Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Hatszáz odú Bőny határában

Bőny–Nagyszentjános - Agrártámogatás csak akkor igényelhető, ha a gazdák – hektáronként – 6 madárodút kihelyeznek.

Hogy miként lehetséges ez mondjuk egy 100 hektáros ribizliültetvényen, akár találós kérdés is lehetne, mindenesetre 600 odú Bőny határában már kint van az ültetvényt szegélyező fákon, ami látványnak sem utolsó.

A százhektárnyi ribizliültetvényen lehetetlen lett volna elhelyezni az összesen hatszáz odút. A törvény szerint viszont az ültetvényesek ötéves agrártámogatására csak az a termelő pályázhatott, aki időben kirakta a különböző méretű madárodúkat. Bogárdi Zoltán tulajdonos a szerencséjének tudja be az ültetvényét szegélyező fasort, ahová különböző magasságokban felerősíthették a költetőhelyeket. Szerencsésnek mondható az a kísérlet is, miszerint három éve már felszereltek hatvan odút.

Bogárdi Zoltánnak szerencséje volt az ültetvényét szegélyező fasorral, ahová összesen hatszáz odút helyezett ki. Fotó: Krizsán Csaba
Bogárdi Zoltánnak szerencséje volt az ültetvényét szegélyező fasorral, ahová összesen hatszáz odút helyezett ki. Fotó: Krizsán Csaba

˝A régi helyek közül szinte nem volt olyan, amelyikbe ne költözött volna madár˝ – tudtuk meg a tulajdonostól, aki tréfásan megjegyezte, ezek után érdemes lenne tudományos értekezést írni a mezei verebek, a kékcinkék, a rozsdafarkúak és a barázdabillegetők életéről. ˝Kicsit sűrűnek látszik most ez az odúkihelyezés, de nem tehettünk mást, ez ugyanis a támogatás elnyerésének egyik feltétele.˝

A ribizliültetvényen egyébként szépen hajtanak a vesszők, a tavaszi munkák már javában tartanak. A műveléssel évek óta nincs gond, sokkal inkább az értékesítéssel, amikor kiderül, a piac miként értékeli a gazda gondosságát.

Bogárdi Zoltán barátságot kötött a madarakkal nemcsak az ültetvénye, de a háza körül is, ahová szintén többféle méretű odúk kerültek, s ahol legalább 15 fajt tart számon. 

Olvasóink írták

 • 2. denes 2010. április 08. 07:12
  „bár hogy most már minek rakják ki, azt nem tudom, ezek ismeretlenek a madaraknak, az idén biztosan nem költenek bennük”
 • 1. anuvuk 2010. április 07. 17:26
  „Hatszáz odú Bőny határában ?
  Ennyi odú legyártása sem kis teljesítmény, - hát még a kilapátolásuk.
  Elnézem a targoncás felrakást az újnyi ágra, hatalmas teljesítmény, - no de a jó szándékot jutalmazzuk, legalábbb.
  Ajánlom a Madárvédelem - Természetvédelem a kisalfold.hu fórum témát. Az odúk műfészkek kihelyezésének technikájában van mit tanulni, lehet böngészni az oldalakon !!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Gyémántocska˝ egyelőre csak az öttevényi kútban

Egy évet csúszik az Öttevényre tervezett ásványvíz-palackozó üzem megépítése, de a jégkorszaki… Tovább olvasom