Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Felpéc: közel és távol a várostól

Egy felmérésből kiderül: Felpécen a lakosság 40 százaléka még a harmincötödik évét sem töltötte be.
Nemhogy nem öregszik a falu, de tízszázalékos létszámbővítést kellett kérnie az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközponttól az óvodára, ahová harmincnégy gyerek jár. Ezt egy nyolcszázhetven lelket számláló községben igen ígéretes számnak kell tekinteni.

Egy most készült felmérésből kiderül: a lakosság negyven százaléka még a harmincötödik évét sem töltötte be. Köszönhető ez természetesen az elmúlt években kiköltözött győrieknek is, akik valószínűleg nem is annyira az olcsó ingatlant, mint a most éppen hófödte hegyoldalt, a festői panorámát és a viszonylag jó közlekedési viszonyokat látták Felpécben.

A várostól húsz percre fekvő község mégis – talán szerencsére – igen távol áll lélekben az egyre több elvárosiasodott falutól, jó értelemben véve régimódi, nyájas, vendégszerető nép a felpéci. Ezt tapasztalhattuk a polgármester lakásán is, akihez váratlanul állítottunk be, de egy percen belül már egy disznótoros ebéddel megrakott asztalnál ültünk, együtt az összesereglett rokonokkal, ismerősökkel.

A városi ember számára ennek igen különös varázsa van, de el kell mondani, hogy már Felpécen is csak tizenöt-húsz család tart állatot, s ahol húsz éve még majd minden udvaron malacot hizlaltak és baromfit neveltek, ott az emberek már ugyanúgy a legnagyobb győri bevásárlóközpontokba járnak csirkeszárnyért és sertéscombért. Kevés helyben az álláslehetőség, mint ahogy ez minden községben probléma. Tizenhárom éve megszűnt a Kajárpéccel közös téesz, helyi vállalkozóból sincsen sok.

Mintegy negyven-ötven ember dolgozik egy műanyagipari vállalatnál, ami 2002-ben elvitte az embereket Győrbe, majd idén szeptembertől visszahelyezte Felpécre a részlegét. Hozzá kell tenni, hogy a legtöbb kisebb településen még ennyi munkalehetőség sincs, így a „kevés" szót az igen sok aktív munkaerőhöz kell mérni. Az emberek Felpécről is a mindent felszívó Audiba vagy az ipari parkba járnak dolgozni.
Nemcsak az aktív felnőttek utaznak Győrbe: a felső tagozatos iskolásoknak több mint fele a városban kezdte meg az ötödik osztályt, s az ötvenből huszonnégyen tanulnak Kajárpécen.

A Felpéccel igen jószomszédi viszonyban lévő faluba csak a felső tagozatosok járnak át, az alsósok továbbra is a már majdnem fél évszázados, felpéci iskolában tanulnak. S egyre több diákot fog nevelni a falu, a mostani 34 óvodás mellett várható, hogy néhány éven belül ötvenre emelkedik a családokra váró önkormányzati telkek száma. Jelen helyzetben még húsz értékesíthető telke van a községnek. Bárhogy is lesz, az biztos, hogy Felpécre eddig még csak jöttek az emberek, elköltözni nem szokás. Kevés az olyan falu, ami ha akarjuk, közel, ha akarjuk, távol van a várostól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koncert az árvízkárosultaknak

A Republic jótékonysági koncertjének bevételével a székelyföldi árvízkárosultakat támogatják. Tovább olvasom