Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Iszapömlés: Kártérítést kérnek a halgazdálkodók

A Győri Előre Halászati Szövetkezet kártérítést kér a vörösiszap-szennyezés felelőseitől: több száz mázsányi, főleg nemes hal veszett oda. A Mosoni-Dunán és a Nagy-Dunán feloldották a horgászati és halászati tilalmat.
˝Még a Dunakanyarban, Dömösnél is találkoztak elpusztult kecsegével, márnával, szilvaorrú keszeggel˝ – tudatta Szilágyi Gábor, a Győri Előre Halászati Szövetkezet ügyvezető elnöke. A horgászok sokat segítettek a védekezésben, a szakemberek a vörösiszap érkezte előtt elektromos eszközzel próbálták lejjebb terelni a halakat – közölte. ˝A Duna torkolatában rengeteg hal rekedt meg. A Marcalon minden elpusztult: a kárunk egyelőre megbecsülhetetlen – a felelősöktől kártérítést szeretnénk. A Rábán Próbahalászatra kértünk engedélyt, a halakat laborvizsgálatra küldjük.˝

Pintér Csaba, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal vadászati és halászati osztályának vezetője elmondta: 5–6 mázsányi haldögöt találtak a Marcalon. ˝Az elpusztult halak tíz százalékát lehet a víz tetejéről összeszedni, a többit elviszi a folyó. A kár tehát sokkal nagyobb.˝

A Nádorvárosi Horgász Egyesület vizét egy zsilip védi a Marcalon érkező szennyezett víztől. ˝Jól zár, semmi nem szivárog át: míg a zsilip túlsó oldalán haltetemekkel találkoztunk, ezen a felén vígan úszkáltak a dévérek˝ – emelte ki Pintér András, az egyesület elnöke. A lezárás miatt azonban nem tudnak friss vizet táplálni a tóba, így a mostanra tervezett haltelepítés is elmaradt. 

Hétfőn a Mosoni-Dunán a Rába-torkolattól Vénekig, valamint a Nagy-Dunán feloldották a halászati és horgászati tilalmat.

Olvasóink írták

 • 6. Rudolfi 2010. október 13. 08:29
  „Figyelemmel követem az eseményeket,hisz én magam is horgászom. Ami valójában igaz, hogy jogossan kérik a kártéritést a halgazdálkodok.A legnagyobb gond az ,hogy a sok okos ember kik okozzák a katasztrófákat,”
 • 5. janika 2010. október 12. 18:46
  „Hát elég baj, hogy nem lehet visszakövetelni a horgász jegy legalább negyedéves árát, sőt van akinek nem is kell, hogy halat is foghasson. Lényeg, hogy fizethessen és sajnálkozhasson másokon. Nem úgy a HTSZ, aki követeli az elpusztult halak árát!Természetesen jogosan és okosan.”
 • 4. bejáró 2010. október 12. 13:09
  „T. janika!Nem a jegy árát követelem vissza,hanem sajnálom az elpusztított élővilágot és a sok tönkre ment embert.”
 • 3. janika 2010. október 12. 12:43
  „A "bejáró"-nak vissza a horgász jegy árának a felét!”
 • 2. bejáró 2010. október 12. 12:19
  „Évtizedek óta járok a Marcalra horgászni sokszor szennyezték ezt a sokak által szertett kis folyót,de ilyen nagy szennyezés még nem történt.Nem török pálcát senki felett de az okozott kárt meg kell téríteni.”
 • 1. fióka 2010. október 12. 10:12
  „nagyon helyes kopasszák is meg őket jogossan”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztonságosabb az átkelő a győri Pápai úton

Korszerűsítették az átkelőt a győri Pápai úton a Dessewffy és Sajó utcák között. Tovább olvasom