Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Ismét a bérlet - Győri olvasónk 40 ezer forint büntetést kapott a MÁV-tól

Győri olvasónk is levelező tagozatos hallgató a fővárosban. Ő 40 ezer forintos büntetést kapott.

Mint megírtuk, soproni olvasónk rendszeresen közlekedik vonattal lakhelye és Budapest között. A fővárosban levelező tagozaton hallgató, így úgy gondolta, jobban jár, ha béreltet vásárol. A vége az lett, hogy komoly, 60 ezer forintos büntetést kapott a MÁV-tól. Mint kiderült, tanulóbérletet csak nappali és esti tagozatosok használhatnak.

Győri olvasónk is hasonlóképpen járt. Ő, így írta le történetét:

Győrben lakom, Budapestre járok egyetemre, levelező tagozatos hallgató vagyok. A győri jegypénztárnál megkérdeztem, hogy levelezős hallgatóként is vásárolhatok-e havi tanulóbérletet, azt a tájékoztatást kaptam, hogy természetesen igénybe vehetem a kedvezményt.

Ezt követően többször utaztam a megvásárolt bérlettel (Győr-Budapest vonalon), melyet kezeltek (tehát érvényesen elfogadták) és a diákigazolványommal együtt többször is ellenőriztek.

Az egyik utazás alkalmával, mikor a kalauz szintén ellenőrizte a bérletem és mindent rendben talált, kb. 10 perc elteltével MÁV karszalagos ellenőrök újabb ellenőrzést tartottak és tájékoztattak, hogy nem vagyok jogosult a kedvezményre. A tanulóbérletem elvették, illetve megbírságoltak több mint 40 ezer forintra visszamenőlegesen.

A bírság összegét aránytalanul magasnak éreztem, főként azért, mert heti rendszerességgel utazom vonattal, tehát számtalanszor szemtanúja voltam, hogy mások vonatjegy nélkül vették igénybe a szolgáltatást, de ebben az esetben is maximum 8 ezer forint körüli bírságot kaptak a visszaható hatályt pedig nem tartom jogszerűnek.

Úgy gondolom, hogy mindvégig jóhiszeműen jártam el, megvásároltam egy közel 10 ezer Ft-os bérletet, a MÁV jegypénztárosának tájékoztatásában megbízva, hogy jogosult vagyok a kedvezményre. A bírságot tisztességtelennek tartottam, ezért panasszal fordultam a MÁV-hoz, amelyre pár napon belül válaszoltak, és lényegében érdemi vizsgálat nélkül elutasították a kérelmemet, melyben a bírság eltörlését kértem.

Ezzel a panaszkezelési fórummal egyébként nem értek egyet, mert nem független, miért ismernék el, hogy hibáztak amikor a bírság a MÁV bevétele, tehát nekik érdekük fűződik annak behajtásán. Számomra egyértelmű, hogy a MÁV munkatársai nem ismerik a saját szabályozásukat, és a felelősséget teljes egészében rám hárították, holott a jegypénztáros és több kalauz is hibázott.

A MÁV válaszát követően határidőben, a megfelelő iratok csatolása és az eset részletes leírását követően jogorvoslatért fordultam a Nemzeti Közlekedési Hatóság illetékes főosztályához.

A hatóság döntésében csalódnom kellett. Úgy gondolom, hogy nem vizsgálták ki az esetet (nem foglalkoztak az ügyemmel), döntésükben az állt, hogy az eljárást hatáskör hiányában megszüntetik, a kérelmem áttételének nem volt helye, a hatóság döntésével szemben közigazgatási úton nincs helye fellebbezésnek.

Végül a bírságot kénytelen voltam befizetni, majd kb. egy hónap elteltével levelet kaptam a MÁV-tól, hogy elszámolták a bírság összegét, ezért többet fizettem be, mint amennyit valójában kellett volna, a különbözetet utazási utalvány formájában visszatérítik (természetesen készpénzt nem adnak vissza).

Sajnos ebből is látszik, hogy a MÁV-nál rosszul végzik a munkájukat, az egész eljárásuk nevetséges. Azóta tudomásomra jutott egy, az én esetemmel szinte teljesen megegyező ügy, amelyben végül a MÁV a kiszabott bírságot jelentősen csökkentette, mert akit megbüntettek bizonyítani tudta, hogy hónapok óta tanulóbérlettel járt (ezalatt kb. 40-szer ellenőrizték), és valószínű a MÁV is belátta, hogy alkalmazottaik nem ismerik a szabályozást.

Nem értem, hogy kezelhet a MÁV egymással azonos eseteket különböző módon.

Soproni olvasónk esetében  - ami győri olvasónk történetével szinte teljesen megegyezik, a vasúttársaság így reagált:

A 85/2007. (IV. 25.) Korm. rendelet a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről 3. § (1) bekezdés b) pont bb) és bd) alpontja tartalmazza a levelező oktatás munkarendje szerint felsőoktatásban tanulmányokat folytató hallgatói jogviszony alapján igénybe vehető utazási kedvezményeket.

A vasúttársaság honlapján elérhető Díjszabás és Jogszabály 5.1.4 pontja tartalmazza a tanulói és hallgatói jogviszony alapján igénybe vehető utazási kedvezményeket, többek között a felsőoktatási intézmények levelező oktatás munkarendje szerint folyó oktatásban részt vevő hallgató lakóhely és az oktatási intézmény között igénybe vehető kedvezményét.

A levelező oktatás munkarendje szerint folyó oktatásban a középiskolai tanuló, a felsőoktatásban tanulmányokat folytató hallgató a tanintézmény és lakóhely közötti viszonylatban korlátlan számú, 50 százalékos kedvezményű menetjegy váltásra jogosult, de kedvezményes bérlet váltására nem.

Tanulóbérlet váltására kizárólag a nappali és esti tanrendben tanuló diákok jogosultak.

A pénztáros munkatársak nem ajánlanak fel kedvezményes bérlet- vagy menetjegyváltási lehetőséget a jogosultságra vonatkozó, előzetes információ nélkül.

Viszont a szolgálatot teljesítő dolgozó nem köteles elkérni a kedvezményre jogosító okmányt, amennyiben az utas kedvezményes bérletet, menetjegyet kér.

A kedvezményre való jogosultságról minden esetben az utasnak kell meggyőződnie, előzetesen tájékozódnia. A tájékozódásban, az utas kérése esetén, az illetékes vasúti személyzet minden esetben készséggel áll rendelkezésre.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A marcalvárosi lakóknál kiverte a biztosítékot a házuk aljában működő söröző

21 lakó aláírásával kéri: csendesebb legyen az Ikva utca 28. környéke. A söröző tulajdonosa szerint nincs gond az üzemeltetéssel, s ezt a rendőrségi vizsgálatok is alátámasztják. Tovább olvasom