Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 12°C Még több cikk.

Győrben (is) hiánycikk a jódtabletta - pedig veszélyes lehet a szedése

A megyeszékhelyen is jelentősen megnövekedett az igény a jódtabletták iránt a szökőárban megsérült japán atomreaktor miatt.

"Ahogy országosan, Győrben is egyre inkább hiánycikk a jódtabletta. A japán természeti katasztrófa és az ezt követően megsérült atomreaktor miatt a megyeszékhelyen is jelentősen megnőtt az igény a jódtabletta iránt" - nyilatkozta portálunknak az egyik belvárosi gyógyszertár vezetője.

Az inkognitóját megőrizni kívánó gyógyszerész szerint "teljesen indokolatlan a jódtabletta felvásárlása, ráadásul ez a roham azon pajzsmirigy problémákkal küzdő betegek elől veszi el a gyógyszert, akiknek valóban szükségük van a hatóanyagra".

A győri gyógyszerész hozzátette: "a jódtabletta egyébként is meghatározott mennyiségben kapható általában, nem túl gyakori gyógyszer".


Forrás: Origo.hu.
A kép forrása: Origo.hu.

"Csernobil legnagyobb tragédiája a pajzsmirigyrák előfordulásának drámai növekedése volt azok körében, akiket gyermekkorukban ért a sugárzás - mostanáig több mint 6000 ilyen esetet ismerünk, és ez a szám valószínűleg még sok éven át nőni fog.

Mindez megelőzhető lett volna, ha az embereknek időben elmondják, hogy ne igyanak a szennyezett füvet legelő tehenek tejéből, amely nagy mennyiségű radioaktív (131-es rendszámú) jódizotópot tartalmazott" - írta az Origo.

A pajzsmirigy termelte hormonok (a tiroxin és a trijódtironin) jódtartalmú aminosavszármazékok, szintézisükhöz a pajzsmirigynek jódot kell felvennie a vérből, és ha radioaktív jódizotóp van jelen, azt éppúgy felveszi, mint a "normális", nem sugárzó (127-es rendszámú) izotópot. A pajzsmirigyben felhalmozódó 131-es jódizotóp rákot okozhat, különösen gyermekekben.

Kálium-jodid tabletták szedésével a pajzsmirigy telíthető a nem sugárzó jódizotóppal, ezáltal kivédhető vagy csökkenthető a radioaktív izotóp felvétele.

Igaz, a jódtablettákra nem feltétlenül van szükség, ha az emberek nem isznak szennyezett tejet, nem esznek szennyezett területen termelt növényt, de azért ajánlott, és a legtöbb emberben nem is okoz káros mellékhatásokat.

Vannak azonban olyanok, akikben súlyos allergiás reakció alakulhat ki nagy mennyiségű jód bevétele után, és előfordulhat az is, hogy valaki nem tud róla, hogy érzékeny a jódra.ÁNTSZ: "a hazai lakosok egészségkárosodási kockázata sugárveszély miatt nem áll fenn"

"A 2011. március 11-iki japán földrengés és szökőár miatt megsérült és leállított atomerőművek esetleges – hazánkban reálisan nem várható – sugárszennyező hatásának kimutatására a hétvégeken normális esetben szünetelő (csak folyamatos mintagyűjtésre és első munkanapi mérésre korlátozott) levegő-aktívitási méréseket az OSSKI főigazgatója március 12-től (szombattól) az OSSKI Lakossági és Környezeti Sugáregészségügyi Osztályán (LKSO) újraindította.

Az LKSO a napi méréseket az ünnepnapokon is folytatta, illetve a hétvégeken is folytatja. A hazai lakosok egészségkárosodási kockázata sugárveszély miatt nem áll fenn – mivel a japán atomerőművekből kibocsájtott radioaktív anyagok mennyisége egyrészt nagyságrendekkel kisebb, mint Csernobilban volt, másfelől eddig azt is a Csendes-óceán fölé fújta a szél.

Ha változna is a szélirány az ázsiai kontinens felé, akkor sem várható radioaktív szennyeződés Magyarországon a hatalmas (mintegy 12.000 kilométer) távolság miatt. A hétvégi napi mintavételek és műszeres mérések ideiglenes visszaállítása ennek folyamatos és valós eredményeken alapuló igazolását szolgálja (hasonlóan az izlandi vulkánkitörés utáni hetekben végzett mérésekhez, 2010. április-májusában).

A március 12-18. között végzett mérések eredményei (dózisteljesítmény, aeroszól összes radioaktivitás és gamma-spektrometria) kivétel nélkül a normál tartomány határain belüliek voltak. A sugárszennyezettség mértékének növekedése a leállított japán atomerőművek telephelyén igen jelentős, az erőművi dolgozók szigorú váltóműszakban (csak a legszükségesebb, korlátozott létszámban és időbeosztással) dolgozhatnak.

Eddig egy japán atomerőművi (Fukushima-Daiichi telephelyen) dolgozó munkás kapott kisfokú sugárterhelést, amelynek mértéke (106 mSv) a sugárbetegség vagy sugárkárosodás kiváltására alkalmas értéknél jóval kisebb. A környezeti dózisteljesítmény és sugárszennyezettség mértéke jelenleg az atomerőművektől 30 km sugarú zónán kívül Japánban csak jelentéktelen mértékben növekedett meg, amely kimutatható sugárkárosodás kiváltására nem képes.

Ez mindenképpen megnyugtató hír a kint tartózkodók, valamint a Japánból hazaérkezők és itthoni hozzátartozóik számára" - írta legutóbbi közleményében az ÁNTSZ Országos "Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézete.


Olvasóink írták

 • 18. csapdlecsacsi 2011. március 21. 22:57
  „A Nemzet nyelve?”
 • 17. Dwatson 2011. március 21. 21:26
  „Még a magyar nyelv védelmezője,az "álamfő" is követ el hibát.”
 • 16. csapdlecsacsi 2011. március 21. 21:07
  „"Győrben (is) hiánycikk a jódtabletta - pedig veszélyes lehet a szedése"

  Csak nekem tűnik fel, hogy megint egy értelmetlen cím?
  Javaslataim:
  Győrben (is) hiánycikk a jódtabletta, melynek veszélyes lehet a szedése
  Győri roham a jódtablettákért - pedig veszélyes lehet a szedése

  Mi lenne, ha a Kisalföld csak azokat az újságíróit jutalmazná (=fizetné), akik hiba nélkül, nyelvhelyesen megírnak egy cikket? Sokat spórolna a lap...”
 • 15. czindi 2011. március 21. 20:50
  „Tényleg veszélye szedni fölöslegesen, mérni kell a szintet...”
 • 14. Dwatson 2011. március 21. 19:32
  „Én megértem az emberek aggodalmát,mert a kormányok soha nem mondják el a teljes igazságot!Annak idején amikor még a légköri atomrobbantások folytak,előbb-utóbb mindig elérte a debreceni mérőállomást a rádióaktív eső!”
 • 13. Farkasfalka 2011. március 21. 17:29
  „12.000 km-re van tőlünk Japán, de azért VÁSÁROLJATOK!!!!!!”
 • 12. miracle 2011. március 21. 15:16
  „Te már csak tudod. Vegyél 10 kg jódot.”
 • 11. Mikukukk 2011. március 21. 15:00
  „HAZUDNAK!!!
  SZEMETEK!!!”
 • 10. miracle 2011. március 21. 14:45
  „öröksoproni
  Magyarországon az 1986-ban kapott többletdózis 0,2 mSv volt (összehasonlításul: a háttérdózis átlagosan 3 mSv/év)...”
 • 9. öröksoproni 2011. március 21. 14:36
  „A mi korosztályunk (40) kapott adagot rendesen Csernobilból, az ellen esélyünl sem volt védekezni, mert nem tudtunk róla időben. Japán kicsit messzebb van, miért kell így pánikolni?”
 • 8. AHA 2011. március 21. 13:55
  „Akkor nemsokára a jódozott só is hiánycikk lesz.
  :-)”
 • 7. miracle 2011. március 21. 13:40
  „Olajradiátort is vegyen mindenki, mint tavaly, amikor pár napig nem jött a gáz.
  Kidobott pénz.”
 • 6. annobon 2011. március 21. 13:07
  „5-höz: és korbács a sejhajunkra...”
 • 5. aerodragon 2011. március 21. 12:57
  „És ugye az sem elhanyagolható tényező, hogy egyre ostobább a társadalom! Lassan tényleg gyeplő kerül a kézbe, zabla a szájba...”
 • 4. annobon 2011. március 21. 12:38
  „3-hoz: "nagy az isten állatkertje..." És a gyógyszerlobbi hatalma...”
 • 3. igazmondó 2011. március 21. 12:27
  „nagy az isten állatkertje...”
 • 2. Goldmund 2011. március 21. 12:18
  „Igazad van!
  Ellenben a dohányzástól, italozó életmódtól, partidrogoktól, gyorshajtástól nem félnek az emberek. Pedig inkább ezektől kéne!”
 • 1. pozdorja 2011. március 21. 12:12
  „De hát nem kell ezen csodálkozni. Mindenhol azt látják az emberek, hogy félni kell valamitől. Hol a madár, hol a sertésinfluenza, hol a megsérült atomerőmű, hol a magnéziumhiányos állapot.
  Ha egyik sincs, akkor kerítenek valahonnan egy kis dioxinos sertéshúst, aztán lehet kidobni tonnaszámra a husikat.
  Beteg világ ez, csakhogy nem ezekkel a gyógyszerekkel kellene gyógyítani...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cukorlimit Szlovákiában is: Nagymegyeren 10 kg-ot lehet maximum vásárolni

A kisalfold.hu munkatársa a Győrhöz közeli Nagymegyer egyik üzletében azt tapasztalta, hogy a vásárlók legfeljebb 10 kg-ot vihetnek haza kristálycukorból. Tovább olvasom