Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Épül a hamvasztó

Már épül és várhatóan január végére elkészül a győr-szabadhegyi új köztemetőben a halotthamvasztó. A maga nemében egyedülálló lesz az országban a közvetítésével nyújtott kegyeleti szolgáltatás.

Búcsúztatás után, helyben

A megyeszékhelyen épül meg az ország tizenkettedik halotthamvasztója. Noha a város közgyűlése több lehetőséget mérlegelt, végül az eredetileg elgondolt helyen, a három éve létesített szabadhegyi új köztemetőben épül meg. A város elfogadta ugyanis a szakemberek érvét, miszerint a hamvasztónak a temetőben van a legmegfelelőbb helye. Az elhunyt elbúcsúztatása után, a helyben elvégzendő hamvasztást követően végső helyére kerülhetnek az elhunyt hamvai.

Korszerű és észrevétlen

Az épület várhatóan január végére elkészül. Kattintson a képre >>
Az új szabadhegyi köztemető létesítményeit tervező győri Komfort Kft. s azon belül Ráskai Péter vezető tervező készítette a köztemető kisravatalozójához illeszkedő hamvasztó terveit. Berendezéseit a Hő- és Tüzeléstechnikai Kft. készíti, melynek a győri lesz a huszonhatodik hamvasztója. Az új köztemetőben tegnap tartott bejáráson Ehmann József, a társaság igazgatója az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Hivatal tanulmányáról számolt be.

A cég által Tatabányán működtetett hamvasztóberendezés a hasonló külföldi létesítményeknél is korszerűbb és szinte észrevétlen. Ennek még inkább igaznak kell lennie a Győrben épülő berendezésre, hiszen ez már a negyedik generációs, számítógép-vezérlésű továbbfejlesztett berendezése lesz a társaságnak. Hamvasztója, mely neve szerint nem elégeti, hanem hamvasztja a holttesteket. Miután szerettei, barátai az új köztemető kisravatalozójában elbúcsúztatják az elhunytat, a koporsó lesü llyed és egy alagúton át jut a hamvasztóba. A harminc-hatvan percen át tartó hamvasztást a hozzátartozók maguk is végigkövethetik.

150 millió forintból

A hamvasztót a Győri Jószív Kft. építteti, s a 150 millió forintos költség része az is, hogy 17 millió forintért 10 évnél idősebb, 5–8 méteres lombhullató fákat, örökzöldeket, cserjéket és bokrokat telepítettek a napokban a hamvasztó és a kegyeleti épületek köré. Ma Győrből és környékéről 60, illetve több mint 200 kilométerre kell elszállítani hamvasztásra az elhunytakat, s ez mintegy 40 ezer forinttal terheli meg a kegyeleti költségeket. A megyeszékhelyen és szűkebben vett környékén a temetések több mint 60 százaléka ma már nem hagyományos koporsós, hanem hamvasztásos temetés.

A nádorvárosi bezár

Győr új sírkertje 100–120 éven át szolgálhatja a várost. Az 1 milliárd forint költséggel épített köztemető kegyeleti létesítményei három éve készültek el, 2001 novemberében volt az első temetés, amit azóta további 259 követett. Az új köztemető üzemeltetője, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. december végével bezárja a nádorvárosi köztemető gondnoki irodáját, s az átköltözik a Szabadi úti új köztemetőbe. A jövő év második felében a társaság megépítteti a sírkert mellett a kegyeleti szolgáltatói üzletsort, s 2005-ben elkészül a sírkertben a hamvbemosó. Akik szerettük hamvait nem hagyományos módon vagy kolumbáriumban akarják elhelyezni, ily módon vehetnek tőlük végső búcsút.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legkisebb Rotary Club

Győrújbaráton alakult meg hazánk, de vélhetően Európa legkisebb Rotary Clubja. Már karácsonykor… Tovább olvasom