Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Gázrobbanás: előzetes helyett lakhelyelhagyási tilalom

A bíróság nem látta indokoltnak a múlt hét kedden Győrben történt gázrobbanással kapcsolatba hozott újabb két gyanúsított előzetes fogva tartását, mindkettejüknél lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el.

A győri Szarvas utcában az elmúlt hét kedden délután történt gázrobbanás miatt a rendőrség még folytatja a nyomozást, több szakértő is segíti a nyomozókat. Várják a tűzvizsgáló jelentésének beérkezését is.

A Kisalföld kedden megírta, a múlt héten őrizetbe vett két gyanúsítottnak házi őrizetét rendelte el a bíróság, az előzetes fogva tartásba helyezésüket nem látta indokoltnak a bíró. A szombaton őrizetbe vett két újabb gyanúsított előzetes letartóztatását ugyan kezdeményezte a rendőrség, azonban azt ebben az esetben sem látta indokoltnak a bíróság, helyette lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el.

Mindez szabadabb mozgást enged a gyanúsítottaknak. Házi őrizetbe vétel elrendelése esetén a bíróság által kijelölt lakást és az ahhoz tartozó bekerített helyet a terhelt csak a bíróság határozatában megjelölt célból, így különösen a mindennapi élet szokásos szükségleteinek biztosítása vagy gyógykezelés céljából, a határozatban megjelölt időben és távolságra – úti célra – hagyhatja el.

A lakóhely-elhagyási tilalom – vagy lakhelyelhagyási tilalom – kényszerintézkedés lényege: a terhelt mozgási szabadságát és a lakóhely szabad megválasztásának jogát korlátozza. A lakóhely-elhagyási tilalom hatálya alatt álló a meghatározott területet, körzetet engedély nélkül nem hagyhatja el, a tartózkodási helyét, illetőleg a lakóhelyét nem változtathatja meg.

A tilalom elrendeléséről a bíróság határoz. Előírhatja, hogy a terhelt meghatározott időközönként jelentkezzen a rendőrségen, és a lakhelyelhagyási tilalom célját biztosító egyéb korlátozásokat is előírhat.

Ez a kényszerintézkedés akkor rendelhető el, ha a bűncselekmény jellegére, a terhelt személyi és családi körülményeire – különösen az egészségi állapotára, idős életkorára – vagy az eljárás során tanúsított magatartására tekintettel az előzetes letartóztatással elérni kívánt célok így is elérhetők.

Olvasóink írták

  • 1. fióka 2011. január 26. 11:43
    „bezzeg ha magyar lett volna biztos többet ülne mint a vasállarcos.Köszönjük Viktorka az igazságos”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hallgass a szívedre - Hámor Vilmos a VOKE-ban

Csütörtökön Hámor Vilmos tart előadást az Arany János Művelődési Házban, 10 órai kezdettel. Hámor,… Tovább olvasom