Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Csak takarítják a Frigyest

Szokatlan dolog keltette fel a győriek figyelmét: mozgást láttak a Frigyes-laktanya területén!

Jól látták: valami elkezdődött. Egyelőre takarítanak.

Némelyek csodának vélik, mások délibábnak gondolják, hogy dolgozó embereket látnak a győri Frigyes-laktanya kerítésén belül. Azt is rebesgetik, tán ufonauták szálltak le a város e hosszú ideje senki által nem háborgatott részén.
Mert bizony itt az utóbbi tizenöt évben alig volt mozgás. Csak a kutyás őrök rótták rendületlenül a terepet – már ahol el tudtak menni.
A másfél évtizedben néha megjelentek különböző rendű-rangú emberek a roggyanó kerítésen belül, nézelődtek, méricskéltek. Terveztek, mutogatták, mit hová szeretnének. Egyetemet, ifjúsági lakásokat, parkolót, bevásárlóközpontot... Aztán sorra kiderült, ez se jó, azt is máshogy kellene, amabból se lesz semmi...

Kötetnyit tesz már ki a Frigyes-laktanya hasznosításával kapcsolatos sokféle vita, tervezgetés, fórumok jegyzőkönyve. A győriek már-már belefásultak a laktanya körüli hercehurcába. Az előzmények után nem csoda, hogy fenntartással fogadták a hírt, amikor a Leier-cégcsoport „szőröstül-bőröstül" megvette a területet.

Nos, amit most látnak az arra járók, az nem délibáb. Mint Mártonné dr. Baj Máriától, a cégcsoport magyarországi, győri központjának igazgatójától megtudtuk, Michael Leier úr komolyan gondolta ígéretét. A győriek most a takarítási munkákat látják.  Aki nem látta is, el tudja képzelni, tizenöt évnyi teljes elhanyagoltság után hogyan néz ki egy terület. Több ezer tonna(!) felgyülemlett növényi hulladékot és egyéb szemetet kellett, kell elszállítani. Több napot vett igénybe csupán az, hogy az elvadult fákról levagdalják a száraz vagy rossz irányba nőtt ágakat (ezek már nem lógnak rá a kerítésre sem).

A védettnek számító hajdani tiszti kaszinó épületében egye- lőre nem építési, hanem állagmegóvó munkát végeznek. Lyukas a tető, omlanak a falak – az épület egyszerűen szörnyű állapotban van. Ha nem csinálják meg a legszükségesebb javításokat, az épület nem bír ki még egy telet, összeomlik.

Hogy a takarítás és az említett munkák befejeztével mi lesz a folytatás, azt még nem lehet tudni. A Frigyes-laktanyával a Leier-cégcsoportnak többféle elképzelése is van, ezekről még nincs végleges döntés, folynak a tárgyalások, egyeztetések. Az új tulajdonos abban bízik, hogy mire befejeződik az elmúlt tizenöt év hordalékának eltakarítása, megszületik az elvi engedély is a beruházásra...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírásokkal a kilakoltatások ellen

Az Utca Embere önkéntes hálózat és a Humanista Párt is csatlakozott a Roma Polgárjogi Alapítvány kilakoltatásellenes népi kezdeményezéséhez. A rendelkezést sürgető akció sikeréhez ötvenezer aláírás szükséges, amelyből eddig már több mint harmincezer összegyűlt, azt a nyugat-dunántúli régióban is többen aláírták. Tovább olvasom