Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Felügyelő, vállalkozó – nem ellenségek

A vásárlók barátja, de a vállalkozóknak se ellensége a fogyasztóvédelmi hatóság – ennek jegyében kötött együttműködési megállapodást vállalkozók érdekképviseleteivel a regionális felügyelőség.

Tavaly a korábbi évhez képest negyven százalékkal kevesebb bírságot szabott ki a hatóság.

Simon István, a fogyasztóvédelmi hatóság regionális igazgatója elmondta: eddig is jó kapcsolatokat ápoltak a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdek-képviseleti Szövetségének (Kisosz) nyugat-dunántúli szervezeteivel, a minap aláírt dokumentummal ezt szeretnék szorosabbra fűzni.

– A vállalkozások elvárása és a kormány szándéka megegyezik: nem csak bírságolással foglalkozunk, tájékoztatással segítjük a vállalkozásokat. Szabályszegés esetén először figyelmeztetjük a vállalkozót, szükség esetén kötelezzük a hiányosság pótlására és ha megismétlődik a hiba, akkor jön a büntetés – mondta el Simon István, de hozzátette: vannak olyan esetek, amikor muszáj pénzbírságot kiszabniuk az előírások szerint. Például balesetveszély előidézésekor, ha az egyben a fogyasztó jelentős megkárosítását jelenti. Az azonban jól mutatja a méltányos, még az üzlet forgalmát is mérlegelő hatósági eljárást, hogy tavaly az azt megelőző évhez képest negyven százalékkal kevesebb bírságot rótt ki a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Nyugat-dunántúli Regionális Felügyelősége. Idén pedig tovább folytatódott ez a tendencia.

Az aláírt együttműködés szerint ha az érdek-képviseleti szervezet tagjai a fogyasztóvédelmi ellenőrzések során problémát tapasztalnak, akkor ezt szövetségükön keresztül jelzik a hatóságnak. Továbbá a tisztességesen működő vállalkozások érdekében ellenőrizendő tevékenységterületeket javasolnak a felügyelőségnek. A fogyasztóvédelmi szabályozás javítási szándékával a regionális felügyelőség a Kisosz szervezeteivel közösen változtatási javaslatot dolgoz ki.

Réti Károly, a Kisosz Győr-Moson-Sopron megyei elnöke elmondta: a vállalkozóknak is érdekük fogyasztóbarát módon tevékenykedni. Maga is tapasztalta az utóbbi időszakban a hatóság segítő szándékát, szakmai tájékoztatását vizsgálataik során. – A fogyasztók érdekében kell eljárnia a fogyasztóvédelmi felügyelőségnek, de ne legyen vállalkozásellenes. Nem kivételezést várunk el, hanem toleranciát – tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

III. Győri Bornapok kulináris és kulturális kalandokkal

Harmadik alkalommal rendezik meg a Bor-, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivált augusztus 26-a és 29-e… Tovább olvasom