Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 0°C | 7°C Még több cikk.

Iszapömlés: Mórichidán már készülnek a vegyszeres beavatkozásra

Három helyen próbálják vegyszerrel semlegesíteni a Marcalba jutott lúgos szennyeződést az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakemberei. A társaság kedd délben kiadott közleménye szerint Mórichidán, Rábaszentmiklóson és Koroncón készülnek vegyszeres beavatkozásra.
Mórichidán - amelyet a három település közül elsőként ér el a szennyezés - már jelentős mennyiségű gipszet halmoztak fel a katasztrófavédelem szakemberei a parton - mondta László Attila polgármester az MTI-nek.

Reggel óta folyamatos a készülődés Mórichidán.

Délelőtt Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy gipszet és a lúgos folyadékot semlegesítő más anyagokat öntenek a Marcalba; a cél az, hogy annyira felhígítsák a szennyezést, hogy az a Rábába, a Mosoni-Dunába érve ne okozzon súlyos környezetkárosodást.

Mórichida határában a Marcal-hídon a katasztrófavédelem szakemberei és helyiek is figyelik a folyót. A vízparton már készülődnek az iszap érkezésére. A helyszínen a kisalfold.hu megtudta, hogy szerda hajnalban érhet a vörösiszap a térséghez.
Figyelem! Tilos a folyó vizével való érintkezés és a horgászat!
Figyelem! Tilos a folyó vizével való érintkezés és a horgászat!


Közlése szerint az alacsony vízállás miatt a vörösiszap áramlása lelassult, körülbelül harminc óra múlva éri el Győrben a Mosoni-Dunát. Cél az is, hogy mielőbb 10 alá csökkentsék pH-értékét, azaz enyhítsék lúgosságát, elkerülve ezzel az alsóbb szakaszon az élővilág pusztulását. Jelenlegi információik szerint a Felső-Marcal teljes halállományát kiirtja a lúgos anyag, amely az ajkai térségben hétfőn bekövetkezett gátszakadás után ömlött ki egy zagytározóból.

Árpáson a Rába-hídon nincs készülődés.
Árpáson a Rába-hídon még nincs készülődés.
Árpási Rába-híd.
Árpási Rába-híd.


Olvasóink írták

 • 4. naspolya 2010. október 06. 14:37
  „Az ajkai VÖRÖSISZAP-KATASZTRÓFA alkalmából ,,illetékes ELVTÁRS-úr" gyári szóvivő, - gondolom nem a mai magyar átlagkeresettel viszi a NEM TUDOM MILYEN NYELVŰ szót, mert ez aztán minden, csak nem magyar!! - szóval ez a derék mameluk közli:

  nem veszélyes az anyag, ,,NYUGODTAN LEHET ABSZOLVÁLNI A TALÁLKOZÁST AZ ANYAGGAL."

  Tetszik érteni? Két nap alatt négy halott, majd´ kétszáz marási sérült kórházakban, eltűntek, romok, halott, mérgezett, lerombolt tájak... (Holnap ér Győrbe a ,,manna". a Marcalon.) De szerintük az ,,anyag". nem veszélyes!! Szerintük ők VÉTLENEK. (Szerintük ők NEM HAZUDNAK...)
  Szóval ILYEN FOKON HAZUDNI, a legegyértelműbb tényeket, a fizikai valóságot ENNYIRE nem figyelembe venni már tényleg művészet!
  (Ja, hogy véletlenül ez az iparág is FERENCTESTVÉR érdekeltsége? Puszta véletlen...
  S hogy ilyenkor egy kevésbé toleráns országban - értsd, ahol nem birkák élnek... - szoktak lincselni? Na erre mondják kedves, rendkívül ,,európai gondolkodású polgártársaim", hogy gyűlölködő vagyok..)
  Vállalom!”
 • 3. blaze 2010. október 05. 17:49
  „Hogy jön ide a Rába Árpásnál? :D
  A Marcal Koroncónál ömlik a Rábába :D”
 • 2. csabi710 2010. október 05. 17:38
  „De ezt sem értem:
  "Árpáson a Rába-hídon még nincs készülődés."

  Miért is kellene lennie? Felfele folyik a Rába? Vagy nem tudják hol van Árpás?
  Térkép segít!!!:)”
 • 1. solyomszem 2010. október 05. 13:22
  „én még koroncón senkit sem láttam,de lehet ,hogy a zsilipnél vannak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kissné Sipos Lídia tárlata

Megnyílt Győrött, a József Attila Művelődési Ház lenti galériájában Kissné Sipos Lídia festőművész… Tovább olvasom