Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

`Csernus doki csak azért hiteles, mert benne volt`

Győr-Moson-Sopron - Drogfogyasztóból lett díler csak azért, hogy olcsóbban jusson anyaghoz az a férfi, aki a Kisalföldnek vázolta fel a kábítószer körüli világot. A rendőrség szerint a megyében nem tragikus a helyzet. A teljes körű felmérésekre kevés pénz jut, jelenleg csak 2005-ös adatokból lehet tájékozódni.
A diszkódrogok 10–15 éve még nem voltak elterjedve, a speed volt igazán a fiatalok doppingszere a szórakozáshoz. Legalábbis a Kisalföldnek nyilatkozó díler szerint, aki azért fogott a kábítószer-terjesztésbe, hogy ő maga olcsóbban jusson anyaghoz.

– Az a gazdagok sportja volt, s a minőség is másról szólt. Igazán a rendőrök se tudták, mit keressenek egy-egy ellenőrzésnél. Ecstasy tabletta nem volt, a speedtől sokáig fenn voltak a gyerekek. A heroin meg a lecsúszott drogosok szere volt, mint az alkoholistáknál a „rakéta" – idézi fel a korábbi időket dílerünk.

A fiatalok nem akarták saját városukban elrontani egzisztenciájukat, kis közösségeikkel elutaztak olyan településekre – Kecelre, Siófokra, Budapestre –, amelyekben voltak olyan szórakozóhelyek, ahol közösen élvezhették a mámoros szórakozást.

– Mindig a „forrástól" vásárolt mindenki, főleg nagyobb mennyiséget, s egymás között elosztották. Bizalmi alapon működtek a társaságok, s ha a körbe bekerültünk, lehetett vásárolni. A régi „motorosok" kiesésével helyüket mostanra főként vidéki, lecsúszott srácok vették át. Hamarabb bebuktathatók, ők az áldozatok – magyarázta a díler.

A helyzetelemzésből nem maradt ki, hogy a túl olcsón vagy rossz minőséget árusítókat a konkurencia „feldobja", lebuktatja. S bár a rendőrség eredményesen dolgozik, a forrásig nem mindig tudnak eljutni. A nagyfőnökökhöz meg még inkább nem.

– Kábítószer-fogyasztás volt és lesz is. S akárhány dílert elfognak, kettő-három lép a helyükbe a piacra. A gond az, hogy most már olyanok űzik ezt az „ipart", akiknek nincs világképük, mert nekünk legalább volt iskolánk, munkánk. Most ostobán, egyre fiatalabban kezdik, továbbtanulásra nem gondolva.

Drogfogás Győrben: A Bisinger felüljárón is lecsaptak már terjesztőre a kommandósok. Állítólag a díler jár a legrosszabbul. Fotó: Kisalföld-archívum
Drogfogás Győrben: A Bisinger felüljárón is lecsaptak már terjesztőre a kommandósok. Állítólag a díler jár a legrosszabbul. Fotó: Kisalföld-archívum

A gyógykezelést egyszerűen jellemezte dílerünk: „szart se ér".
– Függő voltam, tudom. A pszichodokival beszélgetve rájöttem, nem tud segíteni. A vicc az, hogy olyat próbálnak elmondani, amit nem tudnak. A Csernus doki azért hiteles, mert ő benne volt, azért fogadják el, de igazság szerint egy drogost egy másik drogos tudja kihozni, ha akarja. A gyógyszerekre meg ugyanúgy rá lehet szokni, mint a drogra – jegyezte meg az egykori kereskedő.

A megyei rendőr-főkapitányság felderítő osztályának vezetője, Rippert Sándor alezredes elmondta, a megyében kezelhető a kábítószerhelyzet. Visszaesett a drogmennyiség, s beszerzési oldalról is nagy problémák vannak.

– Az elmúlt két évben nagymértékben megnőtt a lefoglalások száma. Jelentős visszatartó utóhatása van annak, amikor alkalmanként nagy mennyiséget lefoglalunk. Bár nagy a látencia, az elfogások, lefoglalások alapján tekintve nem lehet fekete képet festeni. Több ember ellen indult eljárás, mint az előző évben – mondta Rippert Sándor.

Az országos felmérések alapján megyénkre is igaz, hogy az iskoláskorúak mintegy 20 százaléka került már kapcsolatba droggal. Az alezredes kérdésünkre elmondta, a dílerek különböző társadalmi rétegekből kerülnek ki. Egy részük ebből él, munkanélküli. De vannak közöttük vállalkozók is. A kábítószert a megyében terjesztik, de nem itt szerzik be.

– A kábítószer-bűnözés ellen ez évben, a megyénkben történt határozott fellépésnek köszönhetően szinte duplájára nőtt az elrendelt büntetőeljárások száma. Az esetek közel száz százaléka eredményesen lezárult. Idén több olyan bűnözői csoportot sikerült felszámolni, amelyek akár megyénk határain túlnyúlva meghatározták a kábítószer-bűnözés területi arculatát – mondta végül Rippert Sándor.


Ez évben a felderítő osztály információi alapján a rendőrség lefoglalt 3 kilogramm cannabist, több mint 1,5 kilogramm amfetaminport, közel 4000 darab ecstasy tablettát, több mint 2 kilogramm kokaint és közel 200 tő cannabisnövényt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elege van a kudarcokból? Olvasgasson megyei sikersztorikat!

Győr-Moson-Sopron megye – Három olyan megyei sikerpéldát volt szerencsénk megismerni, melyek… Tovább olvasom