Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Hét nemzet művészei alkotnak

Tizenkét magyar és külföldi művész alkot Győrben, a 43. Nemzetközi Művésztelepen. A háromhetes program során a résztvevők a kulturális programokba is bekapcsolódnak.

A Nemzetközi Művésztelep Győr legjelentősebb képző-
művészeti hagyományainak egyike, 43. alkalommal szervezte meg a Városi Művészeti Múzeum. A háromhetes programon ezúttal sem csak magyar művészek vesznek részt, érkeztek alkotók Ausztráliából, Ausztriából, Lengyelországból, Szlovákiából, Csehországból és Szerbiából is. A meghívottak alkotásait a nagyközönség a Magyar Ispitában holnap nyíló kiállításon tekintheti majd meg.

A három hét alatt készültek litográfiák, linó- és fametszetek, rézkarcok, festészeti és szobrászati alkotások, amelyek közül néhányat Győrben hagynak a művészek, ezzel is gyarapítva a kortárs képzőművészeti gyűjteményt – tájékoztatott Grászli Bernadett múzeumigazgató. Hozzátette: a művészek a kulturális programokba is bekapcsolódnak, nemrégiben a Vaskakas Ünnepi Játékokon vettek részt, a Széchenyi téren felállított, 15 méter hosszú papírtekerccsel bevont pódiumra festettek vaskakasképregényt, a közönséget is bevonva.

A győri műhelyben papíröntésre is van lehetőség, Elisabeth Melkonyan-Mayr és Molnár Dóra Eszter (középen) itt készített először papírt Vajda Alex főrestaurátor segítségével. Fotó: Krizsán Csaba
A győri műhelyben papíröntésre is van lehetőség, Elisabeth Melkonyan-Mayr és Molnár Dóra Eszter (középen) itt készített először papírt Vajda Alex főrestaurátor segítségével. Fotó: Krizsán Csaba


Molnár Dóra Eszter grafikusművész nem találkozott az országban még olyan műhellyel, mint a győri, ahol nemcsak papírt meríteni lehet, hanem önteni is. Emiatt változtatott eredeti tervein, s az első hetet ennek a technikának az elsajátításával töltötte. „Még egy-két napig papírt készítek, majd azokra nyomatot. Ez a papír teljesen más minőségű, mint a bolti, nem akartam kihagyni ezt a lehetőséget. Ezenkívül linómetszeteket is készítek" – mondta a frissdiplomás alkotó, aki az emberi kapcsolatokat jeleníti meg műveiben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esőben is szép a Széchenyi téri szökőkút

Olvasói kérdés: Miért működtetik esőben is a Széchenyi téri szökőkutat feleslegesen? Tovább olvasom