Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Győr-Moson-Sopron - kisalfold.hu

2015. 09. 03. csütörtök - Hilda

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Győr hírei, győri hírek > Hazai gyümölcs Ausztriából

Hazai gyümölcs Ausztriából

Növénytermesztéssel foglalkozó olvasóink fájlalják, hogy olyan parasztnéninek, -bácsinak öltözött árusokkal kell versenyezniük, akik azt mondják árujukra, hogy helyi, magyar termény, holott úgy vették. Az adóhatóság több áltermelőt le is buktatott.

Rimányi Zita - 2012.08.10. 07:50
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Olvasóink kérésére jártunk utána, az álőstermelők kiszűrésére végez-e megyénkben vizsgálatokat a hatóság. Bár a Nemzeti Adó- és Vámhivatal revizorai nagy számban találkoztak olyan őstermelői tevékenységgel foglalkozó adózóval, aki valóban a saját gazdaságában előállított terményeit árusította az előírásoknak megfelelően, de visszaéléseket is felfedtek. Nyári ellenőrzéseiken ugyanis az ellenőrök és a pénzügyőrök a turisták által kedvelt helyeken, többek közt vásárok és piacok területén is felbukkannak. Kiemelten figyelnek a nyári szezonális termékek árusítására, főútvonalak mentén zöldséget, gyümölcsöt árulókat is ellenőriznek. Korábbi tapasztalataik ugyanis megegyeznek azokéval a valódi termelőkével, akik felhívták szerkesztőségünket. A NAV emberei már korábban is lelepleztek őstermelői tevékenységet színlelő, de valójában nem saját gazdaságban előállított, hanem továbbértékesítési céllal vásárolt, külföldi árut is kínáló adózóval.

A NAV ellenőrei és a pénzügyőrök a piacokon is felbukkannak. Ellenőrzik, mi honnan való.
A NAV ellenőrei és a pénzügyőrök a piacokon is felbukkannak. Ellenőrzik, mi honnan való.

– Adóellenőreink olyan „őstermelőnél" végeztek vizsgálatot nemrégiben, aki az értékesítésre szánt portékái között déligyümölcsöt is kínált. Később elmondta, hogy árui nagy részét Ausztriából szerezte be. Az osztrák nagykereskedő áruházaktól rendkívül alacsony áron lehet ugyanis megvenni a kicsit rosszabb állagú, minőségű, de még eladható zöldségeket, gyümölcsöket – mondta el Kovács Mária, a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának sajtószóvivője és hozzátette: mivel a terményekről beszerzési bizonylattal nem rendelkezett a kereskedő, igazolatlan eredetű áru forgalmazása miatt hatósági eljárás indult ügyében.

Szintén az ellenőrzés látókörébe került egy olyan magánszemélyekből álló csoport, melynek tagjai mind őstermelői igazolvánnyal és adószámmal rendelkeztek, de akkora mennyiségű és annyiféle árut értékesítettek közterületen, hogy azt saját maguk megtermelni nem tudták volna. A NAV tájékoztatása szerint árusítóstandjaikat a termékek nagy mennyisége miatt éjjel-nappal biztonsági szolgálattal őriztették, de ők sem tudták igazolni beszerzett áruik eredetét. Sőt, az értékesítést végző alkalmazottjuk társadalombiztosítási bejelentése sem történt meg. Az adóhatóság ezt jelezte az érintett társhatóságoknak; a kereskedők mulasztási bírságra számíthatnak.

Gyógyturizmus ellenőrzése. Hagyományos nyári célterületei mellett idén a régió sajátosságaira figyelemmel a NAV a wellness-, a fürdő- és a gyógyturizmussal összefüggésben végez ellenőrzéseket megyénkben is. Környékünkön ugyanis jelentős az osztrák és szlovák euróövezetből érkező gyógyturisták száma, elsősorban a határ menti városokban, Sopronban, Mosonmagyaróváron. E tevékenységi körök célzott vizsgálata mellett szólnak a tavaly felfedett szabálytalanságok is a humán-egészségügyi szolgáltatások terén.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!


Moderálásra küldöm 3. Sidamo 2012.08.10. 10:46

Érdemes lenne a cikkben szereplő ausztriai beszerzésnek a rendőrségnek is utána menni, mert az a gyanum, hogy
itt is lopott áruról van szó.

Moderálásra küldöm 2. ildancs20 2012.08.10. 10:08

min.2szer annyit keresnek mint mi(Ausztriában)! Mégis tudják olcsón adni a terméküket! Olyannyira,hogy még itthon haszonnal el is tudja adni! Nevetséges!!!!!

Moderálásra küldöm 1. Sidamo 2012.08.10. 09:41

A NAV nagyon gyenge hatékonysággal működik a fekete gazdasággal kapcsolatosan. Pedig nagyon sok munkahelyet tett már tönkre, versenyt teljesen eltorzítja. Ugyanakkor a Piacok szervezőinek is van felelőssége, mert az összes ál
őstermelőt ki kellene tiltani a piacokról.
Át kellene gondolni az egész őstermelői rendszert is, mert melegágya az adó elkerülésnek, rendkívüli a piac torzító
hatása is. Nem véletlenül a húsosoktól kezdve valamennyi élelmiszer termelő szenved ettől is.Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...