Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Hatszázmillió jut az azbesztes lakótelepnek

Várhatóan ma döntenek a győri panelépületek azbesztmentesítésére benyújtott pályázatról. A Kisalföld információ szerint 600 millió forinthoz jut a város.
Győrött a hetvenes években a győri házgyár által épített panelos épületeknél használták az azbesztet, elsősorban az alagsori, illetve fogadószinti födémek hőszigetelésére. A benyújtott pályázat célja ennek a szórt technológiával felhordott azbesztszigetelésnek a szakszerű, teljes eltávolítása, a környezet azbesztmentesítése, ezáltal egészségesebb lakókörnyezet kialakítása. A pályázaton elérhető támogatás 600 millió forint. Szabó Jenő, az Inszol műszaki vezetője beszélt arról, hogy mire is elég mindez.

Első körben 57 ingatlan

– A pályázat közel 22 ezer négyzetméter területű azbesztszigetelés eltávolítását teszi lehetővé. Ez 3964 lakást érint. A város a munkálatokat az Adyváros 1–5. építési ütemben épült 57 ingatlannál kezdi. A projekt szerint a kivitelezési munkák a jövő év februárjában kezdődnek és várhatóan 14 hónap alatt elvégezhetők. Ami pedig a fennmaradó épületek mentesítését illeti, újabb pályázatot írnak ki – 2006. augusztus 31-ig –, így lehetőség lesz további támogatás elnyerésére.
Az első ütemben érintett lakásoknak csak 9 százaléka önkormányzati tulajdon, így a munkálatok során ugyancsak szükséges a jó együttműködés.

Munka szoros együttműködéssel

A mentesítés egyáltalán nem csekély költségeit nem a lakóknak kell biztosítani, hiszen vétlenek a veszélyes helyzet kialakulásában. A mentesítés speciális eljárást követel, és miután elsősorban az alagsorokat, a közös helyiségeket érinti, együttműködést feltételez a lakók részéről is. Természetesen annyiban azért mindenképpen jelent költséget, hogy a leszedett azbesztszigetelést más anyaggal pótolni kell a hőszigetelés végett. Erre azonban a munka elvégzéséig van felkészülési idő a házak közösségei számára. Ez a szigetelés lehet nikecell alapanyagú dryvit is.

Vannak, akik úgy gondolják, van lehetőség olcsóbb megoldásra is, például az azbesztszigetelés eltakarására. Nos, az eltakarásnak is vannak költségei. Kisebbek ugyan, mint a teljes eltávolítás, de nem kínál végleges megoldást. A veszélyforrás nem szűnik meg, csak konzerválódik. Közműjavítások, korszerűsítések esetén újra felszínre kerülhetnek, és a kiporzás veszélye ekkor ismét fennállhat.

Értéknövekedés várható

Az ingatlanok értéke a negatív környezeti hatások megszüntetésével körülbelül öt-hat százalék árnövekedést eredményezhet. Ez négyzetméterre számítva egyáltalán nem megvetendő. Lakóterületre vetítve nagyjából 1,3 milliárd forintot tesz ki. Azaz 600 millió forint ráfordítással Adyvárosban a teljes azbesztmentesítés révén 1,3 milliárd forinttal nő az ingatlanok értéke. Ez olyan hozadék, ami az egészségkárosítás pénzben megfizethetetlen előnye mellett az ingatlanérték növekedésében konkrétan is érezhető.
(Háttéranyagok mai számunk A Pénz Beszél mellékletében.)

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A győriek várják leginkább a digitális kort

Türelem és kitartás, összeköttetések, megvesztegetés: a kutatások szerint az emberek nem… Tovább olvasom