Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 8°C

Győri telekügy: az LMP javaslatai Győrben

LMP azt javasolja, hogy "kőkemény összeférhetetlenségi szabályok" vonatkozzanak az állami, önkormányzati és közcégekkel rendszeres jelleggel szerződőkre.
Kőkemény összeférhetetlenségi szabályokat javasol az LMP

Az LMP azt javasolja, hogy "kőkemény összeférhetetlenségi szabályok" vonatkozzanak az állami, önkormányzati és közcégekkel rendszeres jelleggel szerződőkre - mondta Schiffer András, a párt országgyűlési képviselője hétfői, győri sajtótájékoztatóján.

- Felháborító az, hogy nagyon sok esetben azzal lehet kikerülni a köztisztviselőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokat, hogy alapvető tevékenységeket például ügyvédi irodáknak szervez ki, miközben fizet egy jogi apparátust, önkormányzati vagy állami szervek tömkelege - fogalmazott a politikus.

Schiffer András elmondta, ősszel, az új polgári törvénykönyv vitája során javasolni fogják, hogy a jövőben ne lehessen visszaélni bizalmas információkkal; jó erkölcsbe ütközővé minősítenék azt, ha valaki ilyenekkel a saját hasznára él vissza. Úgy fogalmazott: a cél az, hogy szankcionálhatóvá, bírói úton megsemmisíthetővé váljanak azok a szerződések, amelyeket csak azért köt meg valaki, mert "közel van a húsosfazékhoz", meghallott valami információt, és annak birtokában vásárol. A politikus szerint "valójában a Fidesz-kormány távolról sem akarja kiseprűzni az offshore-lovagokat ebből az országból", miközben az elmúlt húsz évben a magyar államadósság két és félszeresét "szivattyúzták" ki külföldi adóparadicsomokba vagy offshore-trükkökkel. Közölte: "az a kérdés igazából az Orbán-kormányhoz, hogy meddig hagyják kifosztani ezt az országot.

Hozzátette, ezért az LMP arra készül, hogy ha ehhez megkapja a választók támogatását: "legyenek azok bármilyen színűek, az offshore-lovagokat minden tekintetben elsöpörjük a közpénzek, illetve a közvagyon környékéről”. Schiffer András szerint ennek része, hogy ilyen céggel nem lehet társtulajdonos az állam vagy valamely önkormányzat, ez utóbbiaknak pedig nem dolgozhat olyan személy, aki "bármilyen módon érdekelt egy offshore cégben". Megjegyezte, kérdésekkel fordulnak a győri városvezetéshez az önkormányzatnak egy a hvg.hu által a múlt pénteken megírt telekügyletével kapcsolatban, az ezekre adott válaszok ismeretében döntenek a további lépésekről. Az írás szerint egy olyan területben lett társtulajdonos az önkormányzat, amelynek fennmaradó részét egy offshore hátterű cég szerezte meg. Hozzátették, a termőföldből ipari-kereskedelmi területté minősítő földhivatali határozatban már az szerepel, hogy az átminősített ingatlan "előreláthatólag a bővülő Audi gyár további sikeres működését hivatott kiszolgálni".

Ezzel kapcsolatban Schiffer András megjegyezte: az a jogcím, amellyel az önkormányzat tulajdonostársa lett egy telekben egy a cikk szerint offshore hátterű vállalkozás, sem a magyar polgári jogban, sem az ingatlan-nyilvántartási szabályokban nem létezik. Ez a megoldás azonban arra alkalmas, hogy ne adásvétel történjen, így a tulajdonostárs ne élhessen elővásárlási jogával. Egyebek mellett arról tudakozódtak, tudta-e az önkormányzat, hogy a terület lehet az Audi logisztikai park egyik lehetséges helyszíne, vagy azt, hogy "offshore hátterű cég" lett a tulajdonostársa, a város miért nem élt elővásárlási jogával, illetve tervez-e jogi lépéseket az ügyben.

Olvasóink írták

 • 3. urbaniastapista 2012. augusztus 27. 20:48
  „#2.
  Egy tisztességes szándékú városvezetés így csinálná. Még a fideszesség sem lehet akadály:
  http://www.balatonfured.hu/index.php?option=com_k2&view=item&id=1347:l%C3%A1togat%C3%B3k%C3%B6zpont-%C3%A9p%C3%BClne-a-s%C3%A9t%C3%A1nyon&Itemid=1
  Lehet, hogy szemfényvesztés, de legalább a látszatra ügyelnek, épülnek, szépülnek, a többség megelégedésére.”
 • 2. tricse 2012. augusztus 27. 17:14
  „Ha már javaslatokat tesz az LMP akkor had kérjem meg őket,hogy ennél a témánál iktassák be azt a javaslatot is,hogy nem elég egy Városházán faliújságra kitett hirdetmény amit senki nem olvas mivel nincs arra dolga és nem elég egy honlapon illetve egy ingyenes újságban meghirdetni ha az emberek ablaka alá egy kavicsos szervízutat terveznek önös érdekből,mert ez bizony nem tisztességes eljárás a lakossággal szemben! A hirdetések árából fénymásolni kellene egy felhívást és kitenni az érintett lépcsőházak ajtajára! Na akkor lehet később hivatkozni,hogy volt lakossági meghallgatás és senki nem tiltakozott! Közel 100 ember issza ennek a levét most a Nádor-étterem mögött! Jelzem ha annak idején lett volna korrekt lakossági meghallgatás akkor ez a területrendezés soha nem jön létre! Lehet,hogy valakiknek érdeke,hogy a jogszabály ilyen legyen?”
 • 1. bazsifekete 2012. augusztus 27. 17:10
  „Ősszel???
  Addig sokat fognak még lopni a kutyák!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyilvános tervismertető és vitafórumok Győrben, Sopronban és Kapuváron

A „Győr-Moson-Sopron megye területfejlesztési koncepcióját megalapozó helyzetfeltárás" minél… Tovább olvasom