Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Húszmilliós program két iskolának

Mezőörs - Míg szerdán a szlovák nyelvtörvény ügyében képtelenek voltak politikusok és nyelvészek egyeztetni a fővárosban, addig a mezőörsi Weöres-iskolában csendesen ünnepeltek.

Az unió támogatásával soha ekkora összeget, húszmillió forintot fordíthat Mezőörs és a szlovákiai Felsőpatony magyar nyelvű iskolája az oktatásra.

Szent István és az új kenyér ünnepe remek alkalmat teremtett az uniós projekt nyitókonferenciájára, amelyet a testvértelepülések: a mezőörsiek és a felsőpatonyiak részvételével szerveztek. Dr. Andrásfalvy Bertalan professzor, az egykori Antall-kormány művelődési és közoktatási minisztere szerint itt az ideje, hogy átnézzük itt is, odaát is a történelemkönyveinket. Az egyetemi tanár rámutatott: értelmetlen a jelenleg is tetten érhető uszítás, hiszen múltunk közös, így például Szent Istvánról több mondát őriztek a szlovákok, mint nálunk. A király intelmeiben nemzet helyett országlakókat említ, s az első, úgynevezett esztergomi zsinat idején is érvényben volt, hogy minden templomban a saját nyelvükön beszélhettek és imádkozhattak az emberek. Ezt a jogot ezer évvel később Európa legtöbb részében sajnos még mindig nem érték el a kisebbségek.
A mezőörsi diákok vidám gyerekdalokkal tették emlékezetessé a nyitókonferenciát és az augusztus 20-i ünnepséget. Fotók: Har
A mezőörsi diákok vidám gyerekdalokkal tették emlékezetessé a nyitókonferenciát és az augusztus 20-i ünnepséget. Fotók: Har

– Nyitott, toleráns és keresztény alapon álló király volt István nemcsak elvben, de a gyakorlatban is – szögezte le Andrásfalvy professzor, aki nem titkolta, a jelenleg kialakult, elmérgesedett helyzet a tanult emberek felelőssége. – A nacionalista elméletek gyártása ma sem szűnt meg, ám a nép ennél jóval okosabb, szlovákok és magyarok békésen megfértek és megférnek ma is egymással.

Dr. Andrásfalvy Bertalan szerint az a nép megy előre, amelynek tagjai szeretik egymást, s nem többet, mint szolidaritást vállalnak egymásért. Bogárdi Zoltán, Mezőörs polgármestere ezért is tartotta jövőbe mutatónak azt az együttműködési megállapodást, amelynek keretében – az unió támogatásával – a testvértelepülések iskolái mintegy húszmillió forintot költhetnek nyelvoktatásra, környezetük védelmére és szépítésére, valamint szabadidős programjaik fejlesztésére. Sidó Tivadar, a szlovákiai Felsőpatony polgármestere a pedagógusok egymás közti tapasztalatcseréjét és a családok kapcsolatát is kiemelte. Sítúrák, színházlátogatás, angol nyelvi és kézművestáborok jellemzik a következő hónapok programjait. A testvértelepüléseken élők kapcsolata példát mutathat a politikusoknak.


A nacionalista elméletek gyártása ma sem szűnt meg, ám a nép ennél jóval okosabb. Szlovákok és magyarok békésen megfértek, megférnek ma is egymással. - mondta Dr. Andrásfalvy Bertalan professzor, egykori miniszter

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emléktárgyak őrzik a városok hangulatát

Győr-Moson-Sopron - Kicsit, könnyűt, kevésbé törékenyt és emellett a latin országokból érkezők… Tovább olvasom