Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Félévi bizonyítvány: tükör a szülőnek

A megyei városokban mintegy 35 ezren kapnak félévi bizonyítványt a héten. Az érdemjegyek a felvételi előtt álló nyolcadikosok számára bírnak a legnagyobb jelentőséggel, a hiányzások száma viszont mindenkit érint.

Pénteken véget ért az általános és középiskolákban az első félév, a héten minden diák kézhez kapja félévi bizonyítványát. Az első és második osztályosok teljesítményét szöveges minősítéssel értékelik, kiváló, jó, megfelelő és felzárkóztatásra szoruló jelzővel illetik.

Ennek értelmezéséhez segítséget is kapnak a szülők: esszészerű fogalmazás, képességterületeket taglaló táblázat részletezheti a nebuló erősségeit és gyengeségeit.

Harmadik osztálytól a szöveges értékelést felválthatja az osztályzat – tájékoztatott a megyei pedagógiai intézet igazgatója. Széles Imre a félévi értesítő jelentőségéről így szólt: "A nyolcadik osztályosoknál a továbbtanulás szempontjából rendkívül fontos, de a többi korosztály szülei számára is tükröt ad a munkáról.

Láthatják, hogy változtatni kell valamit, vagy az eddigiek szerint menni tovább."

Büchler Zsolt, a Móra Ferenc-iskola tizedikeseinek osztályfőnöke már elkezdte a félévi bizonyítványok kitöltését. Fotó: M. M.
Büchler Zsolt, a Móra Ferenc-iskola tizedikeseinek osztályfőnöke már elkezdte a félévi bizonyítványok kitöltését. Fotó: M. M.


Mintegy 35 ezren kapnak a megyei városokban a héten bizonyítványt, amely az iskolai teljesítményen túl a hiányzások számáról is árulkodik. Az idei a második tanév, amikor ötven órát meghaladó igazolatlan távollét esetén felfüggesztik a családi pótlék utalását.

A tanítás első félévében Győrben 22, Sopronban egy, Mosonmagyaróváron hét, Kapuváron 12, Csornán egy tanuló hiányzott igazolatlanul több mint félszáz óráról, az ő járandóságukat visszatartják. A megyeszékhelyen a negatív rekordot az a nebuló tartja, aki 125 órát lógott el.

Ezek az adatok nagyságrendileg megegyeznek a tavalyival, s így van ez többnyire a tíz órát túllépő távollétek számával is – kivéve a megyeszékhelyen, ahol az előző tanév első félévénél 22-vel több (68) figyelmeztetést küldtek ki emiatt. Sopronban két, Mosonmagyaróváron 29, Csornán pedig nyolc esetben fogalmaztak ilyen levelet a szülőknek.

Az önkormányzatok már tíz óra feletti igazolatlan hiányzás esetén figyelmeztetik a szülőket, s szabálysértési eljárás is indul. Ennek keretében megkeresik a gyermekvédelmi központot és megvizsgálják, hogy a gyerek távolléte a szülőnek mennyire felróható okból történik.

Ha nem tett meg mindent a hiányzások megakadályozásáért, a körülményeket értékelve szankcionálják, akár 50 ezer forintig terjedő bírság is kiszabható – nyilatkozta Horváth Tamás, a győri önkormányzat igazgatási osztályának vezetője.

Széles Imre szerint a másfél éves rendelet nem eredménytelen, mint mondta: "Azokban az intézményekben, ahol az igazolatlan hiányzás korábban problémát jelentett, úgy tudom, visszaszorult a lógások száma."

Olvasóink írták

  • 1. miracle 2012. január 17. 13:34
    „Csak nekem rémlik úgy, hogy minden egyre korábban van? Január 13-án vége a félévnek, április végén már ballagások vannak, június 10 körül meg vége a sulinak. Ráadásul szept 1 előtt már nincs is kezdés.
    Ez anno úgy volt, hogy szept 1-et magában foglaló héten hétfőn kezdés, félév jan 31, ballagás: május, tanév vége 20-a körül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óceánjáró baleset: kártérítést kérnek a győri hajótöröttek

A hétfői napot már szeretteik körében töltötték a győri hajótöröttek. Tovább olvasom