Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

˝Indul a bakterház˝ az ETO Parkban

A modellvasútak szerelmeseit várja az ETO Park. Február 19-21-e között ugyanis egy közel 130 méter hosszú terepasztal kapott helyet az Élményközpontban. Vasúttal kapcsolatos rajzok, térképek, fotók és egyéb dokumentumok is láthatók.


A MODUL terepasztal veszprémi, győri, szekszárdi, szegedi és tapolcai klubok elemeiből állt össze kb. 10 óra alatt. Normál esetben nagyjából 3-4 óra alatt raknak össze egy ekkora terepasztalt, de most meg kellett várni az ország különböző pontjairól érkező részeket.A győri kiállításon magyar jellegű modulszerű terepasztal épült fel, ami azt jelenti, hogy, magyarországi állomások láthatók, magyar tájak lekicsinyített másaival tarkítva.

Vasúttörténeti kiállítás is megtekinthető tablókon, amelyek 1960 végén készültek; valamint képeslapgyűjtemény várja a látogatókat, melyeken a mozdonyok története követhető nyomon. A terepasztal mellett megcsodálhatók járműmodellek.

Hogyan készül a terepasztal alapja?
A készítendő terepasztal nagyságát a meglévő hely határozza meg. Miután megállapítják a méreteket, kiválasztják a megfelelő anyagokat az alap elkészítéséhez, ez lehet rétegelt lemez vagy faforgácslap. Ezeket vastagságtól függően merevítik, hiszen a levegő páratartalmától deformálódhatnak a faanyagok. Az elemeket ragasztással és csavarozással erősítik össze.

Letenyei István, Baross Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát Klub vezetője, kérdésünkre elmondta, hogy az ilyen kiállítások a ˝játékok˝ az otthoni fárasztó munka, építgetés és szerelés után. Mindig van valami javítanivaló a modelleken, emellett rettentő költséges hobbi. A Klub idén lesz 20 éves, 12 aktív tagot számlál. Szegeden terveznek egy emlékkiállítást nemrégiben elhunyt barátjuk tiszteletére. Rendszeresen jönnek Győrbe, valamint nyáron Balatonfüreden, októberben Bécsben, novemberben Veszprém városában terveznek megjelenést terepasztalukkal.

Galéria kép


A Baross Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát Klub az EUROTRACK Modellvasút Klubok Európai Szövetségének tagja, így nem csak hazánkban, hanem külföldön szintén megjelennek modelljeikkel. A veszprémi klub tagjai többször megfordultak már Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Hollandiában, Belgiumban, Olaszországban, de jártak már Angliában is.

A terepasztal egyik különlegessége az Indul a bakterház című film jeleneteit ˝megelevenítő˝ részlet, melyet Haumann Péter aláírásával ˝hitelesített˝.

A rendezvény ideje alatt a szombathelyi modellbolt kínálatából vásárolhatnak a látogatók.

A Klubról bővebb információ ide kattintva olvashatók.

A kiállítás megtekinthető február 19-21.-e között, 10-18 óráig.

Olvasóink írták

 • 1. Lobbo71 2010. február 20. 21:59
  „"modellvasútak" helyett "modellvasutak"
  "azt jelenti, hogy, magyarországi" helyett " azt jelenti, hogy magyarországi"
  "Letenyei István, Baross Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát Klub vezetője, kérdésünkre elmondta" helyett "Letenyei István, a Baross Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát Klub vezetője kérdésünkre elmondta"
  "így nem csak hazánkban, hanem külföldön szintén megjelennek modelljeikkel" helyett "így nemcsak hazánkban, hanem külföldön is megjelennek modelljeikkel"

  A korrektor fizetését kérem majd átutalni nekem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anyagért szúrt a drogfüggő Győrben - Megműtötték az áldozatot

Életmentő műtétet végeztek azon a férfin, akit az egyik győri éjszakai klub ajtajában szúrtak hasba.… Tovább olvasom