Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Győri különlegesség - A Specziálokról keresztelhették el a nápolyit

A győri Specziál család régóta úgy tudja, hogy Specziál Ernőről, a győri kekszgyár egykori osztályvezetőjéről nevezték el a városban és környékén speciálnak a nápolyit. Erre ismerősök és ismeretlenek lépten-nyomon emlékeztetik is őket.

A Kisalföld „Ilyenek vagyunk" kampányában két hete mutattuk be a győri plakátot, amelynek egyik mondata így szólt: „specinek hívjuk a nápolyit". A szóhasználat győri különlegesség, amit csak a városban és tágabb környékén értenek. Ezt bárki megtapasztalhatja, aki az ország más részein próbál speciált kérni a boltban...

Cikkünkben arra kértük olvasóinkat, hogy aki ismeri a speciál elnevezés eredetét, írja meg nekünk. Így jelentkezett szerkesztőségünkben Marczaliné Specziál Andrea azzal, hogy családja úgy tudja, nagypapájáról, Specziál Ernőről kapta nevét az édesség.

Marczaliné Specziál Andrea nagyapja, Specziál Ernő fotóival. Fotó: B. A.
Marczaliné Specziál Andrea nagyapja, Specziál Ernő fotóival. Fotó: B. A.

„Az általunk ismert legvalószínűbb verzió az, hogy egy Spezial nevű gyártól vásárolt gépeket a kekszgyár, talán a csehektől, de azzal csak ostyatortákat sütöttek. Specziál Ernő azt találta ki, hogy ostyaszeleteket készítsenek, és hogy legyen csokiba mártott változat is. Emellett ő állította össze a töltelék receptjét" – ezt már Specziál Lászlóné, Andrea édesanyja, az 1984-ben elhunyt Specziál Ernő menye mondta lapunknak. Hozzátette: hallottak ugyanakkor olyat is, hogy nem Ernő, hanem a fivére, János a névadó.

Egyik sem elképzelhetetlen, mert a hét Specziál testvér közül hárman – még Géza is – dolgoztak a Győri Keksz- és Ostyagyárban, illetve elődjében, a Koestlin-gyárban. Jellemző, hogy Ernő, illetve János önálló szócikket kapott A magyar sütő-, cukrász- és mézeskalácsos ipar története című 1940-ben kiadott könyvben. Innen tudható, hogy az 1908-ban született Specziál Ernő cukrászmester 1938-tól dolgozott a győri üzemben, ahol a cukorkaosztályt vezette. Ezenkívül a gyár futballcsapatának intézőjeként is tevékenykedett. János négy évvel volt idősebb nála, ő később kerülhetett a Győri Kekszbe.

A hét Specziál testvér közül hárman dolgoztak a Győri Keksz- és Ostyagyárban, illetve elődjében, a Koestlin-gyárban. Fotó: Régi győr
A hét Specziál testvér közül hárman dolgoztak a Győri Keksz- és Ostyagyárban, illetve elődjében, a Koestlin-gyárban. Fotó: Régi Győr


Specziál-csokoládébevonat

Specziál Ernő otthon is szeretett sütni és új recepteket kitalálni. Régi iratai között szerepel saját csokoládébevonatának receptje, amit ő barna behúzó- és mártómáznak nevezett. Eszerint 15 dkg kakaóport, 15 dkg porcukrot, 10 dkg vajat és kevés vizet össze kell hevíteni simára, hogy mártó sűrűségű legyen. „Azonnal behúzni vele a tortát vagy a mártottat, mint a kókuszost. Reggelre leszárad" – írta az egykori cukrászmester.
Specziál Ernő nyugdíjas korában.
János névadóságát erősítette meg a lapunkat szintén megkereső Meronkáné Fazekas Zsuzsa is, aki abban a Korányi Frigyes téri bérházban nőtt fel, ahol Specziál Ernő lakott. Ő úgy tudja, hogy a két testvér közül János vezette az ostyaosztályt, ez lehetett az alapja az elnevezésnek.
Hogy mikor terjedt el a nápolyi helyett a speciál, nem tudni. Specziál Lászlóné abban biztos, hogy a hatvanas évek közepén már használták Győrben és környékén. Ezt onnan tudja, hogy akkor került Győrszemerére tanítónak, ahol a diákok a háta mögött a nevével úgy viccelődtek: „megeszem a specit".

A köznyelvből azóta sem kopott ki az elnevezés, amit a legtöbben most is a Specziálokhoz kötnek. A család tagjai lépten-nyomon szembesülnek ezzel, amikor feladnak egy csekket a postán, vagy csak bemutatkoznak.

Specziál Lászlóné például a 2011-es népszámláláskor összeíróként járta Győrt és rengeteg háznál nemcsak a specit emlegették, amint kimondta a nevét, de sokan Ernő bácsira is emlékeztek.

Az igazság ma már nehezen kibogozható, az azonban kétségtelen: egy egyszerű édesség révén egy család és egy vidám, tehetséges cukrász emléke örökre fennmarad.


Specialitét is gyártottak

Halbritter Mátyás, a győri kekszgyár néhai igazgatója könyvében a Specziálokat nem említi, azt viszont igen, hogy a gyár egyik, feltehetőleg ostyaterméke a Specialité nevet viselte a második világháború előtt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Micsoda karrier - Győri cég a tenderek sztárja

A közbeszerzések sztárja lett a győri West Hungária Bau, amely 38 tendert nyert az elmúlt két évben.… Tovább olvasom