Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Győr új központja lehet a Leier City Center

Győr - A Leier Csoport változatlan intenzitással dolgozik az egykori Frigyes-laktanya helyén a Leier City Center megaprojekten.

A Leier Csoport tagjaként működő Leier Ingatlan Management a kedvezőtlen gazdasági körülmények ellenére folytatja a volt Frigyes-laktanya felújítását, átépítését. – Nem túl kockázatos egy ekkora projekt folytatása a válság éveiben? – kérdeztük Mártonné Baj Máriát, a Leier Immo Kft. ügyvezetőjét.

– Kockázatvállalás nélkül nem lehet sikert és profitot elvárni! – szögezte le az ügyvezető. – Ugyanakkor senki sem garantálhatja egy ekkora volumenű, sok hatósági előírásnak megfelelni kényszerülő megaprojekt sikerét. Ennek ellenére a Leier Csoport a megszokott körültekintéssel és minőségben végzi beruházásait, ezért természetesen bízunk a sikerben. Az eddigi tapasztalatok bennünket igazolnak: a közelmúltban készült el az 5600 négyzetméteres, ˝A˝ kategóriás irodaház, de az egykori altiszti épületben kialakított lakásokban is csaknem két éve laknak már bérlők. Az újonnan épült mélygarázst és a parkot most vehették birtokba a lakók, a szolgáltatások köre hamarosan egy vendéglátóhellyel bővül, miközben a bérleti díjak nem emelkedtek – mondta el Mártonné Baj Mária.

A Leier Csoport változatlan intenzitással dolgozik megaprojektjén az egykori Frigyes-laktanya helyén.
A Leier Csoport változatlan intenzitással dolgozik megaprojektjén az egykori Frigyes-laktanya helyén.

Miközben a magyar ingatlanpiac gyengélkedik, a Leier győri ingatlanjai iránt folyamatosan nagy az érdeklődés, ami a városközponti, kiemelkedően jó fekvésnek is köszönhető. A kiadó lakások és irodák iránti kereslet ennek köszönhetően egész évben ígéretes, az elmúlt hetekben pedig kimondottan intenzív volt.

A legfontosabb eltérés egy átlagos projekthez képest, hogy a korábban szovjet laktanyának használt, zárt terület megnyitásával az egész Leier City Center, mint megújuló városrész, újra bekapcsolódik a megyeszékhely vérkeringésébe. A Győr szívében található terület sok évtizedes zártsága feloldódik és bárki számára látogathatóvá válik, így a központi park szépségét és nyugalmát, valamint a park alatti mélygarázst már nemcsak az irodaház dolgozói vagy a bérlakások lakói élvezhetik. A burkolatokat naponta takarítógép tisztítja, a parkot folyamatosan kertészek gondozzák.

– Az épületegyüttes felújítását a válság alatt sem lassítottuk. Öt épület felújításával már végeztünk, további három műemlék épület felújításán még dolgozunk. A munkákat az év végére, illetve a 2011–2012-es évben fejezzük be. Ha az egykori Frigyes-laktanya területén az összes műemlék épületet felújítottuk, akkor a terület Wesselényi utca felőli részén új építésű irodák, lakások és szolgáltatóegységek épülnek majd – mondta el Mártonné Baj Mária, aki hangsúlyozta, hogy az ingatlanok bérbeadásából származó eddigi bevétel megfelel a befektetői elvárásoknak.

Olvasóink írták

 • 16. kisem 2010. július 09. 23:19
  „Csak úgy nagy vonalakban.
  Ugye az elevátorból is lehetett szemre is tetszetős épületet kialakítani? Miért ne lehetne másnak is új funkciót adni?
  De vissza a Frigyes laktanyára. A területnek nem lehet a neve: Leier City Center, legfeljebb Frigyes-Leier Központ, de az is csak az önkormányzat előterjesztése és jóváhagyása alapján. Az ötlet ezennel levédve.
  A sajtó nagyban ludas abban, hogy ismétlődően LCC néven emlegeti, -talán kéretlenül- sulykolja, hadd szokja a közönség és a város, majd csak az lesz a hivatalos neve.
  Abban is ludas a Kisalföld, hogy állandóan fogdaépületként említi a jelenleg felújítás alatt álló, csak részben földszintes épületet, amelyben hajdan az őrség és a kapuügyelet szolgált, még korábban a magyar hadsereg használatában is. Ja, hogy benne volt a fogda? De nem az volt a fő funkciója.
  Figler úrról pedig csak a tisztelet hangján lehet, s sajnos most már csak úgy is illik beszélni! Az egyáltalán nem az ő hibája/bűne, hogy az eddig felújított épületek mindegyike csak fennmaradási engedélyt kapott a használatbavételi helyett. A beruházónak illett volna betartania azt amire építési engedélyt kért és kapott. Nem többet, csak annyit.”
 • 15. DukePapa 2010. július 04. 20:32
  „Leier-nek a zsebe tele van pénzel. Ezt a beruházást simán megcsinálja.”
 • 14. egy_győri 2010. július 04. 17:51
  „Figler Úr valóban csak tette a dolgát. Kereste a kompromisszumokat, ott, ahol erre lehetőség volt, de nem volt megalkuvó. Sem MSZP sem Fidesz nem támogatta őt feltétlenül, sőt, sokszor az ellenkező pártállásúak fogtak össze, szemben a hivatallal és szemben az örökséggel... valóban nem volt öreg, és nem is volt soproni, de attól még igenis tiszteletet érdemel, hiszen akkor sem lett megalkuvó, amikor már "tisztában volt betegségével". Az utolsó hétig dolgozott, a régióért, Győrért, az örökségünkért...

  A Frigyesről annyit, hogy ők is teszik a dolgukat, és bár voltak egyet nem értések, az eredmény (ahogy olvasható) alapvetően tetszik mindenkinek. És ez a fontos. Az épületeket jogszabály (és nem a hivatal maga) védi (mind a hatot), ezért nem lehetett bontani egyiket sem közülük, de talán nem is baj, mert sikerült azokat is fejleszteni, amit eredetileg dózeroltak volna. Jó lett? igen! Akkor mi a baj? Valahol Figler Úr érdeme (is) ez, bár maga a védés korábbi, mint FA irodavezetősége.

  A szigeti magtárért is kár, mert oda is lehetett volna funkciót tenni, ahogy azt megtervezte egy jó kezű építész nem is olyan régen egy koncepciótervben... vajon az hova lett???”
 • 13. Hozzászóló 2010. július 04. 13:34
  „Milyen furcsa, végülis mégis meg lehet úgy csinálni, hogy nem bontják le az épületeket?!
  A folyton a pártállással vagdalkozó őrülteknek pedig annyit, hogy az öregnek és soproninak titulált se nem öreg, se nem soproni a fidesz kormány idején lett régióvezető, továbbá, ha kicsit olvastok régebbi cikkeket, akkor az mszp kormányzat alatt is végig célkeresztben állt. Lehet, hogy talán éppen azért, mert egyik oldalnak se nyalta ki, hanem végezte a dolgát, méghozzá úgy tűnik jól.”
 • 12. Freehill 2010. július 04. 09:14
  „#10 urbaniastapista, szerintem ő úgy gondolta, hogy kompromisszumnak elég lenne a 4 is, de persze így lesz az igazi (ami korábban reménytelennek tűnt!), hogy mind megmarad. Inkább legyen a sarkon egy kisebb épület, mint valami óriás, ami mellett a többi épület is eltörpülne (korábban ilyen terveket láttunk!). Szóval szerintem nincs szó bánatról :).”
 • 11. Freehill 2010. július 04. 09:10
  „#9: "hajdani kekszgyár csak egy bizonyos generációnak mond valamit".
  Akkor javasold a rómaiaknak, hogy a colosseumot is bontsák le, elvégre az is csak az ókori rómaiaknak mondott valamit. Milyen szép nagy körforgalom lehetne a helyén!”
 • 10. Freehill 2010. július 04. 09:06
  „Hedon és BlahaLujza, nehéz veletek vitatkozni, mert az érvek és a tények hidegen hagynak titeket, gondolkodni nem vagytok hajlandóak, helyette csak erre az egysíkú, demagóg, gyűlölködő fröcsögésre vagytok képesek, előszeretettel személyeskedve ill. keverve a pártpolitikát szakmai ügyekbe - amihez nem értetek. A való életben is így kommunikáltok? A Frigyest még jóval Leier megjelenése előtt elpusztították volna, ha nincs a műemlékvédelem. A magtárat is fel lehetett volna újítani és adni neki valamilyen funkciót, csak kicsi fantázia kellett volna hozzá. De persze egyszerűbb rombolni... Hazugság, hogy a "fejlődés útjában" álltak ezek az épületek, ugyanis fejlődni is többféleképpen lehet.”
 • 9. BlahaLujza 2010. július 04. 07:37
  „Freehill te állszent szamár.Biztos vagyok benne hogy a romos magtár vagy a hajdani kekszgyár maradványai nagy mértékben hozzájárulnak Győr fejlődéséhez...Nyilván mindkét romos helyen lett volna lehetősége mondjuk a gyerekeidnek vagy másénak dolgozni.Erre persze nem kell gondolni csak fröcsögni tudsz te is, mész a többi birka után.Lehet szép szavakat használni de jobb lesz ha belátod te is és a kedves nyájad is hogy a hajdani kekszgyár csak egy bizonyos generációnak mond valamit.Lehet egy történelmet csendben is tisztelni anélkül hogy az a fejlődés útjában állna.Ezen a téren adott embereknek még van mit tanulnia.”
 • 8. urbaniastapista 2010. július 03. 21:35
  „Én azt olvastam ezen a portálon, hogy a Leier a Frigyes laktanyában még semmit nem épített jogerős engedély birtokában vagy az engedélyek szerint. Lenézi balkáni banánköztársaságunkat. A gagyi dömpinganyagait pedig vesszük, mint a cukrot.Az extraprofitjának egy részét viszont ide költi, ez örvendetes.
  A Frigyes laktanyát nem a Műemlékhivatal védette le, hanem dr. Winkler Gábor. Mind a hat régi épületet. Túlságosan sikerült a védelem, elég lett volna a négy nagy épületet is megtartani, ezt a Tanár úr is belátta nemrég, de késő bánat, a hivatal már megérezte a műemlék szagát, így marad még néhány évtizedig a földszintes, egykori fogda épülete "Nádorváros csuklópontja" - vagy valami hasonló zavarosság.”
 • 7. vanessa 2010. július 03. 18:20
  „miért kell bántani leiert?nem különben néz ki most a környék?ott volt közel 20 évig,senki nem csinált rajta semmit csak az enyészeté volt a frigyes laktanya,most meg egy gyönyörü városrészt csináltak ott,nem jobb nézni most mint a romhalmazot lesni a belvárosban?miért van hogy magyarnak semmi sem jó,igy nem lesz fejlödés soha ha miondenbe belekötünk”
 • 6. igazszó 2010. július 03. 18:05
  „Szép nyelvcsapás volt hedon! Nézz a tükörbe és.....szembe magad! Ha akkor nemszoltál semmit, amikor élt az "öreg" aki nem volt öreg, - csak te vagy gyerek- akkor most sem illenék ilyent mondani egy tiszteletben álló, igenis tisztetletet érdemlő, de már sajnos meghalt személyről! Értékes ember volt, csak azoknak nem, akik mindig a málmásban kamatyoltak, és jelenleg is a zavaros vizeket szeretik!
  Tisztelem Leier urat magam is, de el kell mondani, hogy ő nevezete el saját magáról az épitményt, ehhez a névhez Győr város lakói nem járultak hozzá, és főleg nem a királyságához!
  Győr város lakóinak továbbra is Frigyes Laktanya marad!”
 • 5. Hedon 2010. július 03. 17:07
  „Figler csúnyán bevitte munkatársait a málnásba.
  Miután az öreg próféta tisztában volt betegségével
  tudta, hogy nem sok van neki hátra. Így aztán
  kockázat nélkül csinálhatta szakmainak álcázott
  politikai ámokfutását.
  Munkatársai azonban itt maradtak, akik várhatják
  hogy hamarosan lapátra lesznek téve.
  Azt kell hogy mondjam teljes joggal. Egy szakmainak
  gondolt szervezet nem feküdhet le ennyire az mszp-nek.

  A Frigyes laktanya tényleg szépen alakul de ehhez
  az ökörségvédelemnek annyi köze volt, hogy
  színárnyalat eltérés miatt a használatba vételi engedélyt
  meg akarta tagadni az Öreg.
  Ennyire volt Ő kompromisszum kész.
  A győri uszodáról nem is beszélve. Amiről meg tudta hogy
  fejleszteni akarnak azonnal ideiglenes védelem alá
  akart helyezni mindent, legyen az akár csak egy disznóól.
  A magtár épületét pedig éppen ideje volt lebontani, igénytelen
  pajta jellege volt az egésznek. Jó hogy nem egy magtár
  áll majd útjába a leendő milliárdos fejlesztéseknek.
  Leier Úrnak és csapatának gratulálok !
  Köszönet a kitartásáért, és jó hogy nem dobta be a törülközőt
  akkor sem amikor az ökörségvédelem már messze
  a józan ész határain túl ment újabb és újabb eszement
  követeléseikkel.”
 • 4. Freehill 2010. július 03. 11:05
  „#2 Pikulics, gratulálok az ízléses hozzászólásodhoz... Amúgy arra sem gondolsz, hogy ha nem lenne műemlékvédelem, akkor a fenti cikk sem születhetett volna meg, mert már sok-sok éve lerombolták volna az egész épületegyüttest, és valami nagy betonkocka állna a helyén? Ahogyan a kekszgyár melletti magtárat is villámgyorsan eltüntették, nehogy bármi is emlékeztessen a városrész múltjára. Hajrá, romboljunk csak...

  A Frigyes viszont tényleg szépen alakul, ez Leier és a műemlékvédők közös eredménye, nagy öröm valamennyi győrinek. Csak így tovább!”
 • 3. titokgyula 2010. július 02. 18:14
  „Nem győr hanem leier központja.”
 • 2. Pikulics 2010. július 02. 14:53
  „Most hogy meghalt a soproni kerékkötö, most talán lehet és érdemes továbbfejleszteni. Nagyot álmodni merni kell!”
 • 1. Spitfire 2010. július 02. 13:51
  „ebből látszik a különbség az osztrák és a magyar mentalitás között... ezért nem fogunk sosem a fejlett nyugathoz tartozni, mert itt senki nem szeret dolgozni, csak várja a sült galambot!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győriek is indulnak a Kékszalagért

Megyénkből – főként Győrből – is indultak vitorlázók, hogy pénteken reggel rajthoz… Tovább olvasom