Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Helikopteres keresésre gyűjtenek

Lezárult a Kínában eltűnt magyar hegymászók gyalogos keresése. A szakmai stáb kéri a helikopteres felderítést is.


Vasárnap délután Kollár Lajos hegymászó tudatta, hogy rövidesen elfogadják ehhez a felajánlásokat.

Lezárult vasárnap a Kínában eltűnt magyar hegymászók gyalogos keresése, miután 4150 méteres magasságba jutott vasárnap Mécs László magyar alpinista, hegymászóoktató Szecsuannak azon a hegyén, amelynek megmászására október 7-én indult négy magyar – köztük a győri Pechtol Balázs.

A kínai–magyar tényfeltáró csapat vasárnap délelőtt tíz órakor 3100 méteren indította útjára Mécs Lászlót és kínai társát, Kuo Csiét. A két hegymászó többszöri egyeztetést követően engedéllyel 4150 méterre jutott, majd a még kővel borított gleccseren Mécs további fél órát haladt előre, de a további mászást egyedül az adott körülmények között veszélyesnek ítélte.

Mécs László társával ottani idő szerint 14 óra 42 perckor megérkezett a bázisra. Az időjárási viszonyok nem kedveztek, ködös, esős, havas idő jellemezte a térséget, a látótávolság 50 méter körüli volt, az alaptábornál is 0 fok alá hűlt a hőmérséklet.

Bár Mécs László visszatérése után a jelen lévő Pechtol Annával, Pechtol Balázs húgával egyetértésben és a családtagokkal történt konzultációt követően arra jutottak, hogy kérik a kínai hatóságokat: amint az idő megengedi, kíséreljék meg a helikopteres felderítést, a nyomok további keresését. Ebből a feladatból mind a kínai mentést vezető szakember, mind pedig Mécs László szívesen vállal részt. A megbeszélésen Pechtol Anna külön is köszönetet mondott a kínai partnerek segítőkészségéért, támogatásáért.

Liu Feng, a mentés irányítója, egyben a szecsuani hegymászószövetség második embere a Magyar Távirati Iroda helyszínen lévő tudósítójának részletesen beszámolt a november 9-i keresésről. Eszerint a négy tibeti hegymászó azon a napon délután fél egykor ért 4800 méteres magasságra, ahol elérték – megfogalmazása szerint – a ˝jég nyelvét˝.

Ezt követően még egy rövid szakaszon folytatták a kutatást, majd miután találkoztak a jégfallal, négy különböző irányban haladtak tovább.

Hágóvasakkal felmentek a jégre és távcsővel megvizsgálták az így belátható terepet. Mivel semmi ˝színes tárgyat˝ nem láttak, nem találtak, és erős felhősödés kezdődött, két óra harminc perckor visszavonulót fújtak. A kínai mentésvezető még elmondta, hogy 4650 méteren nem találták a magyarok táborának helyét, 4200 méteren találtak egy vizespalackot, a 3900 méteren lévő táborban többek között sátrat, hálózsákot, hegymászó botot, ételt, gázpalackot láttak, amiket az alaptáborban talált ételféleségekkel és egyéb használati tárgyakkal együtt Csengtuba szállítottak.

Liu végül megismételte azt a korábbi feltételezést, hogy véleményük szerint vagy alvás közben, vagy útközben érhette a magyarokat az a jégomlás, aminek során október 22-én vagy 23-án mintegy 200 méterről hatalmas, sziklákhoz hasonló jégtömbök zuhantak le, több ezer köbméter térfogattal. Valamennyi körülményt elemezve a kínai szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy ez a jégtömeg temette maga alá a négy magyar hegymászót.


Gyűjtenek a családoknak

Vasárnap délután Kollár Lajos hegymászó, a ˝Magyarok a világ a nyolcezresein˝ vezetője  tudatta, hogy rövidesen elfogadják a felajánlásokat a Kínában eltűnt hegymászók helikopteres kereséséhez. Kollár Lajos portálunknak elmondta, egy felszállás nyolcmillió forintba kerül, s mivel ő tartja a kapcsolatot Mécs Lászlóval, így tudja: ha az időjárás engedi, akkor akár már hétfőn felszállhat a helikopter. ˝Azzal együtt, hogy a reményt nem szabad elveszíteni, azt is tudni kell, hogy nagyon sok idő telt el a hegymászók eltűnése óta, így a helikopteres keresés inkább már csak az adatgyűjtést és a tényfeltárást szolgálja. Mécs László szerint északról kell megközelíteni a hegyet, s még annyit mondott nekem, hogy egy dán csapat is feltűnt az alaptábornál. Ők  nem a keresés miatt érkeztek, de a helyszínen vannak.˝ Kollár Lajos hozzátette: amikor a ,˝nyolcezreseket" a múlt héten megkeresték, közösen döntöttek arról, hogy Mécs László menjen Kínába; a tapasztalt hegymászó mellett pedig Anna a család anyagi tehervállalásával utazhatott ki. Végül a legfontosabb azoknak, akik a családoknak segíteni szeretnének: az erre a célra nyitott OTP-bankszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11773377-00733614.

Olvasóink írták

 • 7. Truder 2009. november 17. 09:07
  „Segíteni nem kötelező...csak lehetőség. Gondolom inkább azokban mozdul meg valami, akiknek valamilyen kapcsolata van az eltűntekkel, vagy kötődnek az effajta sportokhoz, és át tudják érezni azt, hogy milyen mikor hívnak a hegyek..
  Sajnálatos, hogy így végződött ez a kaland.Kitartást a családoknak.”
 • 6. Révfalusi-szúnyog 2009. november 16. 21:50
  „A székely az ilyen helyzetekre mondja, hogy: a p.i.cs.a. bankot ütött!”
 • 5. ladiszlo 2009. november 16. 17:16
  „1-2-3-4...
  Így igaz ahogy írjátok.”
 • 4. józanparaszt 2009. november 16. 10:25
  „Csak ismételni tudnám az elözöeket. én is szeretem a hegyeket, a természetet, de tudomásul kell vennünk, hogy vannak veszélyei ennek a szerelemnek.”
 • 3. viperetta335 2009. november 16. 09:05
  „Hát igen,csatlakozom az előttem szólóhoz.A hegymászóknak be kell kalkulálni a veszélyt,pláne,ha olyan útra mennek,ahol ők az elsők.És lényeges dolog,hogy ha őket baj éri,mit hagynak itt a családjukra...
  Remélem,nem kövez meg senki,de én már nem kutatnék...Teljesen mindegy,hogy lavina vitte el őket,ami valószínű,vagy egyéb baj történt,a lényeg,hogy megtörtént.Ha az én családtagom lenne én ennyi idő után már nem kutatnék,mert értelmetlen és felkavaró,nyugodjanak békében a hegyen,ahova vágytak és eljutottak.Nyolcmillióért felszáll egy helikopter,esetleg látnak valamit,esetleg nem,és akkor mi van?”
 • 2. AranyKözépút 2009. november 16. 08:03
  „Nem részvétet, hanem kitartást és sok erőt kívánok a családoknak, de csatlakozom jasperhez.Nem túl szimpatikus dolog pénzt gűjteni. Családonként 2 millió forint a keresés, az út a felszerelés is simán volt ennyi, úgyhogy ezt is valahogy oldják meg. Miért nem kötöttek biztosítást?? Mindenre köthető biztosítás, de gondolom a megfelelő áron.
  Ahogy egy híres hegymászó mondta: a hegyre nemcsak fel kell menni, hanem le is kell onnan jönni. Tehát erre is gondolni kellett volna, ezt is bekalkulálni a költségekbe, ha a 4 fiatal ezt nem tette, iszonyat felelőtlenek voltak és most sajnos a családjuk issza meg a levét felelőtlenségüknek. Magam részéről ilyen célra nem adok pénzt, ha a 4 hegymászó az útra elő tudta teremteni, lesz ott forrás a kutatásra is.
  Természetesen szoktam jótékonykodni, csak a visszaigényelt adó is tízezrekbe mérhető amit visszakapok a támogatás után, de az a pénz tényleg a rászorultaké.”
 • 1. jasper 2009. november 16. 07:19
  „Őszinte részvétem a családoknak.De senki sem küldte oda őket.Tudják ,azt ,hogy lehet hogy nem térnek onnét haza, gyüjtsenek maguknak.Nagyon sokan vannak rossz körülmények közt őket ki támogatja,akik például elvesztik a házukat a vállság miatt?Vagy akiknél Rákos beteg van?Ki kérdezi meg tőlük,hogy mibe kerül ,és miből fizeti ki?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orosz Barbi: A diabétesz megelőzhető

Győr - Négy médiából ismert személy kampányolt szombaton, a diabétesz-világnap alkalmából a… Tovább olvasom