Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

Habsburg Ottó Győrött járt

Habsburg Ottó, az Európai Parlament képviselője, a Páneurópai Unió elnöke szombaton Győrött vendégeskedett. A Nemzetközi Ifjúsági Kamara, a JCI első Duna-konferenciáján az uniós kilátásokról tartott előadást. A Kisalföldnek is e tárgyban adott interjút.
Habsburg Ottó
– Vannak olyan vélemények, hogy az Európai Unió mintha kissé eltávolodott volna az alapító atyák szándékaitól, s egyre inkább nemzetközi monopóliumok kiszolgáló intézményrendszerének tűnik.
– Nem hiszem, hogy így van. Természetesen vannak gazdasági érdekeltségek, jómagam is tapasztaltam, hogy egyes esetekben próbálkoztak nyomásgyakorlással. Tapasztalatom azonban az volt, ha az ember ellenállt ezeknek, megnyugodtak a próbálkozók. Bizonyos politikai ügyek sajnos most túl sok pénzbe kerülnek.
A választási harc például ma irtózatosan drága lett, ez ellen is kell védekeznünk. Én az egyéni választás híve vagyok: az egyénnek nincs szüksége akkora kampányra, hiszen ismerik őt.

– Kicsit sokba került az euró bevezetése is: úgy tudjuk, hogy a vásárlóerő várt negyvenszázalékos javulása helyett harmincszázalékos csökkenéssel járt.
– Tiszta demagógia volt ez az ígéret. Tény, hogy egy világinfláció közepén vagyunk. Amióta bevezették, hogy nem szükséges az aranyfedezet biztosítása, az óta van ez. Most „papíraranyról" van szó. Annak idején De Gaulle tábornok nagyon ellenezte ezt, és igaza volt. Kis, fejlődő államok is gyakorolhatták ezt a jogot, így fordulhatott elő, hogy valaki a kéthetes Afrikai Egységkonferencia alkalmára ötvenkilenc palotát építtetett, valamint vásárolt háromszáz Mercedest...
A lehetőségeken felüli költekezés világszerte inflációt okozott. Mostanra az igazság kiderült, az emberek már érzik, hogy tényleg van infláció.

– A Közös Piacnak az is feladata volt, hogy demonstrálja a kapitalista világrendszer magasabbrendűségét.
Az uniótól ezt a funkciót már nem várják el, tehát az is lehet, hogy nem mi zárkózunk föl a nyugati életszínvonalhoz, hanem a nyugatit csökkentik a miénkhez...
– Számomra az unió nem annyira gazdasági, mint inkább biztonsági kérdés – bár a kettő összefügg. Amikor itt, Magyarországon az emberek biztonságban éltek, gazdaságilag is haladt az ország. Mihelyst veszélybe kerültünk, hanyatlás következett. Az Európai Unió előnye, hogy mindig nagyobb lesz, míg végül szuperhatalommá válik, és garantálja számunkra a biztonságot.

– A vásárlóerő csökkentése azonban ellene mond a növekedésre alapozott gazdasági világrendnek. Ha nem nő a vásárló erő, nem növekedhet a gazdaság...
– Az infláció ellen lehet úgy védekezni, hogy közben előrehaladjunk.
Nálunk is megfigyelhető, hogy amíg infláció volt, nem volt gazdasági növekedés, és fordítva.

– Kérdés, hogy a többletpénzt mire használjuk fel...
– Remélem, hogy gazdaságélénkítésre. Mi, magyarok e tekintetben mostanáig elég rendesen viselkedtünk. Nem véletlenül állunk előkelő helyen a csatlakozó országok között.

– Mi történik, ha a csehek nem szavazzák meg a csatlakozást?
– Szerintem nem fognak kimaradni. A politikában persze semmi sem biztos. Ne künk mindenesetre a kötöttségek mellett óriási előnyeink is származnak a csatlakozásból. És nem szabad elfelejtenünk, hogy a jövőt minden esetben az emberi ész, a tudás, az oktatás határozza meg. Most még szinte ijesztő, hogy milyen sok magyar ész dolgozik Amerikában. Ha belépünk a unióba, a tehetségek jó része itthon maradhat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Dunába dobták a fegyvert

A rendőrség elfogta az elmúlt hétvégén Győrben elkövetett fegyveres rablás két elkövetőjét, akik… Tovább olvasom