Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Game Over - Bezár a Rómer Ház Győrben

Szerda este 7-től fél 12-ig még egy záró eseményt tart a klub.
A kisalfold.hu úgy tudja, hogy csütörtöktől nem nyit ki a Rómer Ház: hosszú agónia után bezárja kapuit.

Szerda este 7-től fél 12-ig még egy záró eseményt tart a klub - értesült portálunk.

Hajnal zoltán, a Rómer Ház vezetője megerősítette információnkat. A Rómer Ház bezár.

A Hrabal mozit a megyei önkormányzat által alapított Rómer Ház Közalapítvány működteti.

Előzmények röviden:

Januárban
azt írt, hogy belső tartalékait éli fel a Hrabal mozi, mivel szünetel az artmozik felé a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) normatív támogatása, ezért egyre bizonytalanabb működésük. A győri művészmozi anyagi segítség híján belső tartalékait éli fel. „Hosszú ideig így már nem tartható fenn a Hrabal" – mondta a vezető.

Márciusban arról volt szó, már látszik az alagút vége.

Elfogadták a megyei költségvetést, a fővárosi fenntartású artmozikkal ellentétben a Hrabal idén sem kap plusz anyagi támogatást. Az állami hozzájárulás hónapok óta szünetel, s jelentős anyagi forrásuk, a Nemzeti Kulturális Alap is kevesebb pénzből gazdálkodhat idén. A Rómer Házban mégis bizakodnak.

A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) 2004 óta folyamatos támogatása szünetel, a magyar művészmozik, így a győri Hrabal működése is bizonytalan emiatt.

A hírek szerint a fővárosi fenntartású artmozik megmenekülnek, a budapesti közgyűlés 70 millió forintot szavazott meg az intézményeknek. Ennek kapcsán utánajártunk hogy mi a helyzet a Hrabal háza táján. A Hrabalt a megyei önkormányzat által alapított Rómer Ház Közalapítvány működteti.

A megyei költségvetést már elfogadták, így biztosan tudható, hogy a győri művészmozi nem került olyan szerencsés helyzetbe, mint budapesti társai: az artmozi épületét ugyan továbbra is térítésmentesen használhatja az alapítvány, egyéb támogatást – a tavalyi évhez hasonlóan – idén sem szavazott meg a megye. Hajnal Zoltán elmondta: – Nem panaszkodunk, az ingyenes épülethasználat is jelentős segítség, de azért bízom benne, hogy ha az ország gazdasági helyzete rendeződik, visszakaphatjuk a 2010 előtti támogatási formát.

Az MMKA-támogatások szüneteltetésén túl a Hrabalt jelentős anyagi segítségben részesítő Nemzeti Kulturális Alap (NKA) büdzséjéből egymilliárd forintot zárolt a kormány a 250 milliárd forintos stabilitási tartalék javára. Valószínűleg emiatt az NKA programtámogatásának mértéke is csökkenni fog, és pályázatot is kevesebbet ír majd ki – közölte a mozi vezetője. Mindezek ellenére Hajnal Zoltán optimista, mint mondja: „Az NKA tavaly június végén zárolt forrását már szeptemberben hozzáférhetővé tették, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium munkatársai pedig már dolgoznak azon, hogy az elmaradt támogatásokat mielőbb kifizessék. Kidolgozás alatt áll az új filmfinanszírozási rendszer is, melynek ismeretében várhatóan a teljes filmszakmával együtt újra rendezni tudjuk sorainkat."
Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Zoltan_76 2011. szeptember 02. 18:22
  „Győrben egy darab rock/blues/jazz kocsma nincsen, és most már művészmozi sem lesz. Diszkó, meg pláza persze van, mert a kommersz limonádéra van igény. Kár, hogy lassan szórakozni is Bécsig vagy Pestig kell utaznia az alternatív kultúrára vevő rétegnek.”
 • 20. adamasz1977 2011. szeptember 02. 16:36
  „Kiváncsian várom, hogy melyik "tisztességes" embernek "szúrta" a szemét, hogy a fatalok jól érezték magukat! Szégyeld magad Borkai!”
 • 19. Tündenéne 2011. szeptember 01. 10:16
  „susu77, maximálisan egyetértek. (Ráadásul, ha jól értelmezem a nickjét, egyidősek vagyunk, így nagyjából hasonló lehet a viszonyunk a Rómerhez :) )”
 • 18. susu77 2011. szeptember 01. 00:12
  „14. irrelevant
  A kórházak, iskolák is önkormányzati támogatásra szorulnak. Úgy látszik nem hoznak hasznot. Zárjuk be őket?
  A kultúra ritkán hoz hasznot. Hosszútávon mégis sok pénzben nem mérhető haszna van (kiegyensúlyozottság, nyitottság, stb...). Például a Barokk esküvőre sem igazán lenne igény, ha a költségét a nézőkkel fizettetnék meg. Ezért is jó, hogy egy önkormányzat támogat egy ilyen rendezvényt.

  Győrben talán lehet, hogy nem volt akkora igény az olyan jellegű rendezvényekre, amelyeknek a Rómer helyt adott. Talán pont azért, mert Győrben régen az egyetlen kulturálisan értékelhető dolog a balett volt. Azonkívül kb. semmi. Győrnek egyszerűen nincs kulturális múltja, öröksége. Pont ezért lett volna fontos a megőrzése, hogy alternatívát mutasson a diszkó-pláza életérzéssel szemben. Szerintem nem is kellett volna sok támogatás, max. annyi, amennyiből kijön egy betonoszlop az új mélygarázsban.

  A 2011-es győri költségvetésben 3 milliárdot fordítottak kultúrára. Ennek 0,1%-a szerintem megmentette volna a Rómert. Igaz, hogy egy nagyobb rendezvény több ezer embert is megmozgathat, de az egyetlen rendezvény. A Rómer meg egész évben működik.”
 • 17. Nikóca 2011. augusztus 31. 23:37
  „Sajnálom. Az egyetlen hely a városban, ahol igényes filmeken nevelkedhettünk.... Marad a CinemaCity?? Most komolyan?! (oh, és nem utolsósorban fél-amatőr-amatőr helyi zenekarok is közönség elé léphettek) Kíváncsian várom, mit kezdenek a hellyel.”
 • 16. hunmohikan 2011. augusztus 31. 22:03
  „olyan szomorú ez az egész”
 • 15. arrabonem 2011. augusztus 31. 21:50
  „14. irrelevant
  Kicsit egyszerűen nézed az egészet.
  "Ha eddig alapítványi/önkormányzati támogatásokra szorult, az azt jelenti, hogy nem hozott hasznot, ha pedig nem hozott hasznot, az azt jelenti, hogy nem volt rá érdeklődés."
  A kultúra nem üzleti tervek, gazdaságossági modellek mentén értelmezhető történet. Elég szégyen az Győrre nézve, hogy egy művész és nem annyira művész, de értéket hordozó filmeket vetítő mozi nem tud akkora érdeklődést kelteni, hogy telt házzal üzemeljen. Ugyanígy fővárosunkban telt házat vonzó, sorban-állásos színdarabok, koncertek mennek gyér érdeklődés mellett. Ez van. De ha bezárnak, megszűnnek azok a helyek, amik ilyeneket kínálnak, akkor a lehetőség sincs meg, hogy változzon a helyzet.
  Van a kultúrának egy olyan része, ami soha nem lesz önfenntartó.”
 • 14. irrelevant 2011. augusztus 31. 21:31
  „Ha eddig alapítványi/önkormányzati támogatásokra szorult, az azt jelenti, hogy nem hozott hasznot, ha pedig nem hozott hasznot, az azt jelenti, hogy nem volt rá érdeklődés. Ennyi az egész. Nem tudom honnan jön a sok hozzászóló ilyen helyzetekben, aki ellenzi a döntést, de hogy nem jártak túl sokat a Rómer-házban, az biztos, hiszen akkor nem kellene bezárnia. Ráadásul azt a helyet így holtában a kultúra fellegvárának lefesteni enyhén szólva is túlzás, bár lehet csupán elfogult vagyok, mert eddig minden ottani látogatásom pocsékra sikeredett, és a közösséget se épp egy kulturált szórakozásra vágyó elitként ismertem meg. A Hrabal-moziról sajnos nem tudok nyilatkozni, de ahogy hallottam, ott sem voltak tele zsúfolásig a vetítések.

  Tévedés ne essék, nem gyűlölködök, miattam nyugodtan működhetne a ház tovább, ha fenn tudná tartani magát. Így azonban, és főleg a jelen gazdasági helyzetben egyáltalán nem hiszem, hogy érdemes lenne támogatni.”
 • 13. rick_ 2011. augusztus 31. 21:19
  „gáz”
 • 12. balinkusz 2011. augusztus 31. 21:04
  „Bezáródik egy kultúrális ajtó. Helyette jöhetnek fluor tomik, lakodalmi lajosok, gigasz(t)arok. Ez kell a népnek. Ne gondolkodjon, csak menjen a süketség és az igénytelenség után”
 • 11. Lívia66 2011. augusztus 31. 19:21
  „10. BudaiKr 2011.08.31. 18:47

  Az egyetlen mozi Győrben ahol nem csak Hollívúdí carságokat lehetett nézni..... :(”
 • 10. BudaiKr 2011. augusztus 31. 18:47
  „megszűnik az egyetlen mozi Győrben”
 • 9. hunmohikan 2011. augusztus 31. 18:15
  „ez csak a jelenlegi győri kultúrális kurzus egyenes folytatása

  egy tiszteletre méltó olimpiai bajnok lehet csapnivaló polgármester. ennek vagyunk tanúi

  majd lesz sok szép operett a szinházban, híres zenekarok a városházánál, meg mélygarázs a Dunakapu téren,

  csak győri kultúrális élet nem lesz”
 • 8. mekkmester 2011. augusztus 31. 18:08
  „a végére már eléggé enervált hellyé vált.. sajnos”
 • 7. Lívia66 2011. augusztus 31. 17:10
  „10 évvel ezelőtt nagyon jó kis hely volt. Sokat üldögéltünk ott sörkorcsolyát és Bors sört iszogatva. Sokan teázni ültek csak be, jó társaság volt jó zene szólt mindig.
  Béke poraira....”
 • 6. susu77 2011. augusztus 31. 16:51
  „Kár érte. Olyan hely volt, ami az egyenkultúra mellet tudott alternatívát mutatni. Sok győri zenekarnak, egyéb művészeti ágaknak tudott helyet adni. Úgy látszik lassan már csak az egyenkultúra kiszolgálása marad meg Győrben. Biztos, hogy voltak hibái is és voltak kevésbé jó rendezvények is, de ezek okait is érdemes megnézni. Ha nincs pénz, muszáj populáris dolgokat is csinálni, illetve érthetővé válik, miért tartják néhányan ,,lepukkant" helynek.

  Nem értem Győr miért nem karolta fel a helyett. Helyette inkább elüldözték ellehetetlenítették mind a Rómer Házat, mind a Mediawave rendezvényt. Pedig azt gondolom, némi segítséggel jó túristacsalogató, Győrben tartó hatása lehetne.”
 • 5. Tündenéne 2011. augusztus 31. 16:48
  „Azért a Rómer ház nem egyenlő a Hrabal mozival. A cikk viszont úgy kezeli, mintha az lenne.
  Sajnálatos, hogy bezár a hely... Remélem, nem sokáig lesz zárva :(”
 • 4. arrabonem 2011. augusztus 31. 16:10
  „1. mxplanet
  Agóniába csöppentél.
  Az ritkán szép. Ezért jobb ha bezár.”
 • 3. pappe 2011. augusztus 31. 16:09
  „A mozi része már tavaly is igen lepukkant volt.”
 • 2. arrabonem 2011. augusztus 31. 16:09
  „Egy újabb kis lépés a győri (réteg)kulturális élet megszűnésének/kiüresedésének évek óta tartó folyamatában.
  Sajna már az utolsók közül.
  Béke poraira.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdélyi napok 2011. augusztus 30 - szeptember 6.

Augusztus 30-án a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtárban megnyílt az erdélyi tájak, emberek, festmény,… Tovább olvasom