Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

Csaló volt, nem amerikai üzletember: útlevéllel engedte csak be az ügyfeleket a házába

A Győri Ítélőtábla enyhítette, jogerősen négy év börtönbüntetésre és 150 millió forint vagyonelkobzásra ítélte azt a szárligeti férfit, aki egy általa Amerikában bejegyeztetett kereskedelmi képviselet vezetőjeként dollárhitelt ígért ügyfeleinek, s ezzel összesen 160 millió forintot csalt ki áldozataitól 1999 és 2003 között - tájékoztatta a táblabíróság sajtótitkára kedden az MTI-t.

Az elkövető, a 62 éves Mészáros István annak idején a lakásában amerikai zászlóval díszített irodát alakított ki, beszédébe angol szavakat kevert és elhitette ügyfeleivel, hogy a Komárom-Esztergom megyei faluban lévő háza amerikai felségterület, ahová csak útlevéllel léphetnek be - mondta a történtekről Korát Viktória.

A csaló olyan kis- és középvállalkozókat szemelt ki, akik tervezett fejlesztéseikhez nem kaptak banki hitelt. A hitelhez folyamodóknak egy szintén amerikai társaságon keresztül részvényt kellett kibocsátani, amelyet egy befektető megvásárol és ebből jutnak pénzhez - ismertette a módszer lényegét. A férfi - saját üzletszabályzata szerint - ötmillió dollárnál kisebb összeg közvetítését nem vállalta.

A károsultak annak ellenére aláírták az angol nyelvű szerződéseket, hogy az iratok tartalmát nagyrészt nem értették. Csak akkor szembesültek azzal, hogy sohasem fognak az ígért tőkéhez jutni, amikor ügyük nem haladt, csak folyamatos befizetéseket kellett teljesíteniük.

A kereskedelmi képviselet számlájára 1999 és 2003 között 160 millió forint folyt be, az összeget az elkövető saját maga és családja céljára használta fel.

Az ítélőtábla enyhítette az első fokon eljáró Komárom-Esztergom Megyei Bíróság által kiszabott öt és fél éves büntetést, figyelembe véve az elkövető büntetlen előéletét, az elkövetés és a jogerős határozat között eltelt hosszú időt és a tettes egészségi állapotát.

Olvasóink írták

 • 4. elemér 2011. május 25. 15:26
  „Friss hirdetésem:
  40 kilós németjuhász eladó. Herélt, nem beszél németül.”
 • 3. öröksoproni 2011. május 25. 09:39
  „Mi az, hogy kiszemelte a vállalkozókat? Valaki elmondta neki, kik nem kapnak hitelt? Vagy a falusi pletykákat figyelte? És könyörgöm, hogy lehet valaki vállalkozó ennyi ésszel, hogy belesétál egy ilyen helyzetbe?”
 • 2. Hunicum 2011. május 24. 19:03
  „Pont ez jutott nekem is az eszembe. :D”
 • 1. Csetneky 2011. május 24. 18:50
  „Elemér? :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változik két háziorvos rendelésének helye Győrben

Dr. Zatykó Andrea és dr. Dézsi Csaba háziorvosi tevékenységüket 2011. június 2-tól a Győr, Sport… Tovább olvasom