Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Főszerepbe kerül a Baross híd

Győr legnagyobb közúti beruházása javában elkezdődött, a repülőhídon már nem lehet közlekedni.
A munkálatok már javában folynak.
Az Eszperantó utcában hétfőn még két sávon haladhattak az autósok (így különösebb torlódás nem volt), s a vidéki autóbuszok is erre jöttek ki a pályaudvar felől. Nem sokáig lesz ez így, a repülőhíd lábánál ugyanis már szerelik az egyirányú forgalmat kontrolláló közúti lámpákat. Az autósok – ha el akarják kerülni a nagy biztonsággal megjósolható torlódásokat az Eszperantó utcában – a Csaba utcán át a Baross hídon eljuthatnak a belvárosba.

Az más kérdés, hogy a híd elbír-e ekkora forgalmat, a válasz tegnap az volt: „muszáj lesz elbírnia". A reggeli és a délutáni csúcsban azért nem lesz ilyen egyszerű a helyzet, ez bizton állítható, s azt sem mondhatjuk nyugodt szívvel, hogy aki teheti, az kövesse a buszok (új) útvonalát, s menjen a Zrínyi utcán át, merthogy a vidéki buszforgalmat is arra vezetik el, így 200 helyett naponta mintegy 700 autóbusz jár majd arra.

Parkolóban maradt autók

A Kisalföld tegnapi körútja arra figyelmeztetett, hogy ami a forgalmi adatokból megjósolható volt, az valóban be is következik. Az egyirányúsítás miatt jelentősen lelassul a forgalom, főképp a csúcsok idején: ezt akkor is állíthatjuk, ha ebből egyelőre csak csekély ízelítőt kaptunk. A repülőhídon – amelyet március első napjaiban elbontanak – már most sem lehet közlekedni, sokan mégis megpróbálkoznak ezzel. Nekik marad a Baross híd, hiába kerülőút ez számukra, fogadják el, ez van. A „túloldalon", a Gárdonyi utcai ingyenes parkolóban már szintén dolgoznak a munkagépek, bár ez három autó tulajdonosát úgy tűnik, egyáltalán nem zavarja. Pk jobb, ha tudják: ha nem viszik el sürgősen kocsijaikat, akkor azokat elszállíttatják.

Elkéstek a búcsúval

Eközben csalódott olvasók ostromolták a Kisalföld internetes fórumát és levelesládáját. A hét végén ráérős óráiban járókelők tucatja indult útnak családostól, fényképezőgépestől búcsút venni az elbontásra ítélt győri repülőhídtól. Volt, aki későn...

– Több évtizedes emlékeim vannak a hídról, úgy gondoltam, még egyszer utoljára meglátogatom, átmegyek rajta. Vasárnap délután azonban lezárt hidat találtunk. Nem mi voltunk az egyetlenek, akik így jártunk – írja egyik olvasónk. – Tudom, nem egy világrengető dolog, de bosszantó: gyalogosan, kisgyerekkel a nyakunkban, gondoltuk, a hétvégén még utoljára használjuk a repülőhidat búcsúzásképpen, ám kellemetlen meglepetésünkre betontömbökkel lezárva találtuk a felvezető lépcsőt. Nem csak mi, többeket láttunk hasonló helyzetben csalódottan elkullogni – panaszolja másikuk.

Csak így lehet

Száraz Barnabás, a beruházás kommunikációjáért felelős MediusNet cégvezetője leszögezte: a repülőhíd lezárása nem a tervezett és sajtóban publikált időponttól eltérően történt. A híd február 21-én reggelre lezárt, munkavégzésre alkalmas állapotát biztosító lezárási folyamat kezdődött meg szombat reggel. A repülőhíd elbontása és daruval való leemelése, elszállítása március 2–3–4-én történik meg, az előkészítő munkálatokhoz tartozik többek között a hídhoz vezető járdák elbontása, a hídon átvezetett közvilágítás kikötése, a vasúti kerítés egy szakaszának elbontása.

Ezért vasárnaptól a repülőhíd közvetlen környezetében a munkaterületen olyan erő- és munkagépek dolgoznak, amelyek mellett nem lehetett biztosítani a balesetmentes gyalogosközlekedést.
A Strabag Rt. tervei között szerepel egyébként egy internetes oldal létrehozása, rövidesen egy infopont felállítása Győr egyik frekventált helyén, illetve február 17. óta telefonon (96/316-669 vagy 06-20/314-7799) és e-mailben (aluljaro@mediusnet.hu) várnak minden olyan észrevételt, amely előbbre viheti a beruházást.

Útinformációk

A Tihanyi Árpád úti aluljáró építésével kapcsolatos forgalomkorlátozások: lezárták a gyalogosforgalom elől a repülőhidat, továbbá a Gárdonyi utca melletti ingyenes tömbparkolót. Forgalmirend-változásra kell számítani az Eszperantó utca–Tihanyi Árpád út csatlakozásánál, közműátépítés és vasútipályatest-áthelyezés miatt a félpályás útlezárást jelzőlámpás forgalomirányítás szabályozza előreláthatóan tavasz közepéig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekközpontúság a fő elv

A rugalmasság és a gyermekközpontúság ma is a gondozók legfőbb iránytűje egy győri bölcsődében. Tovább olvasom