Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

Hajléktalanok orvosa

Győr - Kedden és csütörtökön már az ajtóban várják a Stromfeld utcai menhelyen kialakított rendelőben a doktort. Dr. Vincze József háziorvos munkája mellett vállalta a gyógyítás ezen speciális területét, így az elmúlt évtizedben számos, már-már tragikus emberi sorssal találkozott. Ugyanez tanította meg arra is, hogy a kis sikernek itt egészen más a mértékegysége.
– Áprilisban lesz tizenegy éve, hogy felkértek a feladatra, s azonnal igent mondtam – avatott be a részletekbe dr. Vincze József. – Megszoktam, megszerettem, s bár nem éppen népszerű, de itt egy-egy kis siker az átlagos gyógyító munka sokszorosát éri – állítja. – A dolognak köze sincs a pénzhez, sőt: a legnagyobb gond, hogy sokan a felírt gyógyszereiket sem tudják kiváltani, s nagyon sok a szenvedélybeteg.

– Velük nehéz, sokan képtelenek végleg megszabadulni a rendszeres ivástól. Szerencsére régi partner a munkámban egy pszichiáter kolléga és a Segítőház vezetése.

Dr. Vincze Józsefet, a hajléktalanok orvosát hétfőn és csütörtökön találják meg a hajléktalanok a Stromfeld utcai rendelőben. Fotó: H. J.
Dr. Vincze Józsefet, a hajléktalanok orvosát hétfőn és csütörtökön találják meg a hajléktalanok a Stromfeld utcai rendelőben. Fotó: H. J.

Sok hajléktalan már csak nagyon elesett állapotában keresi fel a doktort, vagy egyenesen az utcáról szállítják kórházba, azután pedig a Segítőház átmeneti részlegére. A rendelő minimális felszereltségű, de a legszükségesebb eszközök mindig kéznél vannak. A doktor igazi sikerélményként említi, ha az itt megforduló élete valamelyest rendeződik, s már a kinti praxisában fut össze az egykor fedél nélkül élővel. Vallja, hogy nincs reménytelen eset, ám sokszor a hajléktalanok idő előtt feladják.

Olvasóink írták

  • 1. éaa 2009. február 25. 18:43
    „Téten utcát neveztek el a szegények orvosáról, Dr Kapui Miksáról.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az eljárás megszűnt, de még keresik Eva Rhodest

Győr-Moson-Sopron - Az egymillió forint nyomravezetői díj tovább él, s egy négyfős rendőri stáb is… Tovább olvasom