Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Csőbe húzták a csatornázóvállalatot

Hogyan törhetett el egy tizenöt éves csatorna, amelynek időtartamát legalább harminc évre szavatolták?
Kattintson a képre >>
Hogyan törhetett el egy tizenöt éves csatorna, amelynek időtartamát legalább harminc évre szavatolták? – jogosan kérdezték a Bácsán élők, akik szennyvízben úsztak szombaton; s legalább ennyire akarta tudni a választ a Pannon-Víz rt. is, a csatorna üzemeltetője. Nos, a válasz megszületett, de sokkal nagyobb problémára mutatott rá, mint azt az érintettek gondolták.

Négy méter mélyen

A történet szombaton délután kezdődött, amikor Bácsán, a Karinthy Frigyes utcában a lakók jelezték: a csatornából folyik kifelé a szennyvíz. Az hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a gyűjtővezeték törött el. A csatorna három falu, Kisbajcs, Nagybajcs és Vámosszabadi vizét gyűjti össze. Másnapra ideiglenes átemelővel megállították a szivárgást, de ez csak „tűzoltás" volt. Ha minden a tervek szerint alakult volna, akkor – ahogy hétfői számunkban írtuk is – hétfőn már ki is cserélték volna a széttört csövet. Csakhogy amikor a Panon-Víz munkatársai ásni kezdtek, hogy a hibához hozzáférjenek, kiderült, hogy a vezetéket, négy méter mélyre ásták. Ahhoz tehát, hogy hozzáférjenek, nem csupán a talajvízzel kell megküzdeniük, hanem a beomló fallal is – ehhez pedig egy erre specializálódott vállalkozás szükséges. Tegnap csőcsere helyett ezért nekiálltak tárgyalni.

Kispórolt beton

Ez még csak a kisebbik baj volt – mondta tegnap a Kisalföldnek Sipőcz Ernő, a Pannon-Víz igazgatója. Hozzátette: a csőtörés helyszínének feltárásakor kiderült (amit egyébként sejtettek is), hogy a kén-hidrogén-kiválás tette tönkre a betonszerkezetet, amely szó szerint szétmállott. Mivel nem védte semmi a vízvezeték falát, az megrepedt, majd szétroppant. A betonkorrózió önmagában nem egyedi jelenség, csakhogy ilyen hamar nem következhetett volna be. Az egyik oka szabad szemmel is látható volt: az eredeti tervekben szereplő 15 centiméteres betongyűrű-vastagság helyett a beton mindössze 5–6(!) centiméteres volt. Az igazgató diplomatikusan fogalmazott, amikor azt mondta: meg kell vizsgálni „az eredeti műszaki tartalom teljesítését". A kérdés csak az, kitől kérhetik ezt számon, mert tegnap még senki nem tudta megmondani, hogy tizenöt éve ki fektette ezeket a csöveket. A beruházó akkor a város volt – nem a Pannon-Víz –, így minden papír náluk van.

10–15 kilométeren

A betonkorróziót, illetve az azt előidéző kén-hidrogén-kiválást gyorsíthatja az is, ha a szennyvíz nem a megfelelő sebességgel folyik le a vezetékekben, hanem csak pang. Megkérdeztük az igazgatótól, hogy amikor a három falu vízelvezetését tervezték, nem számolták-e ezt ki az akkori szakemberek. Azt felelte: nyilvánvalóan igen. De egészen mostanáig nem tudhatták az utódok, hogy ekkora a baj. A négyméteres mélység azért nem reális, mert tudható, hogy a megemelkedő talajvíz ezekben a falvakban milyen pusztítást okozhat a csövekben... A felelősök megkeresése előtt most mégis fontosabb, hogy az érintett, mintegy 10–15 kilométeres szakaszon méterről méterre átvizsgálják a csöveket. Sajnos ugyanis – ezek szerint – bárhol bekövetkezhetett volna ez a repedés.

Kibélelik a csöveket

Két megoldás maradt a Pannon-Víz számára: vagy kicseréli a csőrendszert (amely horribilis összeg lenne), vagy belülről kibéleli azokat. Erről a megoldásról már írtunk: a belső bélelés 30–50 évvel meghosszabbítja a csatornák élettartamát. Csakhogy ezt a megoldást a százéves belvárosi csöveknél alkalmazták, nem a tizenöt éveseknél... A költségekről most még csak annyit tudott saccolni az igazgató, hogy sok millió forintba kerülnek – ha átvilágították az egész szakaszt, akkor derül ki pontosan, hol és mennyit kell javítani. Az valószínű, hogy az idénre tervezett 500 millió forintos karbantartási keretbe nem fog beleférni, ezért ha komoly javítás lesz, akkor hitelt kell felvennie a Pannon-Víznek.

Ki fizeti majd?

Az embereket nyilván az érdekli, hogy ezt az összeget így-vagy úgy ők fizetik-e meg: Sipőcz Ernő elmondta, idén – hiába a váratlan probléma – biztosan nem emelnek a víz- és csatornadíjon, így ebben az évben a cégnek kell valahogy kigazdálkodnia ezt az összeget. A nem várt kiadásokat azonban nekik is rendezniük kell valahogy, most a legvalószínűbbnek a középtávú hitel tűnik.

A bácsaiak tehát még az ideiglenes megoldással kell hogy beérjék. A megoldás azonban nem odázható el, az újabb fejleményekről természetesen a későbbiekben is beszámolunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szennyvízben egy bácsai utca

Szombaton kora délután érkezett a bejelentés a Pannon-Víz ügyeletére: Bácsán a Karinthy Frigyes… Tovább olvasom