Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Faludy nevét kapta az új kultúrház

A nyugati magyar irodalom egyik jelentős alkotójáról, Faludy Györgyről nevezték el szombaton a település közösségi házát. A névadó ünnepségen részt vett a költő özvegye is, aki egy eredeti kéziratot ajándékozott az önkormányzatnak.
Népművelőként egy győri Villon-esten ismerkedett meg személyesen Faludy Györggyel Horváth Gyula. A győrszemerei polgármester a nyugati magyar irodalom jeles alkotójának verseit, visszaemlékezéseit, például

„A pokolbéli víg napjaim"-at már előtte is olvasta, szerette, de igazából ez az élmény késztette arra, hogy minél többet megtudjon az idős mesterről.
– Jelentős irodalmi munkássága, rendíthetetlen emberi helytállása magával ragadott, így amikor felvetődött, hogy kiről nevezzük el a település új közösségi házát, nekem azonnal ő jutott eszembe, amit aztán a képviselő-testület is támogatott. Megjegyzem: tudomásom szerint eddig csak egy kis könyvesbolt és Torontóban, ahol lakott, egy park viseli Faludy György nevét – említette a polgármester, aki a költő különös szokásának megfelelően, zokni nélkül jelent meg az ünnepségen. – Nem véletlenül idéztem beszédemben a Mire vagyok büszke? című költeményét, amelyben arról írt, hogy szidták, rágalmazták elegen, de megalázni nem tudták.


A szombati névadón Szőcs Géza – időközben lemondott – kulturális államtitkár a magyar kormány nevében méltatta a jeles költő életművét, emberi nagyságát, idézte fel többek között a recski büntetőtáborban és az emigrációban eltöltött éveket. Réz András pedig arról a felelősségről beszélt, ami a névadással jár. Az ismert esztéta a hagyományteremtésre és -ápolásra biztatta a győrszemereieket.

Az ünnepség végén a kultúrház bejáratánál felavatták Sándor József Péter alkotász Faludy György életművét összefoglaló képét, illetve Horváth Gyula polgármester átvette azt az eredeti kéziratot, amit Faludy Fanny, a költő özvegye ajándékozott a férjéről elnevezett intézménynek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kaddis a megcsalt, meggyilkolt gyermekért

Hatvannyolc éve meggyilkolt hittestvéreiért mondott kaddist a Győri Zsidó Hitközség vasárnap… Tovább olvasom