Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Győr is elégedetlen az E.ON-nal

Lassan javítják ki a köztéri lámpák hibáit, nehézkes a kommunikáció – ezek a városvezetés fő problémái a közvilágítást kézben tartó E.ON Zrt.-vel szemben.

A város és a vállalat vezetése között hetek óta folynak az egyeztetések, s a győri vezetők már azt vizsgálják, milyen más alternatíva van a közterek megvilágítására. Közben az emberek is panaszkodnak.

A győriek számára nem ismeretlen helyzet, hogy a meghibásodott köztéri
lámpák miatt gyakran hosszú hetekig – de van, hogy hónapokra – sötétbe borulnak egyes utcaszakaszok, az áramszolgáltató pedig többszöri bejelentésre is csak ígéri a gyors intézkedést. Megelégelte ezt Győr vezetése is, amely a szolgáltatóval kötött megállapodás izsgálatakor furcsa megállapításokra jutott.

Jogilag nem is volt szerződés

– Kiderült, hogy van ugyan szerződés, de azt senki nem írta alá, azaz
nyolc évig gyakorlatilag jogilag érvényes szerződés nélkül szolgáltatott a
városnak az E.ON. Mivel a szerződés február 28-án lejárt, ennek már nincs jelentősége, de ez mindenképpen olyan „csontváz", amely bizony most kiesett a szekrényből – mondta Németh Zoltán alpolgármester.
Sokszor hetekbe telik A fő gond persze nem ez a szolgáltatóval,
hanem a havi 20 millió forintba kerülő közvilágítás nem megfelelő
karbantartása, s az, hogy a hibák kijavítása sokszor hetekbe telik a szakembereknek.

Amint az egy 2005-ös közgyűlési beszámolóban is szerepel, az E.ON a kiemelt csomópontokban és kijelölt gyalogátkelőhelyeknél 48 órán,
a városon áthaladó főutakhoz tartozó közutakon fellépő csoportos (azaz három vagy több lámpát érintő) meghibásodás esetén 7 napon, egyéb esetekben pedig 14 napon belül vállalja a javítást, ezt azonban nagyon sokszor nem sikerül betartani. Németh Zoltán szerint az utolsó egy
évben vált kritikussá a helyzet: az E.ON-nak a városnak küldött leveléből
kiderül, hogy az elmúlt két hónap alatt 1127 hibabejelentés érkezett, ami
laikus szemmel is rengeteg.

A szolgáltató más számokról tud

Ebből 482-t sikerült határidőn belül elhárítani, 151-et azon túl, 494 pedig a
levél írásának pillanatában még mindig megoldatlan volt. Az E.ON lapunknak küldött tájékoztatásában más számok szerepelnek; e szerint idén március 14-ig összesen 887 hibabejelentés érkezett, amelyből 382-t már elhárítottak.

– A hibáknak számtalan forrása lehet a lámpatest meghibásodásától a vandalizmus okozta komoly kábelkárokig. Sajnos ez utóbbi meglehetősen gyakori, hiszen közvilágítás hiányában például az autótolvajok is könnyebben tevékenykedhetnek, de például csak tavaly 218 esetben kellett vandálok által leszakított kandeláberajtót pótolnunk. Az ilyen és
ehhez hasonló esetek visszaszorítása érdekében társaságunk minden lehetséges lépést megtett, többek között erősebb lámpaburákat szereltünk fel és megerősítettük a biztosítékajtókat. Jelenleg 22 szakemberünk dolgozik Győrben, akik kétfős csoportokban, 11 autóval járják a várost, a közvilágítási hálózat karbantartására és az szemzavarok elhárítására pedig 2006-ban több tízmillió forintot költött a vállalat – áll az E.ON közleményében. Kilépnének a szabadpiacra
A helyzet odáig jutott, hogy Borkai Zsolt polgármester hetek óta személyesen tárgyal az E.ON illetékeseivel, már csak azért is, mert a lejárt szerződés miatt is egyre sürgetőbb a „hogyan tovább?" kérdése.
Németh Zoltán szerint nem feltétlenül kell az eddigi együttműködésben gondolkodni; a város keresi az egyéb alternatívákat is.

– Vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy kilépünk a szabadpiacra, s más szolgáltatók felé is megnyitjuk az utat, azaz közbeszerzési leljárás keretében keresünk partnert a közterületi áramszolgáltatásra.
Ebben az esetben természetesen az E.ON-t sem zárnánk ki, de mindenképpen a jelenleginél jobb ajánlatra várunk. Olcsóbb, rugalmasabb és hatékonyabb szolgáltatást szeretnénk – mondta az alpolgármester, aki elképzelhetőnek tartja, hogy egy helyi cég bevonása előnyösebb megoldás lenne a rugalmasabb kapcsolattartás és a folyamatos jelenlét miatt. Az önkormányzatok számára év elején teremtődött meg a lehetőség a fenti megoldásra, s a jövőben nem feltétlenül kell egy kézben lennie a jelenleg egy vállalathoz tartozó áramszolgáltatásnak és a napi üzemeltetésnek sem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Audi támogatta, a tanárok festették

„Tanuljunk a múltunkból, keressük egymással a békét itt is, az országban is, a… Tovább olvasom