Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Fókuszban az erdők védelme

Győr-Moson-Sopron - Európa a jövő héten az erdeire figyel, vasárnap ugyanis hivatalosan is megnyitják kontinensszerte az erdők hete rendezvénysorozatot. Magyarországon már hagyományuk van az erdei programoknak, amihez idén megyeszerte csatlakoztak a szakemberek.
Európa területének 44 százalékát, hazánk területének 20 százalékát erdő borítja, és az erdőterület folyamatosan növekszik. Az erdők az üvegházhatást okozó gázok folyamatos megkötésével jelenleg a leghatásosabban mérséklik a klímaváltozás ütemét, védik a földi életet. A fa a legősibb megújítható, környezetkímélő nyersanyag és energiaforrás, így felhasználása a XXI. században is a legjobb választás a környezetvédelem terén. Az Európai Erdők Hete célja az erdők jelentőségének, termékeinek és szolgáltatásainak, az e javak társadalom számára történő elérhetőségét leginkább biztosító erdőgazdálkodási tevékenység minél szélesebb körű megismertetése.

Az Európai Erdők Hete rendezvénysorozatot 46 európai ország erdőkért felelős minisztereinek közös döntése alapján rendezik meg. A római és brüsszeli központi rendezvények mellett a részt vevő országok az Európai Erdők Védelme Varsói Miniszteri Konferenciáján, 2007. november 5-én vállalták, hogy saját rendezvényekkel kapcsolódnak a közös Európai Erdők Hete programsorozathoz.

Magyarország egyébként e téren megelőzte Európát, hiszen hazánkban 1996 óta szerveznek az Országos Erdészeti Egyesület Erdészeti Erdei Iskola Szakosztályának kezdeményezésére „Erdők hete" címmel rendezvényeket. A cél itthon is a figyelem ráirányítása az erdőkre, védelmükre, törekvés az emberiség jövőjét meghatározó természeti harmónia megőrzésére.

Európa területének 44 százalékát, hazánk területének 20 százalékát erdő borítja. Az erdők hete a természeti harmónia megőrzésére is ráirányítja a figyelmet. Fotó: Magasi Dávid
Európa területének 44 százalékát, hazánk területének 20 százalékát erdő borítja. Az erdők hete a természeti harmónia megőrzésére is ráirányítja a figyelmet. Fotó: Magasi Dávid

Programok

A Kisalföldi Erdőgazdaság szervezésében október 20-án, hétfőn a mosonmagyaróvári Diósi Csemetekertet járhatják be az érdeklődők 9 órától, délután pedig sétát szerveznek az erdőben vadászati bemutatóval. Kedden a győri Püspökerdőben lesz séta (találkozás 9 órakor az egyetem mögött lévő játszótérnél) és odúkutató verseny, 13 órától pedig terepi bemutatót tartanak az erdőgazdálkodásról. Szerdán a Ravazdi Erdei Iskola mutatkozik be 10 órától; lesz előadás az erdő állatairól, állatbemutató és madárodú-barkácsolás. (A programnapokon az óvodás- és iskoláscsoportok részvétele ingyenes, de a szervezők előzetes bejelentkezést kérnek a 20/219-4155-ös telefonszámon.)

Az Európai Erdők Hete alkalmából a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdővagyon-gazdálkodási Intézete akkreditált pedagógus-továbbképző tanfolyamot szervez „Környezetünk, az erdő" címmel október 16. és 22. között Sopronban, az egyetemen. A programot a közvetlen megtapasztalás érdekében a Taeg Zrt. közreműködésével üzemlátogatás és erdei terepi bemutatók egészítik ki. A program zárásaként az Apáczai-napok „Természet reneszánsza" szekció előadásait hallgathatják meg az érdeklődők. Alkalmi kiállítás keretében közérthető módon mutatják be az erdők sokrétű hasznát.

A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. október 19-én 11 órától a Károly-magaslatnál tart az erdők hetéhez csatlakozó programot. Előadások lesznek a soproni erdők és a város, illetve a soproni erdők és az oktatás kapcsolatáról, a soproni erdők közjóléti funkciójáról, a soproni erdőkben zajló természetvédelmi és erdőgazdálkodási tevékenységről. A rendezvény helyszínére el lehet jutni vezetett túrákról is (bővebb információ: 99/506-834).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdára várnak az elárvult állatok

Győr - A menhely helye, elérhetősége: Pápai út, szeméttelepnél, körülbelül 100 méter után balra,… Tovább olvasom