat létre a Sokoróalján. A kisváros és a környékbeli tizennyolc település összesen mintegy tizenötezer lakójának nagy előrelépést jelentő sikerről Szabó Ferenc polgármester beszélt lapunknak. A részletekről pedig Hermann Judit, a projekt koordinátora adott tájékoztatást.

Eddig szakellátásokra Tétről és a sokoróaljai településekről Győrbe kellett küldeni a betegeket. Népegészségügyi elemzés alapján és a továbbküldött esetek arányait, szakirányait vizsgálva alakítják ki, igazítják az igényekhez az új központ rendelési kapacitását, szakellátási óraszámait. A tervezésnél ezt is figyelembe vették, így heti kétszáz szakorvosi óra és több mint száz nem szakorvosi (gyógytorna, masszázs, labor, fizikoterápia) óra rendelési időben vehetik igénybe az ellátásokat a környékbeliek. S lesz belgyógyászati, sebészeti, nőgyógyászati és terhesgondozási, gyermekgyógyászati, fül-orr-gégészeti, szemészeti, neurológiai, reumatológiai, pszichiátriai és urológiai rendelés, ultrahang, röntgen és vérvételi hely is. A beruházás új állásokat teremt, működtetéséhez egészségügyi szakszemélyzet szükséges, de a program irányítói tudják, eleinte nehézséget jelenthet az orvosok idecsábítása, ezért átmeneti megoldásokat keresnek.

Már jogerős engedéllyel rendelkezik a projekt. A tervek szerint jövő szeptemberre állhat a központ.
A járóbeteg-központ egy teljesen új épületbe kerül, a Fő utca 117. szám alatti idősebb épületek helyére azok lebontása után. A csaknem ezerötszáz négyzetméteres alapterületű központba szinteltolásos rendszerben két-három emeletet építenek. Már jogerős engedéllyel rendelkezik a projekt. A tervek szerint jövő szeptemberre állhat a központ. Több elvárásnak is meg kell felelnie a rendelőkomplexumnak, tetszetős kinézetének meghatározó szerepet szánnak a kisvárosi központ kialakításában. Ide költözik a háziorvosi ellátás is és a terápiás szolgálat. Nappali kórház szerepet is elláthat, kúraszerű ellátásokat is végezhetnek. Az otthoni szakápolást ide integrálnák, mert a környéken sokan veszik igénybe, ezenkívül egészségfejlesztési, megelőző tevékenységet is folytathat az új intézmény.

A városvezetők a helyzetértékelő egyeztetések után a helyieket folyamatosan tájékoztatják a tervek megvalósulásáról, az ellátásszervezésről, ugyanis a betegirányítási rendszeren is változtatni kell, azt is átrajzolja az elkövetkezőkben a járóbeteg-központ.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 14 éves győri priuszkirály és társa motort gyújtott fel

Győr - Alig múlt 14 éves, s már hosszú priusza van a győri D. Tamásnak. A fiú haverjaival együtt… Tovább olvasom