Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 12°C Még több cikk.

Egy diák 28 ezret is kaphat

Győr - Jövőre nem vennék fel győri önkormányzati fenntartású gimnáziumi és szakközépiskolai osztályba azokat, akik a központi felvételit 50, illetve 30 százalékosnál rosszabbra írják meg. A város ösztöndíjrendszerrel is ösztönözni akarja, hogy többen tanuljanak hiányszakmát: a diákok akár havi 28 ezer forintot is kaphatnak.
Az ország és Győr fejlődése útjában álló egyik legsúlyosabb gondként értékelték a munkaerőhiányt a győri önkormányzat által cégvezetőknek, iskolaigazgatóknak szervezett városházi konferencia előadói tegnap. A nehézséggel elsősorban a gépipar, az építőipar és a vendéglátás küszködik. Az okokat is felvázolták: az utóbbi években drámaian zuhant a szakmunkások presztízse, mert a szülők mindenképpen érettségit és diplomát akarnak gyermekeiknek – még akkor is, ha azzal egyre nagyobb valószínűséggel a munkanélküliség jár együtt. Sragner László, a Gyáriparosok Országos Szövetségének megyei elnöke szerint a problémára mindenki legyint, ami alapján feltehető, hogy „az országnak elment az esze".

Ottófi Rudolf alpolgármester kijelentette: a most elkezdődött tanévben tömegével kerültek be olyan diákok gimnáziumi, szakközép-iskolai 9. osztályba, akik a felvételin tulajdonképpen megbuktak vagy „kettes alá"-ra teljesítettek. Egészen megdöbbentő számokat sorolt. Tizenhat győri, érettségit adó középiskolába 1793 fiatalt vettek fel a 2008/2009-es tanévre. Közülük 80-an matematikából vagy magyarból 20 százalékosnál rosszabb eredményt írtak a felvételin, míg 217-en legalább az egyik tárgyból 30 százalék alatt teljesítettek. Nincs túlságosan acélosnak mondható tudása annak a 245 tanulónak sem, aki matekból és magyarból is 30–40 százalék közötti eredményt ért el. Utóbbi kategóriát a politikus kettes fölének „fordította".

Győr eltökélt abban, hogy az érettségi vizsgára felkészítő iskolák felől a szakképzés felé terelje a diákokat és a szülőket, még akkor is, ha ez érdekeket sért – derült ki Borkai Zsolt szavaiból.

A polgármester számos tervezett intézkedést jelentett be. Jövőre 12–16-tal kevesebb gimnáziumi osztály indítását engedik meg a városban. Ezzel párhuzamosan szigorú szabályokat léptetnének életbe. Gimnáziumba csak legalább 50, szakközépiskolába csak legalább 30 százalékosra megírt központi felvételi dolgozat esetén lehetne bejutni. Speciális képességekre (sport, művészetek) építő iskolák esetén ezen értékek 66 százaléka lenne a határ.

Emellett Győr az iparűzésiadó-bevételből legalább évi egymilliárd forintot akar visszaforgatni a szakképzés fejlesztésére. Ennek részeként ösztöndíjrendszert alakítanak ki: a szakképző iskola 9. és 10. osztályába járó, valamint a hiányszakmát tanulók tanulmányi eredménytől függően akár havi 16–28 ezer forintot kaphatnak. A 9. és 10. évfolyamon adott ösztöndíj egészét a város vállalja, a 10. évfolyam után a pénz felét győri cégek állnák, cserébe az érintetteknek minimum három évig az adott vállalatnál kellene dolgozniuk. (A hiányszakmák pontos listája még nem készült el.) Az egyetemről kimaradt, valamint az érettségit szerzett, de tovább nem tanuló diákok oktatására új szakképző intézmény létrehozását tervezik, szorosan együttműködve a Széchenyi István Egyetemmel. Borkai Zsolt elmondta azt is, hogy mindezt hatékony pályaválasztási marketing egészíti majd ki.

Olvasóink írták

 • 15. Beköltöző 2008. szeptember 22. 10:13
  „Én személy szerint örülnék, ha visszahoznák a megfelelő szakmunkás képzést. Vannak olyan gyerekek (személy szerint az én egyik fiam is) akikből nem lesz diplomás, viszont lehet egy jó szakember.

  Svájcban például először céget keresnek a diákok és ha ott a tanulmányi eredmények alapján vállalják a szakmai képzését akkor kijelölnek neki egy a lakóhelyéhez közel eső iskolát ahol a tanulmányait fogja folytatni. A cég havonta ösztöndíjat fizet, persze a diák dolgozik is ezért. Így elkerülhető, hogy feleslegesen munkanélküliket tanítsanak.”
 • 14. /joco1-az igai 2008. szeptember 22. 09:46
  „Mivel a moderátor nem adhatja meg a "hamis /joco1-az igazi" IP.cimét azt fogom kérni, hogy legalább az IP. cim korábbi neveit közölje.Remélem ez nem lesz "személysiségjogokatsértö"”
 • 13. /joco1-az igazi 2008. szeptember 22. 05:41
  „ez sem az igazi joco1: 12 -es

  Verbális -egysejtü- tojásdobálok, hát más nincs?”
 • 12. /joco1-az igazi 2008. szeptember 21. 14:08
  „Mi a fenének kell ennyit variálni az iskolákkal? Én a 6 elemin kívül - ami 4 első és 2 második volt - csak pártiskolát végeztem, mégis jó voltam agitációs propagandistának!”
 • 11. mtt 2008. szeptember 21. 12:55
  „T.Hozzászólók, a G.L.Szakképzőben tavaly igenis kifizették a gyerekeknek a nyári gyakorlat után járó pénzt, pontos összeget nem tudok, de olyan 10ezer Ft körüli összeg volt. Ez tuti, mivel az sms rovatba beírt egy szülő, utána nem sokkal cikk is volt belőle, majd kb: 10 napjára kifizetésre került a pénz. Idén is okt.-ig bezárólag igérték a ledolgozott gyakorlat után járót. Ezt onnan tudom, mivel a gyerekem is utolsó éves ebben az iskolában.”
 • 10. Tiger 2008. szeptember 21. 08:38
  „Talán az érintetekkel szülők/választópolgárok is beszéljék meg, hogy miért kell a gyermekeiket a hiányszakmák felé terelni, melynek megszerzésekor családfenntartó fizetéssel járó munkát tudnak vállalni mint - csak a legkeresettebbekből -gépkocsivezető, pultos, ügynök, ausztriai segédmunkás,stb. Másrészről az egyházi és alaptványi iskolák majd több gimnáziumi osztályt inditanak a növekvő igény miatt.”
 • 9. szerintem 2008. szeptember 21. 01:10
  „Ott voltam a tájékoztató konferencián.
  - Ez egy javaslat, mely a mai szakiskolai 9. osztályosokat már visszamenőlegesen érintheti, ha elfogadja a közgyűlés.
  - a hányszakmás szakközépiskolások lehetőséget kapnak tanulmányi szerződésre a cégekkel.
  - addig kell a szerződő cégnél dolgozni, ahány évig felveszi az ösztöndíjat. Ez így korrekt.
  - nagy a differenciálás a tanulmányi eredmények között, így eredményes és bíztató lehet a jobb tanulásra.
  - ha valakinek nem sikerülne a központi írásbeli, azt javíthatja, - újra írhatja - ha az általásos iskolai eredményei jobbak voltak. Igy szerintem elfogadható !”
 • 8. Anyuka 2008. szeptember 20. 21:37
  „Nekem is van szakmunkásképzőben tanuló gyermekem,már 9.-dik ben is volt szakmai gyakorlat 4 és fél órát dolgozott.Most 10.-dik osztályban 5 és fél órát.Sem tavaly,sem az idén nem kap egy fillért sem!Nem igazán értem milyen pénzről beszélnek nagyrabecsült politikusaink!?Ajánlanám hasznosabb lenne nem az íróasztal mögül okoskodni,legyenek kedvesek körülnézni a való világban!”
 • 7. Lyon 2008. szeptember 20. 18:28
  „EZEKKEL VAN TELE A RÁDIÓ, A NET, AZ ÚJSÁG.
  EZ EGY AKKORA KAMU, HOGY NE TOVÁBB.
  ÉN IS MOST KEZDTEM SZAKMÁT TANULNI, IDÉN ÉRETTSÉGIZTEM. SZÓ SINCS ILYESMIRŐL, HOGY PÉNZT KAPNÉK, VAGY KAPNÁNK. MÉG A NYÁRI GYAKORLATÉRT SEM FOGUNK PÉNZT KAPNI.
  JÓ LENNE, HA VKI NORMÁLISAN LEÍRNÁ, HOGY MI IS EZ AZ EGÉSZ.
  CSAK POFÁZNI TUDNAK.....”
 • 6. mtt 2008. szeptember 20. 13:26
  „Nem túlzás 3 év szerződés az ösztöndíjért? Akkor a városnak mit kellene cserébe adni, ő a 9-10 évfolyamra folyósít 100%-ot. Vagy csak én értettem félre?”
 • 5. PrettyWoman 2008. szeptember 20. 12:07
  „xy!
  Hozzászólásod korrekt, visszafogott és szerintem iránymutató is lehet. Kár, hogy a kompetens személyek nem olvassák. Mindegy, nekem tetszett.”
 • 4. tricse 2008. szeptember 20. 09:18
  „csak halkan jegyezném meg,hogy a párom anno nagyon rossz tanuló volt,többszöri osztályismétléssel,fegyelmezési problémákkal---olyan igazi tanárok réme
  nem volt más választása mint elmenni pék szakmunkásnak

  és 15 éve folyamatos éjszakázásban húzza az igát,a szakmájában profi szintű a tudása és mint társ is példaértékű az élet viharában

  tehát ne ítéljük meg spártai szigorral azokat az általános iskolai bukdácsolókat !”
 • 3. sziebig 2008. szeptember 20. 09:04
  „Sajnos valóban csak a rendkívül rossz tanulók mennek szakmunkásnak. Azután ha végeznek, meg lehet nézni a munkájukat. Bár ez így volt 25 éve is, amikor én jártam általános iskolába. Akkor is nagyrészt a kettes tanulók iratkoztak szakmunkásképzőbe, kivéve egy-két divatszakmát. Ösztöndíjat egyébként akkor is kaptak.
  Pedig valóban érdemes lenne elgondolkozni azon, hogy hol tanuljon tovább a gyerek, mert egy megfelelő szakmával tökéletesen sikeres lehet az életben, míg egy használhatatlan diplomával legfeljebb elmehet valamilyen ügynöknek. Nem nagy jövő, az biztos. A fő probléma szerintem az, hogy a szakmunkásképzőkben az osztálytársaktól féltik a szülők a gyerekeiket. Nyilván vannak kivételek, de a szakmunkásképzőkben a gyerekek nagyobb része dohányzik, iszik, füvezik, mint a más iskolában. Tekintettel arra, hogy ebben a korban a hasonló életkorúak közössége nagy hatással van a gyerekre, eléggé nagy a veszélye annak, hogy ő is kipróbálja. Persze tudom, a személyes példamutatás meg az otthoni mélyreható beszélgetések is fontosak, de elég nehéz megmagyarázni a gyereknek, miért ne tegyen valamit, amikor az összes osztálytársa azt teszi. Részemről végül marad a jó gimnázium.”
 • 2. xy-- 2008. szeptember 20. 04:38
  „A mai társadalom körülményei között 18 éves koráig kell iskolában tartani a gyerekeket, mert előbb a -nagy korúsága előtt--nem bízhatók rá a nagyon drága eszközök felelősséggel.
  Ezért a 18. éves koráig kötelező iskoláztatás.
  A világ ettől még nem változott, és az emberek közötti képességbeli megoszlás sem:/1/3+ 3 1/3 + 1/3 kb./

  Helyes a felvételi újbóli előírása, mert egy újabb erős motivációt ad az oktatás minőségibbé tétele érdekében az iskolák kezébe: aki képes , az használja ki képességeit.

  Nekem azért kicsit aggályos a gondolkodásmód:
  A gyengéké legyen a szakmunka!

  Sokkal inkább azzal értek egyet, hogy legyenek olyan iskolák, ahol a 10. évfolyam után megkezdett szakmatanulás amolyan érettségi félével is felérő szakmai végzettséget adjon.

  Így bátran lehetne megbízni a szakmunkások szakmatudásában a jövőben is,
  és nem lényegében betanított munkások végeznének szakmunkát.”
 • 1. reen 2008. szeptember 20. 02:20
  „felháborító...... méghogy mi fizessünk már a tanulóknak is??Lesz majd miből cigarettát venni.Kicsit elcseszett dolognak tartom,ahogy a mai diákokkal bánnak.Ne legyen általános iskolában osztályzás,mert sérülhet a gyerek lelki világa.... stb. Aztán ha kikerülnek az életbe,elvesznek.Inkább érettségit kéne adni a szakmunkásképzőknek is,hátha vonzóbb lenne.Én pl. pont emiatt választottam szakközépiskolát.
  Lehet,hogy egyedül vagyok a véleményemmel,de szerintem hülyeség és nem normális,hogy diákoknak azért fizessenek ,mert tanulnak.Lassan már ha a gyerek kap egy jó jegyet azért is fizetnek.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kérjen elnézést!

Győr - Ön szokott elnézést kérni másoktól, ha valamit helytelenül tett? Vagy látott már 80… Tovább olvasom