Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Gépcsodák gyűjteménye Dunaszegen

Papp Zoltán polgári állása szerint a Széchenyi-egyetem docense, aki 25 éve vállalkozó, mérnök, kétszeres doktorátussal, az erőgépek szerelmese. Magángyűjteménye alighanem egyedülálló idehaza, most avatták.
Újjávarázsolva: Ötven évig földbe süllyedve pihent ez az erőgép, amely most működik.
Lehetséges, hogy a műszaki hangok iránti különleges érzékenysége indította el a Kajárpécről származó Papp Zoltánt egy termékeny gyűjtőúton. Egyszer meghallotta egy öreg erőgép hangját, s azt mondja, beleszeretett. Ez tíz éve történt. Tíz év alatt hetven géproncsot derített fel, szerzett meg magának, varázsolt újjá. Valamennyi erőgép. Terményt daráltak velük, fűrészgépet hajtottak, gabonát csépeltek...

Benzinnel vagy dízelolajjal működtek, s az a csoda, hogy ma is újra működnek. Pedig Papp doktor gépeinek jó részét száz éve készítették. Mindahány valóságos műszaki remek volt a maga korában. A gyűjtő megtanult a nyelvükön, hogy életet tudjon lehelni beléjük, s most újra képes működtetni azokat.

Megtervezi, legyártja

A kajárpéci ezermester Papp Géza tíz szakma művelője volt, Zoltán fia legalább hatot maga is elsajátított. Hegeszt, profi szintű lakatos, esztergál. Így képes a fellelt öreg masinákhoz hiányzó alkatrészeket tervezni, aztán újra legyártani. Amikor gyűjteni kezdett, igaz, ma sincs ez másként, az ország keleti felébe is elutazott egy-egy gép reményében. Egy hetvenmázsás öreg masinához teherautót fogadott, azzal szállíttatta Kajárpécre, a műhelyébe.

Amikor elegendő volt a már újjávarázsolt erőgépe, helyet keresett, ahol bemutathatná azokat. Dunaszegen kötött ki.

Nem kért támogatást

A község lehetőséget látott benne és telket ajánlott. Úgy egyezett meg a doktorral, hogy ötven évre bérelheti a helyet, s ha Dunaszeg úgy látja, a bemutatóterem – helyi szóhasználattal a motormúzeum – vonzza az idegeneket, eladja.

A bemutató épületét Papp Zoltán egy volt tanítványa tervezte. A több millióba kerülő építkezéshez a vállalkozó nem kért, nem várt és nem is fogadott volna el támogatást. Vállalkozása részének tekinti, ajtaját bárkinek szívesen kinyitja. Hogy lesz rá érdeklődő, azt garantálni lehet.

Mindegyik különleges

A Dunaszegen látható erőgépekből a laikus alig képes szemezgetni. Mindegyik magáért beszél valamilyen megoldása miatt. Ott van a berendezések között például a százéves múltú amerikai Witte-motor vagy az angol Triumph koros dízelmotorja. Egy amerikai gyártmányú erőgépben az a különleges, hogy a magyar Schimarek szabadalmaztatta karburátort építették bele. A cseh Lorenz Lokomotívnak két példánya szerepel a gyűjteményben, a német dízeles Deutz még kurblival indítható erőgépének izzításához szivar kellett, ma is megvan hozzá, és ez a gép is működik. Ahogy valamennyi bemutatóteremben szereplő berendezés.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nevet kapott a gyakorlóiskola

Az egykori győri Tanítóképezde gyakorlóosztályának első tanítója, Öveges Kálmán nevét vette fel… Tovább olvasom