Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Emlékezz! Tekerj a békés együttélésért!

A Guruló emlékmű a Magyarországon 2008-2009 folyamán, roma származásuk miatt meggyilkolt honfitársainknak állít emléket, valamint arra hívja fel a figyelmet, hogy a békés együttélés közös ügyünk.

Az éjjel brutálisan elbántak a Guruló Emlékművel, ami épp a Millenárisparkban állt a békés együttélés mementójaként.

Lefűrészelték és elvitték.
2011. július 19-én, 11 órakor, a Gödör Klubban felavatásra kerül a Guruló emlékmű. Az avatáson számos ismert ember tekeri meg a kerékpárt együttérzése jeléül. Az emlékmű és kísérő kommunikációja arra hivatott rávilágítani, hogy a társadalom részét képező valamely csoport tagjai nem megbélyegezhetők, nem ruházhatók fel kollektív tulajdonságokkal.

Abban bízunk, hogy az emlékezés e szokatlan módjával – első sorban a fiatalabb generációk közegére koncentrálva – hozzájárulhatunk a békés együttélésről szóló, komplex és sok érzékenységgel övezett, társadalmunk egészét érintő problémakör végiggondolásához. Fontosnak tartjuk, hogy a civil összefogás minél több fórumon megtörténjen, a társadalmi párbeszéd meginduljon. Ehhez a folyamathoz járul hozzá az emlékmű.A Guruló emlékmű rövid története:

Nagygyörgy Zoltán, „A tatárszentgyörgyi gyilkosság gyermekáldozatának emlékére" című alkotásával a 11. ARC kiállítás fődíjasa lett 2010 szeptemberében. A díj részét képezte egy Csepel Royal kerékpár, amelyet Zoltán egyediesítésre, majd árverésre ajánlott fel. A Csepel és az ARC magától értetődően állt az ügy mellé. Közösen kerékpár egyediesítő pályázatot hirdettek, ahonnan Horváth Ádám Márk bringa-terve, az „In Memoriam" című került ki győztesen. A megvalósítók végül úgy döntöttek, hogy a kerékpárból emlékmű, az árverésből adománygyűjtés lesz. Háttérrel és emelvénnyel kiegészítve, 2011 nyarán budapesti és vidéki rendezvényeken és helyszíneken lesz látható és megtekerhető, az immár Guruló emlékmű névvel illetett installáció.

Részlet az emlékmű információs felületén olvasható felhívásból:
“Mindenki tartozik valahová. Ha pusztán hovatartozása miatt bárkit érhet támadás, akkor valamely csoport ellen elkövetett atrocitás a te létbiztonságodat is fenyegeti! Mit tehetsz azért, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő? Emlékezz! Tekerd meg a kerékpárt! Gondold végig!

Ha nem érezzük az előítéletes beszéd súlyát, ha nem emeljük fel hangunkat, amikor negatív tulajdonságokkal azonosítanak egy-egy csoportot, nem csak csendes bűnrészesek vagyunk, hanem magunk is áldozatokká válhatunk!

Tegyünk együtt a szegénység és a társadalmi kirekesztés ellen!"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bázisovi lett az Erzsébet Ligeti Óvoda - Galéria

A megyében egyedüliként az Adyvárosi Főigazgatóság Erzsébet Ligeti Óvodája a Magyar Ifjúsági… Tovább olvasom