Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Ismét van ingyenes munkajogi tanácsadás

Bár még nem sokan tudnak róla, hogy működik, máris nagy az igény a Jogpont plusz tanácsadása iránt. Mivel olvasóink gyakran kérdezik, hol kaphatnak ingyenesen munkajogi segítséget, összefoglaljuk a segélyszolgálatról a fontosabb tudnivalókat.

Nyár óta nyújtanak ügyvédek ingyenesen tanácsokat a Jogpont plusz program keretében, ami hasonlít a korábbi Jogpont projektre.

A hálózat működtetéséhez munkaadói és munkavállalói szervezetek (ÁFEOSZ-Coop, Iposz, OKISZ, Kisosz, Munkástanácsok, Liga) együtt nyertek pályázati támogatást. Az információszolgáltatást bárki igénybe veheti.

Munkajoggal, társadalombiztosítással, céges és közigazgatási szabályozással, családjoggal kapcsolatos kérdések tehetők fel és magánszemélyek pénzügyi és adótanácsokat is kérhetnek.

A Liga Szakszervezetek elnökségének megyénkbeli tagja, Alper László elmondta, hogy legtöbben az új munkatörvénykönyv miatt fordulnak megyénkben a jogsegélyszolgálathoz.

Sokakban még a régi szabályozás él – mondja az érdekvédő, ezért fontos, hogy azelőtt kérjenek tanácsot a dolgozók, mielőtt aláírják a munkaszerződés-módosítást.

A segítségkérők elmondása szerint a legtöbb félreértés a szabadsággal kapcsolatos. Ahogy arról írtunk ("A szabadság az életkorral nő", 2012. október 5.), az alapszabadság az új szabályozás szerint húsz nap, ez nő életkor szerint pótszabadsággal. Ez a pótszabadság jár a dolgozóknak akkor is, ha a törvénynek ezt a részét a cégvezetés másképp értelmezi.

"Ragaszkodjon a munkavállaló a szabadságához! Írásos egyezségben se mondjon le pótszabadságáról, bármilyen előnyt is kaphatna cserébe, nem valószínű, hogy jól járna" – javasolja Alper László.

Olyanok is tanácsot kértek a Jogpont plusz hálózatnál, akiknek felmondtak munkahelyükön. Utána akartak nézni, megkaptak-e mindent, ami ilyenkor jár nekik. Kiderült: többnyire kifizették nekik járandóságaikat.

Telefonon, e-mailen, postai úton, interneten is felvehető a kapcsolat a Jogpont plusz szakembereivel (www.jogpontplusz.hu). Személyes ügyfélfogadás: Csorna, Arany János utca 13. (páros hét péntek, 14–16 óra), Győr, Arany János utca 31. (szerda, 16–18 óra), Batthyány tér 6. (páratlan hét csütörtök, 9–11 óra), Kapuvár, Gesztenye sor 5. (szerda, 14–16 óra), Mosonmagyaróvár, Magtár utca 9/A (hétfő, 16–18 óra), Sopron, Erzsébet utca 7. (csütörtök, 16–19 óra).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vihar - késtek egyes vonatok, fák dőltek ki

A megyei katasztrofavédelem tájékoztatása szerint eddig hat fakidőléshez riasztották a tűzoltokat.… Tovább olvasom