Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Hap-ci! Király! - a Vaskakas Bábszínház előadása - kritika

A Hapcikirály kiváló darab, irritálja a nyálkahártyát!
A választásokkal és politikával telenyomott évben beülni a győri Vaskakas Bábszínház Hapcikirály című előadására olyan, mint egy vérbeli útmutató - mielőtt fülkeforradalmat robbantunk. A diktatúrák - esetünkben a királyság - lélektanából egy csepp, de hatásos szer, amely felvillantja az uralkodás rejtett titkait és ármányait.

Lázár Ervin azonos című művéből átdolgozott mese igazi felnőttbarát előadás (is), persze túlzás lenne azt állítani, hogy politikai darab, de a kiválóan megírt dramaturg (Tasnádi István) elültet a nézőben néhány kérdést. Viszont nem a klasszikus értelemben vett bábelőadás, itt nincsenek kesztyűs kezek, egyáltalán nincsenek bábok, de ettől még vonzza a mindig érdeklődő gyerekarcokat és elgondolkodtatja a felnőttet.A történet egyszerű szálon fut, Hapcikirály birodalmában tilos a tüsszentés: szorgos szolgák munkálkodnak azon, hogy a prüszkölők a törvény szerint azonnal az országhatáron kívül találják magukat. Sőt, már Hapcit is cenzúrázták a Hófehérkéből, nincs a hét között, nincs ki a hét kerekük a törvényalkotóknak sem.

De mi történik, ha a király tüsszent?

Nem, nem tüntetik el az országból, hogy is száműzhetnék az uralkodót, hogy is vonatkozhatna rá saját törvénye? Inkább gyógymódokat keresnek. Ötlet van, orvos nincs, a hivatásosok már rég másik országban dolgoznak. Maradnak a felcserek, vajákosok, a kuruzslók, talán már csak a sárkányfűárus hiányzik, ha már mesék között ugrálunk.

Királyunk végül csodaszerek nélkül lép a gyógyulás útjára, egy Bolond ötlettől vezérelve esik át uralkodása másik oldalára, s már-már kötelező lesz birodalmában a tüsszentés. Elgondolkodtat tehát a happy end is.

A darab szereplői kiválóan hozzák a figurákat, Kiss Erzsi jellegzetes zenéje lendületet ad az előadásnak, s bár a befejezés tüsszentőversenyét kicsit túlzásnak érezzük, a mondanivalóban erős mese tanulságos és szórakoztató is egyben.

Hapcikirály - A Vaskakas Bábszínház előadása - Fotó: Gyenese Péter


Hapcikirály

szereplők
: Szúkenyik Tamás (Hapcikirály)
György Zoltán Dávid (Bolond)
Vitányi-Juhász István (Poroszló, Felcser)
Bora Levente (Poroszló, Lecser)
Rab Viki, Kocsis Anna, Gergely Rozália (Udvaroncok)
Ujvári Janka - Jászai Mari-díjas (Vajákos)
Ragán Edit (Főorvosasszony)

Dramaturg: Tasnádi István
Zene: Kiss Erzsi
Tervező: Michac Gábor
Koreugráfus: Fejes Kitty
Rendezte: Fige Attila

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hétvégén a könyvek körül forog a világ Győrben

Közel negyven kiadó szerepel kínálatával a november 7-én nyíló XIV. Győri Könyvszalonon. Tovább olvasom